Młynek do kawy – stalowy czy ceramiczny? Na który rodzaj się zdecydować?

Autor: Agnieszka

Zapach, smak i aromat świeżo mielonej kawy potrafi pobudzić wszystkie zmysły. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie bez niego poranka, dlatego decyduje się na zakup młynka do kawy. Jednym z najważniejszych parametrów są elementy służące do mielenia ziaren – wyróżnia się młynek ceramiczny i stalowy.

Stalowy młynek do kawy wypełniony ziarnami kawy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje młynków do kawy
  2. czym charakteryzuje się ceramiczny młynek do kawy
  3. czym wyróżnia się stalowy młynek do kawy
  4. czy wybrać stalowy, czy ceramiczny młynek do kawy

Jakie są rodzaje młynków do kawy?

Kolba z kawą zmieloną w ceramicznym młynku do kawy

Dobry młynek do kawy to obowiązkowe wyposażenie kuchni każdego smakosza tego napoju. Większość kaw wysokiej jakości jest dostępna wyłącznie w formie ziaren, które należy samodzielnie zemleć tuż przed przyrządzeniem naparu. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ większość (nawet 75%) substancji odpowiadających za jej smak i aromat ulatnia się już po kilku minutach od rozdrobnienia ziaren. Ponadto sam proces mielenia również ma wpływ na jakość napoju.

Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń do mielenia kawy. Mogą być one wbudowane w ekspres do kawy lub być osobnym elementem wyposażenia (np. młynek Melitta Molino 1019-02). Wyróżnia się między innymi młynek udarowy (nożowy), w którym są zainstalowane stalowe ostrza tnące ziarna. Inny typ to młynek żarnowy: ceramiczny lub stalowy. Proces rozdrabniania polega na ścieraniu i miażdżeniu ziaren kawy pomiędzy dwoma okrągłymi elementami. Wybór żaren ma znaczenie dla smaku i aromatu przygotowywanego napoju. Zanim jednak podejmie się decyzję, warto poznać charakterystykę ich obu.

Ceramiczny młynek do kawy

Ceramiczny młynek do kawy jest częściej spotykany w ekspresach automatycznych niż żarna stalowe. Główną zaletą tego rodzaju urządzenia jest fakt, że jego elementy nie nagrzewają się, co ma istotne znaczenie dla zachowania smaku i aromatu ziaren kawy. Sam proces mielenia przebiega szybko, sprawnie i cicho (wiele jednak zależy od usytuowania żaren w urządzeniu oraz jego obudowy). Młynek do kawy ceramiczny jest trwały, jednak może ulec zniszczeniu, jeżeli dostanie się do niego jakikolwiek twardy element.

Młynek ceramiczny (a także ekspres do kawy z młynkiem ceramicznym) ma możliwość ustawienia odległości żaren od siebie, dzięki czemu możliwa jest regulacja grubości mielenia ziaren. Od tego parametru zależy nie tylko smak kawy, ale także jej konsystencja. Stopień zmielenia ma również znaczenie dla sposobu parzenia kawy – inna grubość pasuje do kawiarki, a inna do dripa lub ekspresu przelewowego.

Polecane młynki do kawy
  • 1 399 zł
  • 90 zł
  • 249 zł
  • 1 639 zł
  • 499 zł

Stalowy młynek do kawy

Kobieta mieli kawę w stalowym młynku do kawy

Młynek do kawy z żarnami stalowymi wyróżnia się przede wszystkim wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Wybierając ten rodzaj urządzenia można mieć pewność, że posłuży ono przez lata, nawet przy jego częstym użytkowaniu. Ważne jest jednak jego regularne czyszczenie i konserwacja. Żarna stalowe są twarde, dlatego przy rozcieraniu ziaren nie powstaje pył, co gwarantuje dobry smak kawy (pył może powodować, że napar będzie zbyt gorzki).

Stalowe żarna również mogą być od siebie oddalane lub do siebie przybliżane, dlatego istnieje możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren (np. w modelu Nivona Cafe Grano 130 lub Saeco M50). Niestety są one uważane za głośne. Zastanawiając się, który młynek do kawy – stalowy czy ceramiczny pracuje ciszej, trzeba wziąć pod uwagę jego umiejscowienie w urządzeniu oraz materiał, z którego wykonana jest obudowa.

Młynek stalowy czy ceramiczny – który jest lepszy?

Istotną kwestią pozostaje, który młynek do kawy będzie lepszy: stalowy czy ceramiczny. Na pewno żarna wykonane ze stali są trwalsze i odporne na uszkodzenia. Jednak gdy urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego i nie jest nadmiernie eksploatowane, żarna ceramiczne również się sprawdzą. Warto jeszcze wiedzieć, że:

  • żarna stalowe są ostrzejsze, dlatego są bardziej precyzyjne;
  • uważa się, że młynek ceramiczny pracuje ciszej;
  • ziarna mielone w młynku stalowym są pozbawione gorzkiego pyłu;
  • uważa się, że ceramiczny młynek do kawy nie nagrzewa się tak mocno jak stalowy.

Popularnym mitem jest to, że żarna stalowe wpływają na smak kawy. Trzeba pamiętać, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z pożywieniem i jest uznawana za materiał bezpieczny. To właśnie z niej są powszechnie wykonywane także inne przybory kuchenne: garnki, sztućce, tarki, ostrza w blenderze itp.

Przed zakupem młynka do kawy ceramicznego lub stalowego warto wziąć pod uwagę także moc urządzenia (im jest ona wyższa, tym lepiej np. 150W w młynku Severin KM 3873), zabezpieczenia (np. antypoślizgowe nóżki lub zabezpieczenie przed pracą bez pojemnika, jak w modelu Severin KM 3874) oraz pojemność zbiornika na kawę.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów