Szynkowar – urządzenie do robienia wędlin w domowym zaciszu. Jak go użytkować i na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Autor: Ola

Szynkowar nie jest popularnym urządzeniem, choć może być bardzo przydatny w kuchni. Ten mały i wyjątkowo funkcjonalny sprzęt służy do produkcji szynki domowej roboty. Jeśli chcesz samodzielnie decydować o doborze składników.do wędliny, szynkowar powinien znaleźć się w twojej kuchni.

Plasterki szynki z rozmarynem położone na desce do krojenia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak wygląda szynkowar i czym się różnią jego poszczególne rodzaje;
  2. jak zrobić wędlinę domowej roboty;
  3. na co zwrócić uwagę przed zakupem konkretnego modelu.

Budowa i rodzaje szynkowarów

Plasterki prosciuto udekorowane figami i rozmarynem

Budowa i rodzaj szynkowara jest zależny od kształtu oraz materiału, z którego został wykonany. Na rynku sprzętów gospodarstwa domowego można kupić szynkowary okrągłe, owalne lub nawet kwadratowe. Są zbudowane ze stali nierdzewnej, plastiku lub aluminium, dlatego każdy zainteresowany na pewno znajdzie coś dla siebie. Rodzaj materiału decyduje o finalnej cenie urządzenia. Istotne jest także, czy kupujemy szynkowar oddzielnie, czy w zestawie z innymi potrzebnymi akcesoriami.

Budowa tego urządzenia nie jest skomplikowana. Podstawą jest pojemnik, do którego wsadzamy mięso oraz płyta dociskowa, która umożliwia równomierne rozmieszczenie mięsiwa we wnętrzu pojemnika. Szynkowar ma też pokrywkę, do której mocowana jest sprężyna. Powoduje ona nacisk na całej powierzchni płytki.

Przygotowanie wędliny wymaga trochę pracy i kontroli, dlatego przydatne będą dodatkowe akcesoria np.:

  • woreczki do szynkowara – to do nich wsadza się mięso, z którego chcemy przygotować wędlinę, ponieważ nie powinno ono przylegać do konstrukcji pojemnika;
  • garnek do szybkowara – jest przystosowany do zanurzania w wodzie i przeznaczony głównie do urządzeń okrągłych jakim jest np. szynkowar Redmond;
  • termometr do pomiaru temperatury – nie może być niższa niż 80℃, dlatego należy ją stale kontrolować.

W sklepach można kupić także nastrzykiwarki do wędlin lub podstawki do garnka, dzięki którym ciepło we wnętrzu pojemnika jest dostarczane równomiernie do całego kawałka mięsa.

  • 89,99 zł
  • 389 zł
  • 129,99 zł
  • 169,99 zł
  • 130,07 zł

Szynkowar – przepisy. Jak zrobić wędlinę domowej roboty?

Szynka wędzona udekorowana aromatycznymi ziołami

Schab z szynkowara lub jakiekolwiek inne mięso można zrobić samemu, jeśli zna się podstawowe przepisy. Do szynkowara możemy włożyć również drób oraz ryby, ale należy je wcześniej odpowiednio zamarynować. Jest to kluczowy element w przyrządzaniu wędlin własnej roboty i nie możemy go pominąć. Mięso lub rybę marynujemy przyprawami lub ziołami według własnego uznania i zostawiamy na 24 godziny. Dopiero po upływie doby pakuje się je do woreczka. W niektórych przypadkach, np. gdy chcemy zrobić szynkę z szynkowara, przed opakowaniem mięsa w worek trzeba je obowiązać siatką wędliniarską. Podobnie jest ze schabem i boczkiem z szybkowara.

Mięso przygotowane w ten sposób umieszczamy w szynkowarze, ale musimy pamiętać o założeniu płytki dociskowej oraz pokrywki ze sprężyną. Tylko wtedy produkt będzie równomiernie rozłożony w pojemniku, a po wyjęciu nie będzie kruszył się podczas krojenia. Ważnym elementem jest również parzenie wędliny, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalny garnek, do którego wlewamy wodę. Jej temperatura nie powinna być mniejsza niż 80℃. Mięso znajdujące się w pojemniku należy parzyć przez około 3 godziny.

Gotową wędlinę trzeba jeszcze zahartować, a robi się to poprzez schłodzenie szynkowaru i pozostawienie go w zimnej wodzie na kilka godzin. Potem pojemnik umieszcza się w lodówce na dobę. Gotowe mięso, wolne od ulepszaczy smaku, można spożywać już po 24 godzinach. Wyroby z szynkowara są pozbawione konserwantów i sztucznych barwników, dlatego warto mieć to urządzenie w swojej kuchni.

Na co zwrócić uwagę przed wyborem szynkowara?

Największą popularnością cieszą się szynkowary okrągłe takie jak Redmont oraz owalne, ale dostępne są także prostokątne i kwadratowe. Od kształtu i pojemności urządzenia zależy jakość wędliny, którą chcemy przygotować. Ważny jest również materiał, z którego powstał szynkowar. Te ze stali nierdzewnej są co prawda droższe, ale bardziej wytrzymałe. Ważnym elementem jest ilość akcesoriów w zestawie. Jeśli chcemy sam szynkowar bez dodatków, możemy zapłacić więcej, niż za pełen zestaw akcesoriów, które i tak będziemy musieli dokupić. Samo urządzenie to koszt około 100 złotych. Ostateczna kwota jest zależna od wielkości urządzenia, a dostępne są małe, średnie oraz duże szynkowary.

Producenci szynkowarów wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i oprócz urządzenia oraz wielu przydatnych gadżetów, dorzucają również ciekawe przepisy, które można wykorzystać w domowej produkcji. Jeśli chcesz więcej porad, różnorodne przepisy do szynkowara znajdziesz również na wielu portalach internetowych. Ostatecznie możesz poeksperymentować i stworzyć coś naprawdę unikatowego.

Szynkowary można kupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w sprzedaży internetowej z dostawą do domu. Wszystkie sprzęty posiadają gwarancję ważną przez 24 miesiące od chwili dokonania zakupu.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link