Jak usunąć zapach z lodówki i odświeżyć powietrze w kuchni?

Autor: Joanna

Pozostawiona w lodówce żywność emituje nieprzyjemne zapachy, które bezlitośnie wnikają w ściany i półki urządzenia. Specjalistyczny odświeżacz do lodówki potrafi je jednak skutecznie zneutralizować. Produkt absorbuje także brzydki aromat freonu. Dowiedz się, jakich pochłaniaczy używać.

Kobieta szukająca żywności w lodówce

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest i jak działa pochłaniacz zapachu do lodówki
  2. na co zwrócić uwagę przy jego zakupie i jak prawidłowo z niego korzystać
  3. jak pozbyć się przykrego zapachu z kuchni

Jak działa pochłaniacz zapachu do lodówki, kiedy go stosować?

Lodówka pełna świeżej żywności

Pochłaniacz zapachu do lodówki to niewielkich rozmiarów bryła aktywnego węgla, żelu lub alg morskich, które w bezpieczny sposób eliminują nieprzyjemne aromaty ulatniające się z niewłaściwie przechowywanej żywności i resztek jedzenia oraz z freonu. Właściwości absorbujące brzydką woń są odporne na wilgoć i niską temperaturę, dzięki czemu produkt może zneutralizować zapachy trwale wnikające w ściany i półki urządzenia, jak aromat zepsutego mięsa, wędzonych wędlin, serów pleśniowych i surowych ryb. Pochłaniacz zapachów nadaje się do wszystkich rodzajów lodówek, niezależnie od modelu czy marki, a różnorodna forma pozwala dobrać kształt i kolor nawet najbardziej wymagającym użytkownikom. W ofercie producentów można spotkać pochłaniacze zapachów w formie kuli, kolorowej zawieszki czy w rozmaitych innych kształtach. Największym jednak zainteresowaniem cieszy się prostokątna kostka, taka jak HILLMANN AGLO02, która skutecznie i szybko neutralizuje przykrą woń, pozostawiając naturalnie świeże powietrze przez cały okres działania wkładu. Warto jednak pamiętać, że pochłaniacz zapachów do lodówki należy wymieniać co kilka miesięcy oraz dokładnie czyścić ściany wewnętrzne, szuflady, półki i inne elementy chłodziarki za pomocą specjalnie do tego przeznaczonych preparatów. Najlepiej zaopatrzyć się w zestaw, taki jak HILLMANN AGLO01 + AGDLO02. O tym, czym umyć lodówkę, dowiesz się z innego poradnika.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie pochłaniacza?

Nieprzyjemny zapach w lodówce potrafi utrzymywać się jeszcze długo po wyeliminowaniu jego potencjalnego źródła. Decydując się na pochłaniacz zapachów do lodówki, warto zwrócić uwagę, w jakiej maksymalnej temperaturze produkt będzie najbardziej wydajny i nie straci swoich właściwości. Należy również sprawdzić, czy wyrób ma atest PZH, potwierdzający zgodność artykułu z obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa w kontakcie z człowiekiem, żywnością i środowiskiem. Takim certyfikatem może pochwalić się m.in. Webber P2. Kupując pochłaniacz zapachów do lodówki, należy dokładnie zapoznać się z opisem produktu na opakowaniu. Nierzadko użytkownicy mylnie nabywają odświeżacz powietrza bądź oczyszczacz. Tego typu urządzenia wyglądem przypominające pochłaniacz zapachów, filtrują powietrze w lodówce, oczyszczają je i redukują bakterie, uwalniając owocowy czy miętowy aromat.

Polecane lodówki
  • 2 349 zł
  • 2 999 zł
  • 2 499 zł
  • 1 199 zł
  • 1 349 zł

Jak prawidłowo korzystać z pochłaniacza?

Metaliczny pochłaniacz zapachów do kuchni

Pochłaniacz eliminujący brzydki zapach z lodówki jest prosty w obsłudze. Wystarczy wyjąć go z opakowania i umieścić w odpowiednim miejscu, optymalnie na półce drzwiowej oraz górnej. Należy pamiętać, aby nie wkładać pochłaniacza w zamkniętym kartonie, ale także nie należy naruszać jego oryginalnej konstrukcji. W czasie, kiedy specjalistyczny pochłaniacz przestał działać i lodówka zaczyna przechodzić niemiłym aromatem, świeżość można tymczasowo przywrócić dzięki prostym trikom z wykorzystaniem naturalnych produktów. Domowe sposoby na zapach w lodówce to ponadczasowa soda oczyszczona wysypana na spodek. Proszek absorbuje również wilgoć.

Sposób na neutralizację zapachów kuchennych

Dziwny zapach z lodówki, np. freon, może być odczuwany na zewnątrz lodówki i zatruwać powietrze w pomieszczeniu. Te i inne opary może zneutralizować pochłaniacz zapachów do kuchni, przypominający okap kuchenny. Urządzenie wyposażone w filtr z aktywnego węgla pochłania powietrze i zatrzymuje wewnątrz toksyczne zapachy, parę wodną, a nawet związki tłuszczu ulatniające się w trakcie gotowania. Pochłaniacz zapachów najlepiej umieścić nad kuchnią lub w jej bezpośrednim pobliżu. Urządzenia są dostępne w przystępnej cenie i nie wymagają podłączenia do zewnętrznej wentylacji, a ich bogata stylizacja umożliwia dopasowanie sprzętu do kuchni w każdym stylu. W pochłaniacze zapachów wyposażone są także tradycyjne okapy. Użytkownik zwykle może wybrać tryb pracy urządzenia poprzez włączenie przycisku lub przełącznika i dowolnie filtrować powietrze w kuchni albo odprowadzać je na zewnątrz szybem wentylacyjnym.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link