Jak spienić mleko do kawy? Sposoby i porady

Autor: Klaudia

Esencjonalna kawa pełna intensywnego aromatu wzbogacona delikatnym smakiem spienionego mleka. Dla niektórych to obowiązkowy element każdego dnia. Miłośnicy kawy, którzy choć raz spróbowali jej ze spienionym mlekiem, z dużą niechęcią wracają do tej zalewanej wrzątkiem. Sprawdź, jakie są sposoby na przygotowanie spienionego mleka.

kawa w filiżance na spodku

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie mleko najlepiej nadaje się do spienienia
  2. jak spienia się mleko w profesjonalnych kawiarniach
  3. jakie są domowe sposoby spieniania mleka

Jakie mleko do spienienia?

mężczyzna wlewa mleko do filiżanki z kawą

Podstawą dobrze spienionego mleka jest wybór odpowiedniego produktu. Tu liczy się przede wszystkim zawartość białka w mleku. W sklepach dostępne są specjalne rodzaje mleka przeznaczone do spieniania. Warto również zwyczajnie sprawdzać zawartość białka w mleku konkretnej marki i samodzielnie wybierać to, które ma go najwięcej. Drugą kwestią, na którą warto zwracać uwagę jest zawartość tłuszczu. Przyjmuje się, że najlepsze do spieniania jest mleko tłuste (o zawartości 3,2% tłuszczu). Ważna jest również temperatura cieczy. Do ręcznego spieniania mleko nie może być chłodne – należy uprzednio lekko je podgrzać (do temperatury ok. 65°C). Absolutnie nie wolno go zagotować. W tej sytuacji przydatne mogą okazać się specjalne termometry, którymi możemy na bieżąco kontrolować temperaturę gotującego się mleka. Spienienie zimnego mleka jest nieco trudniejsze, ale wciąż możliwe. Jest to konieczne w przypadku, gdy planujesz przygotować mrożoną kawę. Jeśli do tej czynności używasz dyszy, powinno być ono dobrze schłodzone, gdyż dysza (a konkretnie gorąca para z niej pochodząca) sama podgrzeje je do odpowiedniej temperatury, jednocześnie je spieniając.

Profesjonalne spienianie mleka

W kawiarniach wyposażonych w profesjonalne ekspresy spienianie mleka jest czynnością wykonywaną setki razy dziennie i nie stanowi większego problemu. Sprawę znacznie ułatwia fakt, iż ekspresy kolbowe zazwyczaj wyposażone są w specjalną dyszę bezpośrednio przeznaczoną do spieniania mleka. W tym celu używa się mocno schłodzonego mleka, do którego następnie wprowadza się dyszę. Wydostająca się z niej para mocno podgrzewa i napowietrza mleko. Lekka pianka może powstać również w domowych ekspresach, wśród których również zdarzają się modele wyposażone w specjalne spieniające dysze. W tym celu należy przelać chłodne mleko do dzbanuszka (wlewa się go do około połowy objętości naczynia, gdyż spienione znacznie zwiększa swoją objętość), a następnie lekko przechylić naczynie i wprowadzić dyszę. Powinna ona znajdować się tuż pod powierzchnią mleka. Po włączeniu urządzenia trzeba wykonywać nim koliste ruchy i powoli przesuwać je w dół dzbanka. W ten sposób spieni się cała objętość wlanego mleka. Po wyłączeniu urządzenia należy uderzyć naczyniem kilka razy w blat, tak aby pozbyć się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza. Tak przygotowaną piankę można bezpośrednio przelać do wybranego napoju kawowego i delektować się jego delikatnym smakiem. Dyszę zaleca się myć po każdym użyciu.

  • 269 zł
  • 269 zł
  • 189,99 zł
  • 69,99 zł
  • 729 zł

Jak spienić mleko w domu? Sposoby bez użycia ekspresu

mężczyzna spienia mleko

Jeśli nie posiadasz w wyposażeniu swojej kuchni odpowiedniego ekspresu, nie oznacza to, iż nie możesz cieszyć się pyszną, aksamitną kawą wykończoną delikatną pianką. Jest wiele sposobów na jej uzyskanie bez konieczności posiadania drogiego sprzętu. Jednym z nich jest użycie spieniacza. Do wyboru są spieniacze ręczne, elektryczne i modele na baterie. Te ostatnie są stosunkowo tanie i pozwalają na szybkie uzyskanie zadowalającego efektu (np. Severin SM 3590). Przed użyciem mleko należy samodzielnie podgrzać, a następnie zanurzyć urządzenie w mleku tak, aby wytworzył się wir. Spieniacze ręczne wymagają sporo wprawy, aby efekt był zadowalający. Najwygodniejsze są modele elektryczne. Wiele z nich samodzielnie podgrzewa mleko, a ich obsługa wymaga jedynie wciśnięcia odpowiedniego przycisku. Nie ma łatwiejszego sposobu na przygotowanie pianki do kawy. Oto najciekawsze modele elektrycznych spieniaczy do mleka:

Jeśli nie chcesz inwestować w dodatkowe akcesoria, a wciąż zależy ci na osiągnięciu zadowalającego efektu spienionego mleka, powinieneś rozważyć użycie w tym celu zwykłego słoika. Po wlaniu do niego odpowiedniej ilości mleka i zakręceniu naczynia należy nim energicznie potrząsać przez około 30 sekund. Następnie wystarczy podgrzać je w kuchence mikrofalowej i przelać do wysokiej szklanki. Do tak spienionego mleka wystarczy już tylko wlać wcześniej przygotowane espresso. Zamiast słoika do tego procesu można użyć blendera lub miksera. W tym celu należy uprzednio podgrzane mleko ubijać urządzeniem działającym na wolnych obrotach. Tak przygotowana pianka będzie nadawała się do spożycia.

Kawa o intensywnym smaku i zapachu wykończona aksamitną, delikatną pianką z pewnością należy do ulubionych napojów wielu z nas. Jak się okazuje, na jej przygotowanie jest dużo sposobów i nie musi ograniczać się ono do używania drogich akcesoriów przeznaczonych dla profesjonalnych baristów. Istnieje wiele domowych sposobów na spienienie mleka, których wdrożenie w życie pozwoli na delektowanie się wyjątkowym napojem o dowolnej porze, w domowym zaciszu. Odwiedzanie ekskluzywnych i nierzadko drogich kawiarni nie musi być więc nieodłącznym elementem picia wyśmienitej kawy. Jak się okazuje, wystarczy odrobina chęci i zaangażowania, a pyszny napój kawowy z delikatną pianką na wierzchu może być przygotowany przez każdego z nas.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link