Jak suszyć owoce w domowych warunkach?

Autor: Klaudia

Letni sezon to prawdziwy raj dla miłośników owoców. Niemal na każdym kroku można cieszyć się ich orzeźwiającym smakiem i bogactwem witamin. Jednak nadejście chłodniejszych pór roku wcale nie oznacza konieczności ograniczenia ich spożycia. Istnieje wiele porad, jak suszyć i w jaki sposób właściwie przechowywać już ususzone owoce. Idealnie sprawdzi się do tego specjalna suszarka, a jeśli jej nie masz – nada się również piekarnik.

Zdrowa przekąska z suszonych owoców

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. które owoce można suszyć;
  2. w jaki sposób przygotować owoce do suszenia;
  3. jak i w jakiej temperaturze suszyć owoce;
  4. jak odpowiednio przechowywać susz.

Jakie owoce można suszyć?

Jabłka suszone domowym sposobem

Owoce są bardzo zróżnicowane. Gatunki różnią się między sobą nie tylko smakiem i wyglądem, ale także miękkością, rozmiarem, grubością skórki i rodzajem miąższu. Cechy te warunkują sposób przygotowania owoców oraz sam proces suszenia. Ususzyć można większość owoców. Do najpopularniejszych należą przede wszystkim: jabłka, brzoskwinie, śliwki, gruszki, nektarynki, morele, truskawki i winogrona. Owoce egzotyczne również z powodzeniem można ususzyć. Warto spróbować, chociażby, suszonego banana, ananasa czy kiwi. Żurawinę, wiśnie, jagody oraz inne niewielkie owoce lasu także można poddać temu procesowi.

W jaki sposób przygotować owoce do suszenia?

Kluczowe w suszeniu owoców jest przygotowanie ich w kilku obowiązkowych krokach. Po pierwsze należy oczyścić owoc z wszystkich zbędnych elementów – trzeba więc usunąć ogonki, liście, czasem też pestki. Następnie owoc należy dokładnie umyć i pokroić w wybrany sposób. Najczęściej do suszenia owoce kroi się w grubsze plasterki lub kostkę. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na konsystencję owocu. Inny sposób krojenia sprawdzi się w przypadku twardych okazów, a inny przy miękkich. Jabłka, gruszki, ananasy i banany można kroić w plastry, ale nie grubsze niż półcentymetrowe, z kolei mniejsze owoce, takie jak jagody, wiśnie, śliwki czy morele dzieli się na połowy bądź ćwiartki. Większość owoców można suszyć ze skórką, ale niektóre wymagają obrania przed kolejnym etapem obróbki. Skórkę trzeba zdjąć z egzotycznych owoców, takich jak: kokosy, banany, arbuzy i ananasy.

CZY WIESZ, ŻE…

Wodorosiarczyn sodu to związek chemiczny wykorzystywany do konserwowania produktów. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jego symbolu E222 można szukać na opakowaniach galaretek, żelatyny czy słoiczkach przetworów owocowych, dżemów, musztardy i chrzanu. Wodorosiarczyn sodu w postaci soli lub proszku można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Uwaga, to konserwant, który może powodować wystąpienie reakcji alergicznych w postaci świądu, pokrzywki, kaszlu i podrażnienia dróg oddechowych.

Aby nie doszło do utlenienia owoców i utraty przez nie pięknej, soczystej barwy, należy zaplanować właściwą obróbkę wstępną. To właśnie ona pozwoli na zachowanie w owocach niemal wszystkich właściwości odżywczych i korzystnych mikroelementów. Zazwyczaj wstępna obróbka polega na namaczaniu. Decydując się na suszenie jabłek w piekarniku, można je wcześniej namoczyć w soku z cytryny, natomiast do suszenia bananów przydaje się wodorosiarczyn sodu. Z kolei miód idealnie sprawdzi się we wstępnej obróbce śliwek. Właściwie każdy owoc można namoczyć w wodorosiarczynie sodu, kwasie owocowym, cytrynowym, askorbinowym lub w miodzie. Mają one uniwersalne właściwości. Zabezpieczą owoce przez zbrązowieniem. Po właściwym namoczeniu owoce należy porządnie umyć i wysuszyć (np. ręcznikiem papierowym).

Jak suszyć owoce?

Przed włożeniem do piekarnika suche owoce należy ułożyć na blaszce tak, aby poszczególne kawałki się nie dotykały. Jeżeli suszymy owoce w piekarniku, należy zwrócić uwagę na umieszczenie blaszki na właściwym poziomie oraz na zachowanie odpowiedniej temperatury. Zbyt wysoka, spowoduje spalenie się owoców. Podczas suszenia w piekarniku gromadzi się parująca z owoców woda. Aby ją usunąć, wystarczy co jakiś czas otwierać drzwiczki urządzenia. Suszenie owoców wymaga sporych nakładów czasu i cierpliwości. Jabłka należy poddawać obróbce od 7 do 15 godzin. Podobnego czasu wymaga suszenie gruszek. Morele potrzebują ponad 20 godzin, a brzoskwinie tylko 8–16 godzin. Śliwki wymagają pozostawienia w piekarniku aż na 24 godziny. Wszystkie owoce powinno suszyć się w jednakowej i stałej temperaturze 58°C.

Zobacz też: Suszenie grzybów w piekarniku - krok po kroku

  • 109,99 zł
  • 899 zł
  • 359 zł
  • 149,99 zł
  • 99,99 zł

Jak przechowywać suszone owoce?

Suszenie pomidorów w piekarniku

Suszone owoce należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach, w suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w spiżarni. Do tego celu idealnie sprawdzą się również szczelnie zamykane słoje oraz pojemnik, które przeznaczone są do przechowywania żywności. Susz należy chronić przed jakąkolwiek wilgocią (również tą z powietrza), gdyż znacznie przyspiesza ona pleśnienie produktu. Suszone owoce można również przechowywać w lodówce. Należy spożyć je w ciągu kilku miesięcy od ususzenia.

Jakie suszarki do owoców są dostępne w sklepach?

Jeśli uwielbiasz suszone owoce (ale też warzywa czy grzyby) i wiesz, że proces suszenia będzie często odnawiany w twoim domu, warto zainwestować w suszarkę do żywności. Poniżej przedstawiamy kilka proponowanych modeli:

Poszczególne urządzenia różnią się przede wszystkim mocą i rozmiarem. Wybór więc zależy jedynie od tego, z jaką intensywnością będziesz używać sprzętu.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów