Kawa na zimno – najlepsze przepisy na orzeźwienie latem

Autor: Anna

Praktycznie każdy napój kawowy można przygotować na zimno. Nie tylko gaszą one pragnienie i pobudzają, ale również skutecznie ochładzają, kiedy termometr za oknem wskazuje na upały. Można wykonać je w parę chwil we własnej kuchni.

Kawa mrożona na bazie espresso z kawiarki

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak przygotować kawę na zimno z mlekiem
  2. jak przygotować napoje kawowe na zimno z dodatkami
  3. jak zaparzyć kawę w kawiarce

Kawa na zimno z mlekiem

Kawa mrożona z dodatkiem mleka

Po kawę mrożoną najchętniej sięga się latem. Możliwości jest wiele, ponieważ można podawać ją z różnymi dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami, mlekiem (krowim lub roślinnym), słodkimi syropami, a nawet owocami. Jak zrobić kawę mrożoną w domu? To nic trudnego. Aby napój był odpowiednio wyrazisty i pobudzał tak samo jak kawa serwowana na ciepło, warto w pierwszej kolejności zadbać o jakość ziaren. Najwięcej aromatu uzyska się, kiedy do zaparzenia użyjemy świeżo zmielonych ziaren. Do tego celu można wykorzystać dobrej jakości nieduży sprzęt AGD, taki jak np. młynek Eldom MK150 lub DeLonghi KG89. Tak przygotowaną kawę zaleca się zaparzyć w kawiarce, np. Ariete Mokina 1358. Nie trzeba mieć w domu dużego i drogiego ekspresu ciśnieniowego, aby w parę chwil przygotować pyszną kawę.

Przepis na zimną kawę z mlekiem jest prosty:

  1. Po zmieleniu kawy, zaparz ją w kawiarce i odstaw do ostudzenia.
  2. Do wysokiej szklanki wsyp kilka kostek lodu. Można je zrobić szybko w kostkarce, np. MPM MKD-03.
  3. Kiedy kawa jest przestudzona, wlej 50 ml do szklanki.
  4. Całość uzupełnij ulubionym mlekiem krowim lub roślinnym.
  5. Jeśli wolisz słodkie napoje, na sam koniec można dodać np. słodki syrop z daktyli lub skondensowane mleko.

Kawa mrożona z mlekiem może być serwowana z lodami lub z kleksem bitej śmietany. Miłośnicy słodkości nie pogardzą również dodaniem na wierzch kandyzowanej wisienki lub posypki czekoladowej.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Jak zrobić dobrą kawę mrożoną? Sekret tkwi w sposobie jej parzenia. Najłatwiej wykonać to w kawiarce. Do dolnej części kawiarki wlewa się odpowiednią ilość wody. Najczęściej producenci zaznaczają właściwy poziom za pomocą linii. Zmielone ziarna należy przesypać do koszyczka. Całość można lekko ugnieść i zakręcić za pomocą górnej części urządzenia. Większość kawiarek działa zarówno na kuchenkach elektrycznych, jak i na płytach indukcyjnych. Kiedy usłyszy się charakterystyczne bulgotanie, to znak, że kawa jest gotowa do spożycia.

Na rynku znajduje się wiele modeli kawiarek, różniących się głównie tworzywem, z którego są wykonane i pojemnością. Wybór tej właściwej zależy przede wszystkim od ilości domowników.

Polecane kawy i herbaty
  • 34,99 zł
  • 109,99 zł
  • 29,99 zł
  • 109,99 zł
  • 59,99 zł

Wariacje na temat kawy mrożonej

Kawa mrożona z mlekiem w wysokiej szklance

Kawa mrożona z mlekiem to nie jedyny pomysł na pobudzające orzeźwienie. Do klasyków gatunku zalicza się też:

  • Espresso freddo – jest bardzo proste w przygotowaniu. Po zaparzeniu czarnej i aromatycznej kawy w kawiarce, wystarczy przelać całość do shakera wypełnionego kostkami lodu. Jeśli nie posiadasz w domu wersji elektrycznej urządzenia, można również użyć wersji manualnej do robienia drinków. Wówczas całość trzeba wstrząsnąć kilkoma szybkimi ruchami.
  • Tonic espresso – zasada przygotowania jest dość podobna, jak w przypadku espresso freddo. W przypadku tonic espresso do wysokiej szklanki wlewa się ok. 100 ml klasycznego toniku do picia, po czym dodaje zimne espresso z lodem. Całość daje przyjemny, lekko cytrusowy smak. Można podawać z listkami mięty.
  • Cold Brew Coffee – ta wersja kawy zadowoli nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Ziarna maceruje się w zimnej wodzie przez całą noc. Najlepiej taki wywar włożyć do lodówki i na drugi dzień cieszyć się oryginalnym, niespotykanym smakiem. Można serwować ją z plasterkiem limonki lub pomarańczy.
  • Cappuccino freddo – czarną kawę blenduje się zarówno z lodem, jak i ze słodkim syropem. Na wierzch można położyć cienką warstwę spienionego mleka. Najłatwiej wykonać to za pomocą specjalnego spieniacza, np. Raven ESP001S.
  • Frappe – jest to jedna z najprostszych wersji kawy, którą da się przygotować bez specjalistycznego sprzętu. Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę rozpuszczalną, pozostawić do wystudzenia, a następnie zmieszać z zimnym mlekiem, skruszonym lodem i, wedle potrzeb, dodać ulubiony słodki syrop.

Jak widać, pyszną kawę mrożoną da się bez trudu przygotować dosłownie w kilka chwil w zaciszu własnej kuchni. Posiadanie tak przydatnych urządzeń jak kawiarka, blender, kostkarka czy shaker znacznie ułatwi to zadanie. Wszystkie te produkty w atrakcyjnych cenach można dostać na stronie internetowej sklepu RTV Euro AGD.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link