Data publikacji: 20 lipca 2018
Autor: Klaudia
ARTYKUŁ - PORADNIK

Jak suszyć owoce w domowych warunkach?

Poleć znajomemu Drukuj

Latem najlepiej smakują świeże owoce i młode warzywa pełne cennych witamin i minerałów. By zachować na dłużej smak, aromat i właściwości odżywcze letnich przysmaków, sprawdź, jak suszyć owoce w warunkach domowych, a potem odpowiednio je przechowywać. Sprawdzi się specjalna suszarka do owoców, a jeśli jej nie posiadasz, wystarczy piekarnik.

Zdrowa przekąska z suszonych owoców

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- które owoce nadają się do suszenia,
- jak przygotować owoce do suszenia,
- jak wstępna obróbka owoców wpływa na suszenie owoców w piekarniku,
- jak suszyć owoce i jaką temperaturę zapewnić różnym rodzajom owoców,
- jak przechowywać suszone owoce.

Które owoce nadają się do suszenia?

Owoce różnią się między sobą nie tylko smakiem i wyglądem, ale także konsystencją, wielkością, rodzajem skórki i miąższu. To szczególnie ważne, bowiem wpływa na sposób przygotowania, a także późniejsze warunki suszenia owoców w piekarniku. Do suszenia nadaje się zdecydowana większość gatunków owoców krajowych i egzotycznych. Można też suszyć warzywa i mięso.

Najpopularniejsze płody letnie, które można z powodzeniem suszyć, to: jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, śliwki, truskawki i winogrona. Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć owoce egzotyczne, to koniecznie przetestuj suszenie ulubionych owoców, świetnie sprawdzają się do tego celu ananasy, banany, figi, kiwi, persemony, a nawet arbuzy. Do suszenia nadają się również drobne owoce leśne i ogrodowe, takie jak czereśnie, jagody, wiśnie i żurawina.

Sposób przygotowania różnych gatunków może nieco się różnić, dlatego powinno się każdorazowo suszyć owoce jednego gatunku, chyba że posiadasz odpowiedni sprzęt przeznaczony do suszenia. A jak suszyć owoce w piekarniku? Podobnie jak w suszarce, ale trzeba uważnie nastawiać temperaturę i nie przekraczać czasu obróbki cieplnej. Do suszenia w piekarniku nadają się również grzyby. Jeśli chcesz zobaczyć, jak prawidłowo to zrobić, przeczytaj ten artykuł.

Jak przygotować owoce do suszenia?

Jabłka suszone domowym sposobemKluczową rolę w całym procesie suszenia owoców odgrywa ich odpowiednie przygotowanie. Takie same zasady dotyczą nie tylko owoców, ale również warzyw. Z powodzeniem możesz wysuszyć marchew, młode ziemniaki, rabarbar, buraki czy kapustę, stosując się do reguł, jak suszyć owoce.

Pierwszą czynnością, jaką należy wykonać, jest usunięcie ogonków, liści, czasem też pestek z owoców. Następnie owoc trzeba dokładnie umyć i pokroić w wybrany sposób. Najczęściej do suszenia owoce kroi się w plastry lub kostkę. Koniecznie zwróć uwagę na konsystencję surowca, bowiem inne krojenie sprawdzi się w przypadku owoców miękkich, a inne do twardych. Jabłka, gruszki, ananasy i banany można kroić w plastry, ale nie grubsze niż półcentymetrowe, z kolei jagody, wiśnie, śliwki czy morele dzieli się na połowy bądź ćwiartki. Większość owoców można suszyć ze skórką, ale niektóre wymagają jej usunięcia przed kolejnym etapem obróbki. Skórkę trzeba zdjąć z kokosa, banana, arbuza i ananasa.
Samo umycie i usunięcie zbędnych elementów owoców nie wystarczy, ponieważ podczas suszenia owoców w piekarniku może dojść do ich utlenienia i utracenia naturalnej barwy. Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć owoce, by nie straciły cennych wartości odżywczych i pięknego soczystego koloru, to koniecznie zaplanuj właściwą obróbkę wstępną. Ta pomoże na dłużej zachować kolor i składniki odżywcze suszonych owoców

Proponowane produkty:
MPM MSG-11 <%– –%>
Suszarki do grzybów i owoców
249 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Sencor SFD 851GR <%– –%>
Suszarki do grzybów i owoców
138,99 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Vesta EFD02 <%– –%>
Suszarki do grzybów i owoców
129,99 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Sencor SFD 742RD <%– –%>
Suszarki do grzybów i owoców
119,99 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Sencor SFD 790WH <%– –%>
Suszarki do grzybów i owoców
179,99 zł 129,99 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   

Suszenie owoców w piekarniku a wstępna obróbka

Przed suszeniem owoców w piekarniku należy je dobrze przygotować. Zazwyczaj wstępna obróbka polega na namaczaniu. Do suszenia jabłek w piekarniku zazwyczaj wykorzystuje się sok z cytryny, a do suszenia bananów może się przydać wodorosiarczyn sodu. Z kolei suszenie śliwek w piekarniku będzie wymagało wcześniejszego namaczania w miodzie. Tak naprawdę każdy owoc można namoczyć w wodorosiarczynie sodu, kwasie owocowym, cytrynowym, askorbinowym lub w miodzie.

Najbardziej skutecznym antyoksydantem, który zabezpieczy owoce przed zbrązowieniem podczas suszenia, będzie wodorosiarczyn sodu. Kąpiel w roztworze 2 łyżeczek na 4 litry wody przeprowadza się przez około 10-15 min. Im większe kawałki owoców, tym dłużej. Dla zabezpieczenia owoców można również namoczyć je krótko w kwasie askorbinowym, czyli witaminie C zawartej w soku z cytryny. Czasami wybiera się również soki owocowe (ananas, kiwi) ze względu na ich kwaśność, ale te mogą zmieniać smak suszonych owoców. Często sięga się po miód jako naturalny i zdrowy antyutleniacz. Suszenie owoców w piekarniku, z miodem nadaje im lepkości i słodkiego posmaku. Przed suszeniem owoców w piekarniku należy je po namoczeniu dokładnie wypłukać i wysuszyć.

CZY WIESZ, ŻE…

Wodorosiarczyn sodu to związek chemiczny wykorzystywany do konserwowania produktów. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jego symbolu E222 można szukać na opakowaniach galaretek, żelatyny czy słoiczkach przetworów owocowych, dżemów, musztardy i chrzanu. Wodorosiarczyn sodu w postaci soli lub proszku można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Uwaga, to konserwant, który może powodować wystąpienie reakcji alergicznych w postaci świądu, pokrzywki, kaszlu i podrażnienia dróg oddechowych.

Jak suszyć owoce i jaką temperaturę zapewnić różnym rodzajom owoców?

Suszenie pomidorów w piekarnikuDobrze osuszone ręcznikiem papierowym owoce suszy się ułożone na blaszce. Najlepiej, by plastry czy kawałki surowców nie zlepiały się ze sobą. Podczas suszenia owoców w piekarniku trzeba zwrócić uwagę na ułożenie blaszki na odpowiednim poziomie oraz zachowanie właściwej temperatury. Jeśli piekarnik będzie zbyt mocno nagrzany, owoce się spalą. Dokładne suszenie owoców w piekarniku wymaga czasu i cierpliwości.

Podczas suszenia wewnątrz urządzenia gromadzi się para wodna i żeby ją usunąć, można otwierać drzwiczki piekarnika. Do wysuszenia jabłek w piekarniku wystarczy 7 do 15 godzin. Morele potrzebują ponad 20 godzin, a brzoskwinie tylko 8 do 16 godzin. Suszenie gruszek przebiega podobnie jak jabłek. A jak suszyć śliwki? Te wymagają pozostawienia na całą dobę, a nawet do 30 godzin w piekarniku. Owoce suszy się w temperaturze 58 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać suszone owoce?

Suszone owoce należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach oraz suchym i chłodnym miejscu. Idealne będą hermetycznie zamykane słoje bądź pojemniki z tworzywa sztucznego przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dobrze jest wybierać przezroczyste pojemniki do przechowywania, ponieważ łatwo będzie dostrzec wszelkie oznaki pleśnienia czy psucia się suszu. Dopływ wilgoci z powietrza może doprowadzić do szybkiego zepsucia się suszu. Zalecane jest także przechowywanie wysuszonych owoców w lodówce, ale nie jest to konieczne. Wysuszone w piekarniku owoce powinno się spożyć w ciągu kilku miesięcy.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły
Zamiatarka elektryczna i spalinowa znacznie ułatwia pracę na terenie posesji. Zobacz, na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Zobacz więcej   
 

Organizer do szuflad kuchennych to pierwszy krok do właściwego uporządkowania kuchni. 


Zobacz więcej   
 Idealnie ubita śmietana to klucz do udanych musów, pianek, napojów kawowych, sosów czy ciast.

Zobacz więcej   

Znajdź nas