Jaki opiekacz do kebaba wybrać? Proponowane modele i wskazówki

Ola

Kebab jest bardzo popularnym daniem – zarówno w Polsce, jak i na świecie. Wiele osób marzy o tym, aby samodzielnie przygotować pyszne mięso wraz z bułką i dodatkami. Wybór opiekacza do kebaba nie jest łatwym zadaniem, ze względu na szeroką ofertę i zróżnicowane ceny oraz parametry takich produktów.

kebab w bułce

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje opiekaczy do kebaba;
  2. czym się kierować, kupując opiekacz do kebaba;
  3. jakie modele opiekaczy warto wybrać.

Rodzaje opiekaczy do kebaba

przygotowanie mięsa do kebaba- kobieta kroi nożem mięso

Na rynku dostępne są dwa główne rodzaje opiekaczy do kebaba: gazowe i elektryczne. Pierwszy z nich jest zasilany płynnym gazem, np. z butli i poleca się go przede wszystkim w placówkach gastronomicznych. Zaletą takiego opiekacza jest jego niski koszt eksploatacji, co ma szczególne znaczenie w barach, pubach i restauracjach. Z drugiej strony gazowy opiekacz może piec nierównomiernie mięso, a także być niebezpieczny dla zdrowia w warunkach nieodpowiedniej wentylacji. Opiekacz elektryczny jest dużo łatwiejszy i bezpieczniejszy, jednak jego wadą są wyższe koszty eksploatacji, a zdaniem niektórych może też wysuszać mięso. W lokalach gastronomicznych lepszym rozwiązaniem jest opiekacz do kebaba gazowy, natomiast w warunkach domowych lepiej zdecydować się na zakup urządzenia elektrycznego.

Czym się kierować, kupując opiekacz do kebaba?

Decydując się na zakup opiekacza do kebaba, warto dokładnie określić swoje potrzeby. Osoby, które chcą przygotowywać bardzo duże porcje i potrzebują urządzenia do gastronomii, powinny zastanowić się nad przewidywanym zużyciem dziennym mięsa. W przypadku małych barów wystarczą urządzenia, które mieszczą w sobie około 20 kilogramów mięsa, natomiast w dużych punktach lepsze będą opiekacze na około 50 kilogramów. Warto także wiedzieć, że opiekacze mogą mieć umieszczony silnik na górze lub na dole. Bardziej poleca się napęd dolny, ponieważ opiekacz jest wtedy bardziej trwały – jednak należy zaznaczyć, że takie urządzenia są zwykle droższe. Przed zakupem opiekacza dobrze jest także sprawdzić jego moc oraz liczbę palników. Trzeba wiedzieć, że sam opiekacz do kebaba nie jest wystarczający do lokalu gastronomicznego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą także: nóż do mięsa, lada sałatkowa, szafa chłodnicza oraz miejsce do składania w całość kebaba, czyli łączenia mięsa z sałatkami i bułką lub ciastem. Jeśli chodzi o wybór noża do mięsa, to warto zdecydować się na urządzenie elektryczne, które sprawdzi się przede wszystkim w większych restauracjach. Przykładem takiego produktu może być Hendi 267240, czyli nóż wykonany ze stali nierdzewnej, o doskonałej wydajności.

Polecane opiekacze
  • 449 zł
  • 399 zł
  • 729 zł
  • 899 zł
  • 419 zł

Proponowane modele opiekaczy do domu i lokali

opiekacz elektryczny do kebaba

W warunkach domowych nie ma możliwości zakupu opiekacza do kebaba gazowego lub elektrycznego o dużej pojemności i wielkości. Warto jednak wiedzieć, że w mieszkaniu także można przygotować pyszny kebab. Konieczny jest zakup opiekacza, który może posłużyć również do przygotowywania kanapek lub jako grill do mięs. Poniżej prezentujemy przykładowe modele opiekaczy do użytku domowego:

  • RAVEN EPI006 – to opiekacz w formie piekarnika, który sprawdzi się do podgrzewania bułek, pizzy oraz mięs. Temperaturę można samodzielnie regulować aż do 230 stopni. Wśród dodatkowych zalet należy wyróżnić: nienagrzewający się uchwyt, podświetlane wnętrze, termoobieg i zabezpieczenie przed przegrzaniem. Do zestawu dołączono: tackę na okruchy, rożen, ruszt oraz blachy.
  • Unold 68817 – to produkt, który jest świetnym rozwiązaniem na wycieczkę lub do biura. W opiekaczu można przygotować wiele różnych potraw, w tym grillować mięso i podpiec chleb. Bogate wyposażenie, na które składa się tacka, rożen i ruszt, sprawia, że opiekacz dobrze sprawdzi się także w domu.
  • Severin TO 9560 – to mini piekarnik przeznaczony do chleba i pizzy. W zestawie do opiekacza znajduje się kamień do pizzy, który pozwoli z łatwością przygotowywać tę potrawę w warunkach domowych. Wysoka moc i świetna jakość sprawiają, że podgrzanie bułek lub mięsa do kebaba nie jest żadnym problemem.
  • Sencor SEO 2828BK – to produkt wysokiej jakości, który posiada następujące funkcje: opiekanie, grill, ogrzewanie dolne i górne. Dodatkowo drzwiczki opiekacza posiadają podwójną szybkę, która izoluje potrawy w środku.
  • Hendi 264119 – to porządny, elektryczny opiekacz, z możliwościa montażu na ścianie. Urządzenie nadaje się nie tylko do mieszkań, ale także do małych punktów gastronomicznych. Z łatwością można w nim przygotować kebab i inne potrawy. Możliwa jest regulacja temperatury w zakresie od 50 do 300 stopni, a dodatkową zaletą jest termostat.
  • Hendi Salamander 600 264706 – to opiekacz o bardzo dużej mocy, z obudową ze stali nierdzewnej. Jest to idealny produkt do grillowania oraz podgrzewania potraw, w tym kebabów. Opiekacz posiada dwie strefy grzewcze, a także wysuwany pojemnik na tłuszcz.
  • Hendi 264331 – to urządzenie dobre do domów, w których przygotowuje się wieloosobowe przyjęcia, a także do małych punktów gastronomicznych. W opiekaczu można przyrządzić kebab, zapiekanki i inne dania. Obudowa urządzenia wykonana została ze stali nierdzewnej, a dodatkową zaletą są dwa ruszty.
  • Hendi Salamander 450 264607 – to opiekacz o dużej mocy, który pozwala na perfekcyjne przygotowanie kebaba i innych potraw. Wśród zalet można wyróżnić funkcję grillowania, termostat oraz wysuwany pojemnik na tłuszcz.

Warto dodać, że na rynku dostępne są także profesjonalne, duże opiekacze do kebabów, np. Hendi Profi Line 226001, który pracuje na gaz ziemny lub butlowy. Taki opiekacz poleca się do większych punktów gastronomicznych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!