Jaki ekspres do kawy wybrać?

Autor: Maciej Jagodziński

Nie ma drugiego tak popularnego porannego napoju na świecie jak kawa. Dla niektórych jest to pozycja obowiązkowa do śniadania, a komfort delektowania się pyszną kawą w domowym zaciszu jest nieoceniony. Warto zainwestować w odpowiedni sprzęt, aby kawa zawsze smakowała jak z prawdziwej kawiarni. Przedstawiamy porady, jaki ekspres do kawy wybrać, aby dopasować go do swoich potrzeb.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje ekspresów do kawy?
  2. jakie jest odpowiednie ciśnienie ekspresu?
  3. jaki młynek do kawy jest najlepszy?
  4. jakie są systemy spieniania mleka?
  5. jakie dodatkowe funkcje mają ekspresy do kawy?


Poranny nektar bogów – kawa

Kawa to najbardziej popularny poranny napój. To w prawie każdym kraju obowiązkowy towarzysz każdego śniadania, a czasami ciast i deserów. Ale nie oszukujmy się – do krajów południowych nam bardzo daleko i kultura spędzania poranka (ba, niekiedy całych dni!) przy stolikach z małą filiżanką jest nam bardzo odległa. Odległe też są nasze kawiarnie, które skupiają się głównie w centrach handlowych albo miejscach z największym ruchem. Mniej oblegane terytoria mogą pomarzyć o uroczej kawiarence z pyszną kawą. Ale jest na to sposób! Skoro kawiarnia nie przeniesie się bliżej, może warto spróbować przenieść samą kawę?

 

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?

Prawdziwa włoska kawa jest na wyciągnięcie ręki za sprawą ekspresów do kawy. Pozostaje tylko pytanie, jaki ekspres do kawy wybrać? Wyróżniamy kilka rodzajów ekspresów do kawy:

·         kolbowe (ręczne)
·         automatyczne
·         kapsułkowe
·         przelewowe
·         kawiarki 

kawiarka

Wybór odpowiedniego rodzaju ekspresu do kawy zależy od preferencji oraz oczekiwań wobec urządzenia. Sprawdźmy, czym się różnią.

 

Ekspres kolbowy – czym się charakteryzuje?

Ekspres kolbowy, nazywany również ręcznym lub mechanicznym, charakteryzuje się wyjątkowo prostą obsługą. Aby przygotować w nim kawę, należy wsypać zmieloną kawę do sitka znajdującego się w kolbie, a następnie zamontować ją w urządzeniu. Od głębokości sitka zależeć będzie ilość kawy, jaką możesz do niego wsypać. Z reguły pozwala ono na jednorazowe przygotowanie jednej lub dwóch filiżanek napoju. Aby zaparzyć kolejną porcję, należy opróżnić kolbę, co w przypadku przygotowywania naparu dla większej liczby osób może się okazać niepraktyczne.

Ekspresy kolbowe, w zależności od rodzaju, mogą być wyposażone w specjalną dyszę do spieniania mleka. Zyskujemy wtedy możliwość zaparzenia delikatniejszej, mlecznej kawy. Niektóre modele mają również elektroniczny regulator temperatury wody, który jest pomocny i pozwala na dobranie odpowiednich parametrów. Wadą ekspresu kolbowego jest to, że nie posiada on wbudowanego młynka. Do ekspresów kolbowych możemy używać gotowej kawy zmielonej lub sami zmielić ziarna w oddzielnym młynku do kawy. Ekspresy kolbowe są bardzo popularne w kawiarniach i lokalach gastronomicznych, mają też rzeszę fanów wśród użytkowników domowych, którzy cenią sam proces parzenia kawy.

  • 999 zł
  • 469 zł
  • 2 499 zł
  • 1 019 zł
  • 499 zł
  • 689 zł
  • 599 zł
  • 529 zł
  • 499 zł
  • 2 399 zł
 

Co to jest ekspres automatyczny?

Osoby, które zastanawiają się, jaki ekspres do kawy kupić, a mają mniejsze zacięcie baristyczne i chcą ograniczyć własny udział w parzeniu kawy do minimum, powinny się zdecydować na ekspres automatyczny. Najnowocześniejsze ekspresy są wysoce zautomatyzowane. Potrafią samodzielnie dobierać określone parametry (np. grubość ziaren, ilość wody oraz temperaturę przygotowania naparu), tak aby przygotować napój idealny. Ekspres automatyczny to wybór dla osób, którym zależy na możliwości przygotowywania różnych rodzajów kaw oraz które cenią sobie łatwość obsługi i wysoką jakość. Ich dodatkowym atutem jest wbudowany młynek (ceramiczny lub stalowy), dzięki czemu samodzielnie mielą ziarna tuż przed zaparzeniem kawy.

Ekspresy automatyczne charakteryzują się również wytwarzaniem dużego ciśnienia w procesie parzenia – zwykle wynosi ono co najmniej 15 barów. Większość modeli wyposażonych jest również w dyszę do spieniania mleka lub automatyczny system spieniania mleka, dzięki czemu możliwe jest przygotowywanie delikatniejszych napojów (np. latte lub cappuccino). Jeśli nadal zastanawiasz się, czy wybrać ekspres kolbowy czy automatyczny, przeczytaj nasz poradnik na ten temat.

  • 3 599 zł
  • 3 899 zł
  • 1 899 zł
  • 2 699 zł
  • 2 299 zł
  • 2 499 zł
  • 2 549 zł
  • 4 099 zł
  • 2 999 zł
  • 2 499 zł
 

Czym jest ekspres kapsułkowy?

Ekspresy kapsułkowe to z kolei idealna propozycja dla osób ceniących prostotę i minimalizm. Urządzenia te charakteryzują się niewielkim rozmiarem, dzięki czemu nie zajmują dużo miejsca na blacie kuchennym. Stojąc przed podjęciem decyzji, jaki ekspres do kawy kupić do niewielkiej kuchni, warto wziąć pod uwagę właśnie te modele. Dodatkowo są one dostępne w wielu wersjach kolorystycznych, dzięki czemu można doskonale dopasować odpowiedni model do wystroju każdej kuchni. Są wyjątkowo proste w obsłudze – wystarczy włożyć kapsułkę do urządzenia i nacisnąć przycisk „start”, aby już po chwili móc się cieszyć aromatyczną kawą. Mnogość smaków i rodzajów kapsułek dostępnych na rynku daje ogromne pole do popisu i możliwość odkrywania nowych rozwiązań.

Ekspresy kapsułkowe to gwarancja niezwykłej wygody. Kawy przygotowywane są bardzo szybko, a użytkownik zostaje zwolniony z konieczności czyszczenia urządzenia – wystarczy tylko wyjąć z niego puste opakowanie po kapsułce. Minusem ekspresów kapsułkowych jest brak możliwości ingerencji w rodzaj kawy – otrzymujemy taki napój, jaki widnieje na etykiecie kapsułki. O ile same urządzenia należą do jednych z tańszych, o tyle kapsułki w przeliczeniu kosztują dużo więcej niż kawa zmielona lub ziarnista.

  • 1 449 zł
  • 399 zł
  • 219 zł
  • 519 zł
  • 299 zł
  • 399 zł
  • 799 zł
  • 399 zł
  • 459 zł
  • 299 zł
 

Co to jest ekspres przelewowy i kawiarka?

Pierwsze trzy to ekspresy ciśnieniowe, dwa ostatnie to już zupełnie inne konstrukcje. Ekspresy przelewowe to te klasyczne urządzenia, których używali nasi dziadkowie. Do ich pracy niezbędny jest filtr papierowy, a zasada działania polega na przelewaniu gorącej wody przez kawę umieszczoną w filtrze wprost do podgrzewanego dzbanuszka. Kawiarka, inaczej zaparzacz do kawy, to urządzenie zazwyczaj przypominające mały garnuszek, który stawiamy na płycie gazowej lub indukcyjnej. Woda umieszczona w dolnym pojemniku paruje i przez specjalny lejek z sitkiem, w którym umieszczamy zmieloną kawę, wędruje do góry, wypływając cienką rurką do górnego zbiornika. Jeśli nadal zastanawiasz się, jak działa zaparzacz do kawy, przeczytaj nasz artykuł na ten temat.

Istnieją też elektryczne wersje kawiarek. Zanim zdecydujesz się, jaki ekspres do kawy kupić, pamiętaj, że kawiarka to najprostszy i najtańszy rodzaj ekspresu. Niewielki rozmiar umożliwia używanie jej zarówno w warunkach domowych, jak i w podróży. Zdecydowanymi wadami tego urządzenia są długi czas parzenia kawy (nawet do 10 minut) i ograniczona pojemność, przez co jednorazowo możliwe jest przygotowanie napoju dla jednej lub dwóch osób.


  • 799 zł
  • 399 zł
  • 299 zł
  • 199,99 zł
  • 147,97 zł
  • 459 zł
  • 199 zł
  • 799 zł
  • 699 zł
  • 199 zł

 

Ciśnienie – jakie jest odpowiednie?

Rodzaje ekspresów do kawy mamy już omówione, czas przejść do bardziej szczegółowych parametrów. Zastanawiając się, jaki ekspres do kawy wybrać, warto pamiętać, jak bardzo istotne jest ciśnienie, jakie jest w stanie wytworzyć. Ogólnie przyjęta zasada brzmi, że im wyższe ciśnienie w ekspresie, tym bardziej esencjonalna i lepsza jakościowo jest kawa.

Jest kilka grup ekspresów posegregowanych według ciśnienia:

·         do 4 barów
·         od 5 do 14 barów
·         od 15 do 16 barów
·         od 19 barów


Do pierwszej grupy należą przede wszystkim kawiarki i ekspresy kapsułkowe. To proste urządzenia, które nie wytwarzają dużego ciśnienia, przez co czas przygotowywania kawy jest dłuższy niż w przypadku mocniejszych urządzeń. Ich specjalna konstrukcja pozwala jednak, aby przy niskim ciśnieniu uzyskać aromatyczny napój kawowy. Ekspresy przelewowe nie wytwarzają ciśnienia, ponieważ w procesie parzenia wykorzystywana jest tylko grawitacja.

W kolejnych grupach znajdują się modele automatyczne, kolbowe i niektóre kapsułkowe. Wszystko to zależy od konstrukcji i wykonania urządzenia. Najbardziej popularną grupą są ekspresy do kawy wytwarzające ciśnienie w przedziale 15–16 barów. To ogólnie przyjęty standard, dzięki któremu kawa zachowuje pełnię wartości odżywczych i aromatycznych. Modele osiągające ciśnienie na poziomie 19 barów to droższe, często półprofesjonalne sprzęty, które powoli zaczynają wchodzić na szerszy rynek konsumencki.

ekspres automatyczny


Wyższe ciśnienie daje gwarancję nie tylko pysznej, aromatycznej kawy, ale również krótszego czasu jej przygotowywania. Gorąca woda przepuszczana pod wysokim ciśnieniem przez ziarna pozwala na wydobycie z kawy pełni aromatu i bogatej esencjonalności. Ciśnienie w ekspresie jest więc jednym z ważniejszych parametrów, na które należy zwrócić uwagę, zastanawiając się, jaki ekspres do kawy wybrać. O ile kawiarki, ekspresy przelewowe i ekspresy kapsułkowe nie kryją już przed nami tajemnic, tak ekspresy kolbowe i automatyczne mają dużo więcej cech i funkcji, którym należy się bliżej przyjrzeć.

 

 

Jaki młynek do kawy jest najlepszy?

Kolejna istotna kwestia przy wyborze ekspresu automatycznego to młynek do kawy. Przeważnie modele kolbowe nie mają wbudowanego młynka, podobnie jak ekspresy kapsułkowe, co w tym drugim przypadku jest w pełni zrozumiałe. Ekspresy automatycznie mają różne rodzaje młynków do kawy i możemy je podzielić na trzy kategorie:

·         młynek ceramiczny
·         młynek stalowy
·         młynek stalowy stożkowy


Rodzaj młynka ma wpływ na to, jak zostanie zmielona kawa, oraz – w efekcie końcowym – na smak napoju. W ekspresach stosuje się młynki żarnowe, ale różnią się one ze względu na rodzaj materiału lub konstrukcję. Konstrukcja młynków żarnowych polega na zastosowaniu dwóch elementów, między które trafiają ziarna kawy. Następnie jeden element zostaje wprawiony w ruch, a ziarna kawy są mielone na proszek o grubości dostosowanej do konkretnego napoju, który ma być przygotowany. I faktycznie kawa jest wtedy mielona, a nie siekana, jak w przypadku młynków udarowych – starszych, niespotykanych już konstrukcji.

Pierwszy rodzaj to młynek ceramiczny. W jego konstrukcji zostały użyte żarna ceramiczne, które wykorzystywane też są w młynkach ręcznych. To jedna ze starszych metod mielenia. Otrzymujemy efekt podobny do takiego, jak gdybyśmy korzystali z moździerza – ziarna są ścierane i miażdżone. Minusem młynków ceramicznych jest to, że materiał może po prostu pęknąć, ale to w bardzo ekstremalnych przypadkach.

Ekspresy ciśnieniowe z młynkiem stalowym są dokładniejsze i dają więcej możliwości regulowania stopnia zmielenia ziaren kawy. W przypadku młynka stalowego wyróżniamy ponadto dwa rodzaje konstrukcji – płaskie i stożkowe. Żarna stożkowe stosowane są zazwyczaj w budżetowych produkcjach ze względu na to, że mniejszym wysiłkiem są w stanie dokładnie zmielić ziarna na pożądaną grubość. Inaczej sprawa wygląda w przypadku młynków płaskich. Jest to standard w ekspresach ciśnieniowych średniej i wysokiej klasy.

młynek do kawy w ekspresie

Krąży wiele legend na temat młynków – mówi się, że ceramiczne są cichsze, ale mniej wytrzymałe i nagrzewają się, mieląc kawę, przez co nadają jej kwaśny posmak. Nie jest to do końca prawda. Po pierwsze, za poziom hałasu odpowiada silnik młynka, po drugie – żeby żarna ceramiczne się nagrzały i zniszczyły smak kawy, młynek musiałby pracować przez bardzo długi czas. Prawdą jest, że ceramika jest mniej wytrzymała, ale musielibyśmy naprawdę postarać się, aby uszkodzić żarna – żadne ziarenko kawy nie jest w stanie zniszczyć młynka.

Z kolei o młynkach stalowych mówi się, że są wytrzymalsze, ale dużo głośniejsze oraz przy ścieraniu nadają kawie metaliczny posmak. Owszem, stal jest bardziej wytrzymała niż ceramika, to jest prawda, natomiast reszta zarzutów to już strefa fantazji. Ustaliliśmy już, że za hałas odpowiada silnik, nie rodzaj żaren. A jeśli chodzi o metaliczny posmak – skoro stalowe żarna są wytrzymalsze, to dlaczego miałyby się ścierać i oddawać opiłki do zmielonej kawy? Podobnie jak nagrzewanie, żeby do tego doszło, należałoby korzystać nieprzerwanie z młynka przez naprawdę długi czas.

Wszystkie rodzaje młynków do kawy zostały zaprojektowane w taki sposób, aby jak najefektywniej mielić ziarna kawy.

 

 

System spieniania mleka

Niektóre ekspresy automatyczne wyposażone zostały w systemy umożliwiające spienianie mleka. Modele w pełni automatyczne nie wymagają ingerencji użytkownika poza dolaniem mleka do odpowiedniego pojemnika. Modele mniej skomplikowane wymagają obsługi systemu do spieniania mleka. Biorąc pod uwagę spienianie mleka – jaki ekspres do kawy wybrać? Wyróżniamy dwa sposoby na przygotowanie kawy mlecznej:

·         dysza do spieniania mleka – mają ją zarówno ekspresy kolbowe, jak i automatyczne, odpowiada za regulację ciśnienia spieniania mleka
·         automatyczny system spieniania mleka – wyróżniamy modele z osobnym i wbudowanym pojemnikiem na mleko


Dwa systemy, efekt ten sam – spienione mleko. Który z nich jest lepszy? To wszystko zależy tak naprawdę od użytkownika. Omówmy dyszę do spieniania mleka – to po prostu rurka zakończona specjalną końcówką, która ułatwia spienianie mleka. W większym skrócie – spienianie mleka za pomocą dyszy wymaga pewnych umiejętności. Proces ten jest bardzo manualny i to od umiejętności użytkownika zależy efekt końcowy. Generalnie przyjęte jest, że modele z dyszą polecane są profesjonalistom, półprofesjonalistom oraz osobom, które wiedzą, jak spienić mleko do kawy. Trzeba nauczyć się odpowiedniej techniki, którą opisuje nasz artykuł. Ogromnym plusem dyszy do spieniania mleka jest bardzo duża kontrola nad procesem, który w odpowiednich rękach może przynieść efekty lepsze niż w niektórych kawiarniach.

spienianie mleka

Zupełnie inaczej sprawa wygląda z automatycznym systemem spieniania mleka. Tutaj ingerencja użytkownika ogranicza się jedynie do dolewania mleka do pojemnika, który może być wbudowany w urządzenie albo stać oddzielnie obok ekspresu. Zautomatyzowany proces ogranicza się do wyboru rodzaju kawy mlecznej i ewentualnie poziomu spienienia mleka, a urządzenie przygotuje dla nas napój kawowy o idealnych proporcjach z gęstą pianką. Pomimo wszystkich systemów i różnych technologii najlepiej spienioną mleczną piankę osiąga się za pomocą dyszy do spieniania, ale wiąże się to ze zdobyciem odpowiednich umiejętności.

Bez względu na to, który system spieniana mleka wybierzemy, bardzo ważna jest odpowiednia konserwacja urządzenia. Odpowiednie czyszczenie ekspresu gwarantuje długą żywotność i najlepsze efekty smakowe.

 

 

O czym jeszcze warto pamiętać, wybierając ekspres do kawy?

Najnowocześniejsze ekspresy oprócz standardowej funkcji parzenia kawy oferują bogaty wybór dodatkowych udogodnień, które znacząco wpływają na komfort korzystania z urządzenia. Warto się z nimi zapoznać jeszcze przed podjęciem decyzji, jaki ekspres do kawy kupić. Oto lista najbardziej popularnych funkcji dodatkowych ekspresów do kawy: 

·         podgrzewanie filiżanek – niektóre modele ekspresów mają specjalną płytę do podgrzewania filiżanek, dzięki czemu napar jak najdłużej zachowuje całe swoje smakowe bogactwo
·         regulacja wysokości wylotu kawy – pozwala na zaparzanie kawy w naczyniach różnej wielkości, ponieważ do espresso wykorzystujemy małe filiżanki, a do latte wysokie szklanki
·         wyświetlacz LCD/LED – bardziej zaawansowane modele wyposażone zostały w wyświetlacze ułatwiające wybór kaw i funkcji ekspresu
·         automatyczna regulacja mocy – urządzenie samodzielnie dobierze odpowiedni tryb działania do wybranego rodzaju kawy
·         dozowanie ilości kawy i wody – urządzenie samodzielnie zadecyduje o ilości składników, jakich należy użyć, aby przygotować wybraną przez ciebie kawę
·         Thermoblock – zaawansowany system, dzięki któremu kawa zawsze będzie miała idealną temperaturę
·         możliwość sterowania smartfonem – niektóre modele oferują możliwość sterowania smartfonem. Opcja ta umożliwia włączenie ekspresu i przygotowanie kawy bez konieczności podchodzenia do urządzenia. Dzięki niej można także skomponować własne baristyczne przepisy i uzyskać praktyczne porady dotyczące konserwacji urządzenia
·         podwójna dysza do kawy – rozwiązanie to umożliwia jednoczesne zaparzenie dwóch kaw, zazwyczaj czarnych, ale zdarzają się modele, które oferują możliwość parzenia dwóch kaw mlecznych jednocześnie
·         filtr do wody – usuwa z wody wszystkie zanieczyszczenia i zmiękcza ją, dzięki czemu ma delikatniejszy smak, a uzyskana kawa jest bardziej aromatyczna
·         funkcja samoczyszczenia – dzięki tej funkcji urządzenie automatycznie przeprowadza regularny proces samoczyszczenia. Jest to gwarancja zachowania odpowiedniej higieny
·         funkcja podgrzania mleka – umożliwia osobne podgrzanie samego mleka, dzięki czemu można je wykorzystać do przygotowania kakao lub gorącej czekolady
·         podświetlane filiżanki – niewielkie diody LED oświetlają filiżanki i ułatwiają przygotowywanie kawy w każdych warunkach oświetleniowych

 
kawa

To jednak nie wszystkie dodatkowe funkcje, jakie oferują producenci. Autorskie systemy spieniania mleka, przygotowywania kawy, doboru mocy – każdy producent stworzył własne technologie usprawniające proces przygotowywania kawy. Wymienione wyżej funkcje są jedynie dodatkowymi udogodnieniami, które należy dobierać indywidualnie do swoich potrzeb i upodobań.

 

Rozmiar i funkcjonalność

Warto się też zastanowić nad rozmiarami urządzenia, gdy decydujemy, jaki ekspres do kawy wybrać. Najmniejsze są kawiarki, które są niewiele większe niż średniej wielkości garnek. Z łatwością można je schować do szafki. Ekspresy przelewowe i kapsułkowe są drugie w kolejności – nie zajmują dużo miejsca wszerz, jedynie w górę. Ekspresy kolbowe i automatyczne mają podobne rozmiary, ale również różnią się między sobą. Modele, które mają wbudowane pojemniki na mleko, są nieco szersze.

Kolejna istotna sprawa to wygoda eksploatacji ekspresu. Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób uzupełniamy wodę i mleko w ekspresie. Niektóre modele zostały tak skonstruowane, aby móc uzupełniać płyny od frontu, dzięki czemu nie musimy wyciągać ekspresu na środek blatu. Jeśli chcemy ustawić ekspres blisko ściany, jest to bardzo ważna kwestia. Podobnie, gdy mamy nisko zawieszone szafki nad blatem – modele napełniane od góry mogą być niewygodne w użytkowaniu.

 

Jakie są rodzaje kaw?

Przed podjęciem decyzji, jaki ekspres do kawy kupić, pamiętaj, że każdy ekspres daje możliwość przygotowania espresso. Jest to podstawowa kawa z aksamitną warstwą kawowej piany, podawana w małej filiżance, przyrządzana zgodnie z tradycyjną włoską recepturą z zachowaniem dokładnych proporcji. Tak przyrządzony napar charakteryzuje się niezwykle intensywnym, esencjonalnym smakiem, w którym w zależności od rodzaju ziaren wyczuwalne są inne nuty (od owocowych po mocno czekoladowe).

Espresso to baza do przygotowywania innych rodzajów kaw. Wśród nich należy wymienić:

·         doppio – to nic innego jak podwójne espresso przyrządzone z dwukrotnie większej ilości ziaren i podwojonej ilości wody
·         lungo – długo parzone espresso z większą ilością wody
·         americano – kawa przygotowana w dużym kubku z jednej porcji espresso z dużą ilością wody
·         long – espresso z większą ilością wody, przy czym espresso wlewane jest do gorącej wody
·         ristretto – espresso przygotowane z połową ilości wody, bardzo mocne i skoncentrowane
·         con panna – tradycyjne espresso, które dekoruje się bitą śmietaną
·         espresso macchiato – espresso z dodatkiem spienionego mleka
·         cappuccino – napój kawowy złożony z trzech części: espresso, mleka i delikatnej, puszystej pianki
·         latte – napój kawowy podawany w wysokiej, przezroczystej szklance. Składa się z dużej ilości mleka i jednej porcji espresso
·         latte macchiato – napój kawowy składający się z 3 warstw: mleko na dole szklanki, mleko wymieszane z espresso pośrodku, mleczna pianka u góry
·         flat white – podwójne espresso zalane gorącym mlekiem, ważne, aby góra był płaska, czyli bez pianki
·         cold brew – espresso parzone na zimno, a w zasadzie macerowane, podawane na zimno



rodzaje kaw

To nie wszystkie dostępne rodzaje kawy, ale tworzą one trzon wszystkich napojów. Pozostałe to odmiany przedstawionych tutaj napojów. Mamy nadzieję, że wyjaśnienie rodzajów kawy pomoże podjąć decyzję, jaki ekspres do kawy wybrać.

 

Ekspres do zabudowy

Oprócz zmywarki, kuchenki mikrofalowej czy piekarnika można zabudować również ekspres do kawy. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zachować jak największą spójność w aranżacji wnętrza i jak najmniej sprzętów pozostawić na blacie. Warto wiedzieć, jaki ekspres do kawy kupić. Do zabudowy przygotowane są ekspresy automatyczne i kapsułkowe, przygotowują one kawę w ten sam sposób co urządzenia wolnostojące.

 
ekspres wbudowany

Istotną cechą ekspresów do zabudowy jest ich rozmiar – zazwyczaj mają one dokładnie 60 cm szerokości i 45 cm wysokości – czyli szerokością mieszczą się idealnie w standardowe szafki kuchenne. To ważne przy podjęciu decyzji, jaki ekspres do kawy wybrać. Modele do zabudowy można podzielić na dwie kategorie: te z osobnym pojemnikiem na wodę, który należy regularnie uzupełniać, oraz takie, które wymagają stałego podłączenia do wody (samodzielnie pobierają wodę wtedy, kiedy jej potrzebują, i nie musisz pamiętać o napełnianiu żadnego zbiornika).

Ekspresu do zabudowy nie można jednak ustawić w dowolnym miejscu. Należy pamiętać przede wszystkim o tym, aby zapewnić mu odpowiednią wentylację. Między urządzeniem a tylną ścianą powinna się znajdować wolna przestrzeń o szerokości co najmniej 20 cm. Nie powinno się również ustawiać go w pobliżu chłodziarkozamrażarki, gdyż emitowane przez nią ciepło mogłoby zakłócać prawidłową pracę ekspresu. Zanim jednak padnie decyzja, jaki ekspres do kawy kupić z modeli do zabudowy, należy pamiętać, że w przypadku poważniejszej awarii urządzenia konieczne może się okazać rozmontowanie całej szafki kuchennej, w której się znajdowało.

 

Jak korzystać z ekspresu ciśnieniowego?

Od decyzji, jaki ekspres do kawy wybrać, zależy też sposób użytkowania urządzenia. Aby urządzenie służyło długie lata i było niezawodne, niezbędne jest odpowiednie korzystanie z niego. Pierwszą zasadą dotyczącą korzystania z ekspresu jest to, żeby napełniać go tylko miękką wodą. Jeśli urządzenie wyposażone jest w filtr, woda jest zmiękczana w procesie przygotowywania kawy. Należy jedynie pamiętać o regularnej wymianie filtra. Jeśli nie – warto wyposażyć się w dzbanek filtrujący. Używanie twardej wody wymusza częste odkamienianie ekspresu, ale jej długotrwałe używanie może prowadzić również do uszkodzenia elementów mechanizmu urządzenia.

Pamiętaj też o tym, żeby do pojemnika na wodę nie wlewać wody gorącej, mineralnej, a tym bardziej gazowanej. Do pojemnika na mleko należy wlewać tylko niepodgrzane mleko, natomiast do zbiorniczka na kawę ziarnistą nie powinno się wsypywać kawy uprzednio zmielonej. Należy również pamiętać o regularnym opróżnianiu pojemnika na fusy. W przeciwnym razie może dojść do poważnej awarii całego urządzenia. Wszystkie te wskazówki mają na celu zagwarantowanie długiego korzystania z urządzenia.

 

Czyszczenie i konserwacja

O ekspres do kawy należy odpowiednio dbać. Jedną z podstawowych zasad, które w tym przypadku obowiązują, jest regularne czyszczenie ekspresu. Warto o tym pamiętać jeszcze przed podjęciem decyzji, jaki ekspres do kawy kupić. Najmniej skomplikowany proces zachodzi w ekspresie kapsułkowym. Nie gromadzi on żadnych fusów, a w celu oczyszczenia urządzenia wystarczy jedynie wyjąć puste opakowanie po kawie. Również kawiarka jest łatwa do utrzymania w czystości. Można szybko umyć ją pod bieżącą wodą, aby była gotowa do ponownego użycia.

czyszczenie ekspresu

Ekspresy kolbowe są znacznie bardziej wymagające. Oprócz oczyszczenia kolby należy również pamiętać o opróżnieniu pojemnika na fusy i wyczyszczeniu podkładki, na którą mogą kapać pozostałości naparu. Specjalnego czyszczenia wymagają też dysze wylotowe mleka i kawy. Ekspresy automatyczne z reguły wyposażone są w specjalnie zautomatyzowane tryby czyszczenia, dzięki czemu użytkownik zostaje zwolniony z przykrego obowiązku. Nadal jednak należy pamiętać o konieczności regularnego opróżniania pojemnika na fusy.

 

Podsumowanie

Ekspresy ciśnieniowe umożliwiają delektowanie się pyszną i aromatyczną kawą we własnym domu. Większość kawoszy, którzy sprawili sobie takie urządzenia, słyszy powtarzające się pytanie od swoich znajomych: jaki ekspres do kawy polecacie? Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest prosta, ale mamy nadzieję, że po lekturze tego artykułu nieco wątpliwości zostało rozwianych.

Przede wszystkim, zanim zdecydujemy, jaki ekspres do kawy wybrać, należy się zastanowić, jak bardzo chcemy ingerować w proces parzenia kawy. Ekspresy wymagające od użytkownika większej interakcji oraz niekiedy umiejętności to ekspresy kolbowe, przelewowe i kawiarki. Na drugim miejscu pod względem angażowania użytkowników są ekspresy automatyczne. Wymagają jedynie regularnego napełniania pojemnika na wodę i mleko oraz wymiany filtrów. Najmniej ingerencji wymagają ekspresy kapsułkowe.

Jednakże każdy rodzaj ekspresu ma swoje wady i zalety, a żeby wybrać odpowiedni ekspres do kawy, należy się zastanowić, czego tak naprawdę oczekujemy od urządzenia. Wybór konkretnego modelu to już zwykła kalkulacja i indywidualne preferencje użytkownika.


Sprawdź nasze rankingi ekspresów do kawy, aby poznać konkretne modele i cechy:

Ranking ekspresów do kawy

Ranking ekspresów kolbowych

Ranking ekspresów do kawy do 2000 zł

Ranking ekspresów do kawy do 3000 zł

Ranking ekspresów do kawy do 4000 zł

Ranking kaw ziarnistych


60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny