
Już sam zapach domowego ciasta drożdżowego potrafi poprawić humor. Kojarzy się z rodzinną kuchnią, dzieciństwem, spokojnym niedzielnym popołudniem. To klasyka domowych wypieków – a w wersji z sezonowymi owocami i maślaną, chrupiącą kruszonką to absolutny hit. Na deser, drugie śniadanie czy przekąskę – z kawą, herbatą, kakao lub mlekiem. Poznaj sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i wypełnij swój dom niepowtarzalnym aromatem.
Ciasto drożdżowe – co warto wiedzieć
Zanim zabierzesz się do pieczenia, przeczytaj cały przepis i przygotuj się na kolejne etapy. Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki. Naszykuj też formę odpowiedniej wielkości – tortownica na tę ilość ciasta, z 500 g mąki, powinna mieć 26–28 cm średnicy, blaszka co najmniej 20 × 30 cm. Formę możesz wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem, ewentualnie dodatkowo oprószyć drobną bułką tartą lub mąką. Będziesz też potrzebować dwóch misek – jednej na zaczyn, o pojemności co najmniej 1,5 litra, drugiej – dużej – do wyrabiania ciasta.
Ciasto drożdżowe wyrobisz ręcznie, choć wymaga to wysiłku, bo właściwe jego przygotowanie zajmie około 10–15 minut. Możesz też wyrobić ciasto w robocie kuchennym z odpowiednią końcówką – wtedy do mieszania składników od razu użyj misy z robota. Jeśli masz mocny mikser ręczny z hakami do wyrabiania ciasta, także możesz go użyć.
Jeśli chcesz, zamiast drożdży świeżych możesz użyć drożdży instant – wtedy pomiń etap przygotowania zaczynu, a drożdże instant dodaj do mąki razem z innymi składnikami. Zamiast 35 g drożdży świeżych użyj wtedy 10 g drożdży suchych.
Pamiętaj też, by nie nałożyć zbyt dużo owoców, zwłaszcza tych cięższych, jak śliwki czy morele, bo nadmiernie obciążą ciasto i może wyjść zakalec. Drobne owoce po prostu rozłóż równomiernie na cieście, a połówki śliwek czy moreli zawsze układaj skórkami do dołu.
Jak upiec domowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 35 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- ulubione owoce – około 500 g
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zaczynu. Z przygotowanych składników na ciasto drożdżowe weź:
- 75 ml mleka
- drożdże
- łyżkę cukru
- 2 łyżki mąki
Mleko delikatnie podgrzej – ma być ciepłe, ale jego temperatura nie powinna przekraczać 37°C. Jeśli mleko będzie za ciepłe, zniszczy drożdże i ciasto nie wyrośnie, zbyt zimne mleko znacznie wydłuży czas wyrastania. W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, dodaj cukier i mąkę i połącz składniki. Zaczyn przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20–25 min. Powinien znacznie zwiększyć objętość. Jeśli to się nie stanie, przygotuj zaczyn jeszcze raz – być może mleko miała nieodpowiednią temperaturę lub drożdże były za słabe.
- Gdy zaczyn jest gotowy, przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj to niej zaczyn i zacznij mieszać – na tym etapie najlepiej drewnianą łyżką. Dodawaj pozostałe składniki: roztrzepane jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, mleko i cukier. Wymieszaj składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie albo z użyciem robota lub miksera ręcznego. Nie używaj wysokich obrotów, ciasto drożdżowe wyrabiaj na średnich.
- Po wyrobieniu ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Będzie jednak dość luźne i może się kleić do miski czy ręki.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę – mąkę i cukier wsyp do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę. Połącz składniki – rozcieraj masło palcami i mieszaj je z sypkimi składnikami aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Zagniecioną kruszonkę wsadź do lodówki, żeby się schłodziła.
- Następnie przygotuj owoce. Do ciasta drożdżowego możesz dodać ulubione owoce sezonowe: truskawki, jagody, borówki, maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie czy czereśnie. Świetnie też smakuje ciasto drożdżowe z jabłkami, morelami czy rabarbarem. A w wersji ze śliwkami oprószonymi cynamonem jest wręcz rewelacyjne. Owoce dokładnie umyj i osusz. Z tych, które je mają, usuń pestki lub gniazda nasienne. Większe pokrój na mniejsze części – truskawki, śliwki czy morele na połówki, a jabłka na ósemki bądź jeszcze cieniej, tak jak lubisz. Rabarbar pokrój i podduś przez chwilę z dodatkiem cukru.
- Możesz też użyć owoców mrożonych – ale musisz je wcześniej odmrozić w temperaturze pokojowej, odsączyć z nadmiaru wody, osuszyć i wymieszać z łyżką lub dwiema mąki ziemniaczanej. Łyżką mąki możesz też oprószyć świeże owoce, by związała sok, który puszczą w czasie pieczenia, ale nie jest to obowiązkowe.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i rozprowadź równomiernie. Na ciasto wyłóż owoce, całość przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na mniej więcej 30 min do ponownego wyrośnięcia.
- Później posyp ciasto kruszonką i włóż do rozgrzanego do 170°C piekarnika (tryb góra – dół). Piecz 35–45 minut w zależności od grubości ciasta. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze wypieczone, patyczek powinien być suchy (wbij go między owocami). Czas pieczenia zależy też od piekarnika, więc u ciebie może być nawet dłuższy.
- Po włączeniu piekarnika uchyl drzwi i zostaw ciasto w środku jeszcze na mniej więcej 10 min, a następnie wyjmij je i wystudź.
Przed podaniem, jeśli chcesz, możesz ciasto dodatkowo udekorować świeżymi owocami, oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Masz ochotę na kolejne wypieki? Sprawdź przepis na pyszne jagodzianki – czyli ciasto drożdżowe wypełnione jagodowym nadzieniem.
Smacznego!
