
Ekspres kolbowy czy automatyczny? Dla każdego wielbiciela kawy to bardzo istotne pytanie. Te na pozór podobne urządzenia różnią się diametralnie. Oba to ekspresy ciśnieniowe, zasada ich działania jest zatem bardzo podobna. Podstawowa różnica dotyczy sposobu dostarczania kawy do zaparzenia napoju – ekspres automatyczny sam mieli ziarna, zaś do kolbowego potrzebny jest oddzielny młynek.
Z tego artykułu dowiesz się: |
Ekspres kolbowy czy automatyczny – czym się różnią?
Oba urządzenia, czy to ekspres kolbowy, czy automatyczny, są ekspresami ciśnieniowymi. Mechanizm parzenia kawy w obydwu tych urządzeniach jest więc bardzo podobny. Przez drobno zmielone ziarna przepuszczana jest gorąca woda pod wysokim ciśnieniem, które dochodzi do 15-19 barów. Dzięki takiemu sposobowi parzenia kawa jest wyjątkowo esencjonalna i zachowuje wszystkie walory smakowe. Czym się więc różni ekspres kolbowy od automatycznego? Systemem dostarczania kawy do parzenia.
Jak działa ekspres kolbowy? Przyrządzenie kawy w takim ekspresie wymaga wcześniejszego zmielenia ziaren lub skorzystania z gotowej zmielonej kawy. Taką mieszankę należy następnie wsypać do specjalnego sitka umieszczonego na wyjmowanej kolbie, odpowiednio ubić i zamontować całość w ekspresie. Samodzielnej regulacji i dostosowywaniu podlega także długość parzenia kawy. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość regulacji mocy i aromatu kawy. Im więcej zmielonej kawy ubijemy w kolbie, tym mocniejszy i intensywniejszy napój otrzymamy. Z kolei dłuższe parzenie powoduje, że kawa ma łagodniejszy smak, ale jest jej więcej. W przypadku ekspresu automatycznego do kawy większość tych obowiązków znika. Ma on wbudowany młynek, więc samodzielnie mieli kawę i parzy ją zgodnie z zaprogramowanymi wcześniej ustawieniami. Jeśli jest wyposażony w spieniacz do mleka, może od razu przygotować także kawy takie, jak latte czy cappuccino.
Wady i zalety ekspresu kolbowego
W dobrych kawiarniach nie spotkasz ekspresu automatycznego, a właściwie wyłącznie ekspresy kolbowe. Dlaczego? Dają one bariście znacznie więcej możliwości regulowania procesu parzenia kawy.
Ekspres kolbowy – zalety
· Umożliwia pełną kontrolę nad procesem parzenia (mielenie, ilość kawy, czas parzenia).
· Pozwala eksperymentować z metodami parzenia i rodzajami ziaren.
· Daje możliwość tworzenia własnych mieszanek i napojów kawowych (np. z dodatkiem przypraw).
· Współpracuje z profesjonalnymi młynkami do kawy z regulacją grubości mielenia.
· Pozwala rozwijać umiejętności parzenia i personalizować smak naparu.
Ekspres kolbowy – wady
· Trzeba kupić oddzielny młynek do kawy.
· Wymaga samodzielnego mielenia kawy i jej ręcznego dozowania.
· Potrzebuje więcej czasu na przygotowanie napoju (rozgrzewanie, parzenie, czyszczenie).
· Wymaga nauki i zdobycia pewnych umiejętności.
· Nie nadaje się do parzenia w pośpiechu.
· Opcjonalnie do kupienia oddzielny spieniacz do mleka.
Kolbowe ekspresy do kawy to przede wszystkim sprzęt dla osób, które potrafią samodzielnie przygotować swój ulubiony napój. Nie muszą to być pasjonaci, którzy dysponują odpowiednimi umiejętnościami w tym zakresie, ponieważ nauka sporządzania napojów kawowych może dać satysfakcję z bycia autonomicznym w automatycznym świecie. Dla wielu osób parzenie kawy w ekspresie kolbowym to wręcz rytuał wymagający pełnej samodzielności. Jeśli zależy nam na czasie, to wybór ekspres kolbowy czy automatyczny jest bardzo prosty – parzenie kawy w tym pierwszym jest dużo bardziej czasochłonne. Kategoryzowanie tego jako wady czy zalety nie jest dobrym pomysłem – dla jednych jest to najlepsza okazja do rozmów, dla innych powód do zniecierpliwienia.
Automatyczny ekspres do kawy – zalety i wady
Ekspres automatyczny jest przede wszystkim znacznie prostszy w obsłudze. Najczęściej cała praca sprowadza się do wlania wody do urządzenia, wsypania ziaren kawy i naciśnięcia odpowiedniego przycisku.
Ekspres automatyczny – zalety
· Prosta obsługa sprowadzająca się do kilku czynności.
· Wbudowany młynek do kawy.
· Coraz częściej obecny automatyczny system spieniania mleka.
· Programy do przygotowywania różnych rodzajów kaw (espresso, cappuccino, latte macchiato).
· Możliwość modyfikowania ustawień w droższych modelach.
· Regulowana wysokość wylewki dzięki której można użyć swojej ulubionej szklanki lub kubka.
· Krótki czas parzenia kawy.
· Brak konieczności kontrolowania procesu.
· Brak potrzeby dokupowania młynka czy spieniacza do mleka.
· System automatycznego czyszczenia w wielu modelach.
Ekspres automatyczny – wady
· Ograniczone możliwości personalizacji parzenia kawy.
· W wielu modelach brak opcji zaawansowanego dostosowania parametrów.
· Wyższa cena w porównaniu z ekspresami kolbowymi.
· Bardziej złożona konstrukcja i zależność od rozwiązań technologicznych.
W takim razie który ekspres jest lepszy: kolbowy czy automatyczny? Jeśli kwestią sporną w wyborze jest oszczędność czasu, odpowiedzią będzie to drugie urządzenie. Bardzo dużo ekspresów automatycznych jest też wyposażonych w system automatycznego czyszczenia, a to również wpływa na oszczędność czasu.
Ekspres kolbowy czy automatyczny?
Jeśli weźmie się pod uwagę wszystkie wady i zalety obu urządzeń, odpowiedź na pytanie, czy wybrać ekspres kolbowy, czy automatyczny, nie powinna być problemem. Ekspres kolbowy wymaga większej ingerencji ze strony użytkownika, ale oferuje możliwość pełnej kontroli nad napojem. Ekspres automatyczny jest dużo prostszy i szybszy w obsłudze, ponieważ wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby delektować się swoją ulubioną kawą. To, jaki wybierzemy, zależy wyłącznie od tego, jak bardzo chcemy uczestniczyć w procesie parzenia kawy.
Sprawdź nasze zestawienia: