Jakościowe ziarna i niezły ekspres to nadal za mało, by cieszyć się wybornym smakiem kawy. Bo dobra kawa, to świeża kawa – czyli świeżo palona i mielona tuż przed parzeniem. Dobry młynek do kawy jest więc niezbędny w kuchni każdego kawosza. Żeby cieszyć się wyjątkowym aromatem i świetnym smakiem małej czarnej, ziarna muszą być też odpowiednio zmielone – drobno lub grubiej, zależnie od metody. Podpowiadamy więc, na co zwrócić uwagę, by wybrać młynek, dzięki któremu zaparzysz swoją ulubioną kawę w najlepszym wydaniu. Przedstawiamy też najchętniej kupowane młynki w naszym sklepie.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Po co młynek do kawy
Pijesz kawę w domu i nie chcesz iść na kompromisy? Lubisz jej głęboki smak i pełny aromat? W takim wypadku potrzebujesz dobrej jakości młynka do kawy, który umożliwi ci nie tylko zmielenie ziaren tuż przed parzeniem albo wręcz wprost do kolby ekspresu, ale także będzie miał możliwość regulacji grubości przemiału, by dopasować ją do metody, którą akurat wybierzesz. Ekspres automatyczny, kolbowy, kawiarka, metody przelewowe – wszystkie wymagają innego przemiału, ale za każdym razem kawa powinna być świeżo zmielona.
Dlaczego to takie ważne? Bo kawa po zmieleniu chłonie wilgoć i dość szybko wietrzeje, co oznacza, że uwalnia wiele substancji odpowiedzialnych za smak i aromat napoju, który z niej przygotujemy. Kawa, szacunkowo, zawiera ponad 800 różnych substancji aromatycznych, ale po 15 minutach od zmielenia aż 60% z nich może się ulotnić.
Kupowanie więc kawy mielonej, choć to łatwiejsze i szybsze rozwiązanie, nie jest najtrafniejszym wyborem. Także dlatego, że zazwyczaj powstaje ona z ziaren niskiej jakości. Najlepsze smak, aromat i intensywność gwarantuje tylko kawa świeżo mielona. A jeśli już decydujesz się na zainwestowanie w ziarna dobrej jakości, kup też młynek, który umożliwi ich odpowiednie przygotowanie do parzenia, by wyciągnąć z nich maksimum smaku. Jaki młynek do kawy będzie więc najlepszy?
Dobry młynek do kawy – jak go wybrać
Skoro już wiemy, że dobry młynek jest niezbędny, sprawdźmy, na co zwrócić uwagę podczas jego wyboru.
1. Rodzaj młynka – na rynku znajdziesz zarówno młynki ręczne, jak i elektryczne, a wśród tych ostatnich – młynki nożowe oraz żarnowe. Prostsze młynki mogą sobie nie poradzić z odpowiednim przygotowaniem ziaren do kontaktu z wodą – nie zmielą ich wystarczająco drobno bądź tak grubo, jak trzeba. Dopasuj więc młynek do swojego stylu życia i rodzaju napoju, który chcesz przygotować. Wyborna poranna kawa na kempingu – tylko z młynkiem ręcznym. Pobudzające espresso – zapewni wyłącznie dobrej klasy żarnowy młynek do kawy. Kawa w pośpiechu – nawet młynek nożowy będzie lepszy od kawy mielonej.
2. Regulacja grubości mielenia – to ważny parametr, bo każda metoda parzenia wymaga innego stopnia zmielenia ziaren. Jeśli pijesz tylko espresso, wybierz młynek, który umożliwi drobny przemiał, a jeśli lubisz różnorodność i korzystasz z różnych metod – od tygielka po Chemex – postaraj się znaleźć młynek o bardzo dużej regulacji albo zainwestuj w dwa urządzenia. Koneserzy mają zazwyczaj oddzielny młynek do espresso i drugi do metod przelewowych, np. elektryczny młynek do kawy i ręczny. By ciągle nie przestawiać parametrów, skoro już znaleźli najlepsze ustawienia.
Mechanizm stopniowy w młynku to z góry zaprogramowane poziomy do wyboru, mechanizm bezstopniowy to zaś większa swoboda i możliwość wprowadzania choćby drobnych zmian w grubości przemiału, co może mieć znaczenie dla ostatecznego efektu.
3. Jakość przemiału – uzależniona jest od rodzaju młynka i jego jakości – im lepszy młynek, tym równomierniejszy przemiał, a co za tym idzie – pełniejsza ekstrakcja, dzięki której cały smak i aromat trafią do twojej filiżanki.
To były najważniejsze parametry. A jeśli nadal się zastanawiasz, jaki młynek do kawy kupić, oto co jeszcze może być pomocne:
• pojemnik na ziarna i kawę zmieloną – ten pierwszy najlepiej, żeby był zdejmowany, co ułatwia jego napełnianie, opróżnianie i czyszczenie; ten drugi powinien być przede wszystkim szczelny – z zamknięciem, które odcina dostęp powietrza do zmielonej kawy, by nie traciła aromatu; są też modele z systemem dozowania i możliwością zmielenia ziaren wprost do portafiltra;
• moc i wydajność mielenia – dotyczą młynków elektrycznych – im większa moc, tym lepiej, to wyższa efektywność pracy urządzenia. Wysoka wydajność zainteresuje tych, którym zawsze najbardziej zależy na czasie;
• rozmiar – dopasuj go do potrzeb, dla singla wystarczy mniejszy, jeśli jednak często zapraszasz na kawę znajomych, wybierz taki, który za jednym razem zmieli więcej ziaren, a jeśli masz mało miejsca na blacie – postaw na kompaktowe rozmiary i niższą wagę urządzenia, by na przykład bez problemu chować je do szafki;
• solidna konstrukcja – jeśli chcesz się cieszyć swoim młynkiem przez lata, wybierz raczej urządzenie wykonane z metalu, a nie plastiku, a dodatkowo upewnij się, że młynek ma dobrze ustabilizowaną oś (w dwóch punktach), co sprzyja równomiernemu mieleniu;
• antypoślizgowa podstawa – zwiększa stabilność urządzenia;
• łatwe obsługa i czyszczenie — to wygodne korzystanie z młynka i bezproblemowe utrzymanie mechanizmu w czystości, żeby zawsze cieszyć się idealnym smakiem kawy – bez pozostałości tłuszczu kawowego, który może jełczeć i psuć smak napoju;
• wygląd – ciekawy design to zawsze walor, choć czasem warto iść w tej kwestii na kompromis i postawić przede wszystkim na jakość.
Rodzaje młynków – z czego wybieramy
Młynki do kawy dzielimy na ręczne i elektryczne, nożowe i żarnowe, a te ostatnie – ze względu na materiał, z którego wykonano żarna, na ceramiczne i stalowe, oraz ze względu na rodzaj żaren – na płaskie i stożkowe. Poznajmy zalety i wady różnych rodzajów młynków.
1. Który młynek do kawy – nożowy czy żarnowy
Młynki nożowe to urządzenia elektryczne ze stalowymi nożami. Są szybkie, tanie i uniwersalne. Rozdrobnisz w nich także orzechy, nasiona, zioła, przyprawy. Nie są jednak dobrym rozwiązaniem do kawy. Zamiast mielić, tną ziarna na mniejsze kawałki, a w trakcie pracy mocno się nagrzewają i przegrzewają kawę, a to odbiera jej aromat i powoduje, że napar jest gorzki i kwaśny.
Ponadto grubość przemiału można regulować tylko czasem mielenia, a im dłużej pracuje młynek, tym bardziej się nagrzewa. W takim urządzeniu nie możemy też liczyć na równomiernie zmielone ziarna – część z nich będzie grubsza, część będzie pyłem kawowym, który także ma negatywny wpływ na smak kawy. Będzie to jednak i tak lepsze rozwiązanie niż kupiona kawa zmielona, zwłaszcza jeśli potrzebujesz jej do metod przelewowych – a to ze względu na świeżość.
Jeśli szukasz młynka do mielenia kawy, zdecyduj się na młynek żarnowy. To urządzenie przeznaczone właśnie do tego – nie rozdrobnisz w nim innych produktów. Ponadto nie nadaje się także do kaw aromatyzowanych, bo zawarte w nich olejki niszczą żarna.
Masz do wyboru żarna płaskie lub stożkowe oraz ceramiczne lub stalowe. W warunkach domowych sprawdzą się zarówno żarna stożkowe, jak i płaskie. Jeśli chodzi o materiał, z którego są zazwyczaj wykonywane, to ceramiczne są mniej ostre i nieco mniej precyzyjne niż stalowe, te drugie są też bardziej wytrzymałe, ceramiczne są bardziej narażone na pęknięcie i ukruszenie. Ale zazwyczaj tańsze. Więcej informacji o rodzajach żaren znajdziesz w naszym artykule Młynek ceramiczny czy stalowy – które żarna wybrać.
Żarna dokładnie mielą kawę, nie nagrzewają się, nie powstaje w nich pył kawowy, a przemiał jest równomierny. Pozwalają także na regulację grubości mielenia, modele elektryczne mają duży zakres ustawień i często także mechanizm bezstopniowy, więc możesz wybrać taką grubość, jaka ci pasuje. Napój ma więc pełny aromat i bogaty smak. Możesz wybrać ręczny lub elektryczny młynek żarnowy – więcej o tym w dalszej części tekstu.
Podsumowując, jeśli kupujesz młynek do kawy i zależy ci na jakości i pełnej ekstrakcji, wybierz model żarnowy – ręczny lub elektryczny – a nie młynek nożowy.
2. Żarnowe ręczne i elektryczne młynki do kawy – przelew lub espresso
Dobre młynki ręczne są tańsze od dobrych młynków elektrycznych – a to często jedno z podstawowych kryteriów wyboru. Więc jeśli twój budżet na ten sprzęt jest ograniczony, zdecyduj się na młynek ręczny, zwłaszcza wtedy, gdy zazwyczaj mielisz niewielkie ilości kawy – takie młynki mają pojemniki na 2–3 porcje – i wybierasz metody parzenia, które wymagają średniego lub grubszego przemiału, np. przelewowe.
Ręczne młynki do kawy są też niewielkie, lekkie, łatwe w użytkowaniu, regulacji i czyszczeniu oraz – co istotne – ciche. Są też mobilne, bez trudu znajdziesz na nie miejsce w walizce czy plecaku – taki młynek możesz mieć zawsze przy sobie. Nie rezygnuj z ulubionej, esencjonalnej kawy w podróży, nawet jeśli to kemping z dala od cywilizacji.
Pamiętaj jednak, że kręcenie korbką to wysiłek, potrzeba też trochę czasu, by w ten sposób przygotować ziarna do parzenia. Średnio to 50–70 obrotów na jedną porcję kawy. Zwróć uwagę na to, aby rączka twojego ręcznego młynka do kawy była jak najdłuższa, wtedy mielenie będzie łatwiejsze. Może to być całkiem przyjemny i odprężający codzienny rytuał – na dobry początek udanego dnia.
Ręczny młynek do kawy to zazwyczaj dobry wybór na początek kawowej przygody i raczej dla tych, którzy stawiają na metody przelewowe – do kawy z dripa wystarczy już całkiem podstawowy model takiego urządzenia. Na rynku znajdziesz jednak także modele, które zadowolą nawet zaawansowanych kawoszy. To jednak raczej wyjątki i choć przygotujesz z nimi całkiem porządne espresso, to ich cena także jest porządna.
Jeśli więc espresso to u ciebie codzienność – postaw na żarnowy młynek elektryczny. Ale koniecznie taki, którego regulacja grubości mielenia umożliwia drobny przemiał odpowiedni do przygotowania aromatycznego, gęstego, pełnego smaku i mocy naparu. To ważne, bo nawet niewielkie zmiany grubości przemiału mogą być odczuwalne na języku
Młynki elektryczne są wygodne, szybkie, precyzyjne i zazwyczaj można w nich osiągnąć właśnie wyższą jakość przemiału niż w ręcznych, czyli kawa będzie zmielona równomierniej. A duża regulacja grubości mielenia sprawia, że są bardziej uniwersalne. To jednak urządzenia stacjonarne, wymagające zasilania i hałasujące bardziej niż młynki ręczne. Masz za to gwarancję, że twoje espresso będzie perfekcyjne.
Jak zmielić kawę – grubość przemiału
To już w tym tekście padło: żeby kawa była esencjonalna, aromatyczna, pełna smaku, ziarna muszą być odpowiednio zmielone, a różne metody parzenia wymagają innej grubości mielenia. Od grubości przemiału zależy też intensywność naparu – im drobniej mielona kawa, tym intensywniejszy. Dlatego tak ważny jest dobry młynek z możliwością regulacji grubości mielenia.
Podstawowe grubości przemiału:
• bardzo drobny – jak puder;
• drobny – jak bardzo drobny piasek, sól;
• średni – jak cukier;
• gruby – jak kryształki soli.
Metody parzenia a grubość mielenia:
• tygielek – bardzo drobny przemiał, najdrobniejszy ze wszystkich metod;
• espresso (ekspres automatyczny) – drobny;
• kawiarka – drobny;
• drip – średni;
• AeroPress – średni;
• Chemex –średnio-gruby;
• French press – gruby;
• kawa w kubku – gruby.
To tylko wskazówki – ostatecznie liczy się twoje wrażenie smakowe. Możesz eksperymentować i zwiększać lub zmniejszać grubość przemiału, zwłaszcza w metodach przelewowych. Możesz też wydłużać kontakt zmielonych ziaren z wodą. Kawa ma smakować, a to wrażenie subiektywne, twoje.
Popularne młynki do kawy – ranking
Jaki jest najlepszy młynek do mielenia kawy? Przedstawiamy top 5 najchętniej wybieranych w naszym sklepie i najlepiej ocenianych przez naszych klientów modeli. W tym krótkim zestawieniu znalazły się 3 młynki żarnowe – 2 elektryczne i 1 ręczny. To urządzenia przeznaczone właśnie do mielenia kawy – to ich jedyna funkcja – powinny usatysfakcjonować każdego domowego baristę. Wśród najpopularniejszych młynków znalazły się także 2 modele nożowe. Choć nie jest to optymalny wybór do mielenia kawy, to jednak są także chętnie kupowane. Są tańsze i można w nich szybko przygotować ziarna do parzenia. Zmielone tuż przed kontaktem z gorącą wodą będą o wiele lepsze niż kawa mielona ze sklepu. A do tego młynki nożowe możesz wykorzystać także do mielenia innych produktów.
NAJLEPSZE MŁYNKI DO KAWY: |
1. Młynek do kawy DeLonghi KG89 – żarnowy, stalowy, elektryczny
Najlepszy młynek do kawy w naszym zestawieniu to DeLonghi KG89, czyli model żarnowy elektryczny z żarnami wykonanymi ze stali nierdzewnej. Są więc one wytrzymałe, precyzyjne i mielą ziarna w niskiej temperaturze, czyli kawa zachowuje cały swój smak i aromat. Z łatwością dopasujesz też stopień zmielenia ziaren do metody parzenia – ten młynek ma 16-stopniową regulację grubości przemiału. Zmielisz w nim tyle kawy, ile akurat potrzebujesz – pokrętło liczby filiżanek umożliwia wybór od 1 do 12. Jednorazowo to nawet 120 g kawy, to jego maksymalna pojemność.
Konstrukcja zapewnia trwałość i niezawodność. Obudowa urządzenia jest częściowo wykonana ze stali nierdzewnej. Ten młynek do kawy ma moc 110 W, jest łatwy w czyszczeniu, ma wyjmowany pojemnik na kawę zmieloną i pracuje dość cicho. Jest też zabezpieczenie przed włączeniem urządzenia, gdy pojemniki na ziarna lub kawę zmieloną są źle zamontowane.
2. Młynek do kawy Nivona Cafe Grano 130 – żarnowy, stalowy, elektryczny
Na drugim miejscu w naszym rankingu młynków do kawy mamy model Nivona Cafe Grano 130. To także młynek żarnowy elektryczny ze stalowymi żarnami. Są one odporne i precyzyjne, w kawie nie ma więc niepożądanego pyłu. 16-stopniowa regulacja grubości przemiału to zaś gwarancja, że dopasujesz stopień zmielenia ziaren do metody parzenia i rodzaju kawy. Łatwo też ustawić te parametry – wystarczy obracać górny pojemnik. Możesz też regulować czas mielenia.
Pojemnik na ziarna mieści ich 200 g i tak jak pojemnik na kawę już zmieloną jest szczelny, więc aromat nie ucieka. Dzięki temu, że oba pojemniki są wyjmowane, całość jest łatwa w czyszczeniu. Młynek ma moc 100 W, wytrzymałą, stabilną konstrukcję, zabezpieczenie przed pracą bez pojemnika i schowek na przewód.
3. Młynek do kawy Comandante C40 MK4 Nitro Blade Black – żarnowy, stalowy, ręczny
Wśród najlepszych młynków do kawy na trzecim miejscu popularny i ceniony na całym świecie ręczny, żarnowy Comandante C40 MK4 Nitro Blade. Jego żarna są wykonane z wysokojakościowej azotowanej stali nierdzewnej. Są bardzo wytrzymałe, ostre, stabilne i precyzyjne, dzięki czemu mielenie kawy jest płynne i równomierne. Możesz regulować grubość przemiału pokrętłem umieszczonym pod żarnami, zakres jest bardzo duży – w tym młynku zmielisz ziarna pod każdą metodę parzenia, zarówno pod espresso, jak i metody alternatywne czy do kawiarki. To bardzo uniwersalne urządzenie.
Do jego produkcji wykorzystano najwyżej jakości materiały. Stalowe są nie tylko żarna, ale także inne elementy, jak korpus, oś czy rączka, która jest zakończona drewnianym uchwytem wykonanym z litego dębu. W zestawie z tym czarnym młynkiem są dwa pojemniki na kawę zmieloną – jeden z brązowego szkła, drugi z przezroczystego polimeru (bez BPA). Oba mieszczą 40 g zmielonej kawy. Konstrukcja jest trwała, stabilna i elegancka. Trzyma się go pewnie, a dobrze wyprofilowana rączka ułatwia mielenie. To najdroższy młynek do kawy na naszej liście, ma też inne wersje kolorystyczne, również u nas dostępne.
4. Młynek do kawy RAVEN EMDK002X – nożowy, elektryczny
Nasza kolejna propozycja w tym rankingu młynków do kawy to RAVEN EMDK002X, czyli młynek elektryczny nożowy. Ten model ma moc aż 200 W i mieści jednorazowo 80 g ziaren kawy, więc jednorazowo możesz zmielić kawę na aż 10 espresso. Nóż jest dwuskrzydłowy i został wykonany ze stali nierdzewnej. Z tego samego materiału jest zrobiony zbiornik, do którego wsypuje się ziarna.
RAVEN EMDK002X ma także 3-stopniową regulację grubości mielenia – do wyboru są poziomy: coarse, medium i fine, czyli mielenie: grube, średnie i drobne. Możesz więc dopasować przemiał do swoich potrzeb. Urządzenie ma zabezpieczenie przed pracą bez pokrywy, które uniemożliwia uruchomienie go bez wcześniejszego zamknięcia.
5. Młynek do kawy Bosch TSM6A013B – nożowy, elektryczny
Nasz top 5 najlepszych młynków zamyka nożowy, elektryczny Bosch TSM6A013B z dwuskrzydłowym nożem i pojemnikiem do mielenia wykonanymi ze stali nierdzewnej. Ma moc 180 W, więc pracuje szybko i skutecznie, mieści jednorazowo 75 g ziaren.
Obudowa młynka jest wykonana z tworzywa sztucznego absorbującego drgania, praca urządzenia jest więc dość cicha. Ten model ma też zabezpieczenie przed pracą bez pokrywy oraz przed przypadkowym włączeniem.
Dobry młynek do kawy – podsumowanie
Jeśli chcesz mieć w domu dobry młynek do kawy, wybierz:
• mechanizm żarnowy – ręczny lub elektryczny, to już zależy od twoich preferencji;
• urządzenie z regulacją grubości mielenia – by dopasować ją do metody, którą lubisz, i uzyskać perfekcyjny napój;
• młynek zapewniający wysoką jakość przemiału – chodzi o to, żeby drobinki kawy po zmieleniu były zbliżonej wielkości i parzyły się równomiernie.
Pamiętaj też, że młynek do kawy jest ważny, jeśli chcesz wyciągnąć z ziaren, które kupujesz, maksimum smaku i aromatu. Jeśli ziarna nie są odpowiednio zmielone, smaku twojej kawy nie uratuje nawet najlepszy ekspres. Mamy nadzieję, że wiesz już, jaki młynek do kawy znajdzie się w twoim domu.
Sprawdź też nasz Ranking kaw ziarnistych.
A jeśli szukasz również ekspresu, polecamy: