
Jagodzianki to kwintesencja lata. Puszyste, drożdżowe bułeczki wypełnione soczystymi jagodami, posypane słodką kruszonką albo polane lukrem to idealny deser do popołudniowej kawy. Nic nie smakuje lepiej niż domowe, ciepłe wypieki wyjęte prosto z piekarnika. Poniżej znajdziesz przepis na jagodzianki, z którym bez problemu upieczesz je w domu.
Jak zrobić jagodzianki
Coroczny wyścig cukierni rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszych jagód. Kto pierwszy rozpocznie sprzedaż jagodzianek? Jak dużo będą kosztować? Do kiedy będą dostępne? Jeśli należysz do miłośników tych drożdżowych bułeczek z jagodami, upiecz je w domu. To naprawdę proste zadanie. A biorąc pod uwagę coraz wyższe ceny wypieków ze sklepu – także opłacalne. Nie będzie to przepis na jagodzianki z 1 kg mąki – nasze wskazówki pozwolą ci przygotować 8–10 jagodzianek, w zależności od tego, jak duże bułki lubisz. I chociaż od momentu rozpoczęcia przygotowania ciasta do wyjęcia z piekarnika gorących jagodzianek minie kilka godzin, to pracy wcale nie ma przy tym dużo.
Składniki na 8–10 jagodzianek:
- 320 g mąki pszennej (+ dodatkowa do podsypania podczas wałkowania ciasta)
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- jagody
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże utrzyj z łyżką cukru. Dodaj 2 łyżki ciepłego mleka (uwaga, mleko nie może być gorące!) i dwie łyżki mąki. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15–20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mikstura powinna co najmniej podwoić swoją objętość. Jeśli jednak po upływie kilkunastu minut nic się nie stanie, przygotowanie rozczynu należy zacząć od początku.
Do miski wsyp resztę mąki, cukru, wlej mleko i dodaj masło, jajka i rozczyn. Wszystkie składniki zacznij wyrabiać, aż się połączą. Najlepiej jest użyć do tego robota kuchennego albo mocnego miksera ręcznego ze specjalnym hakiem, który poradzi sobie z wyrabianiem drożdżowego ciasta. Jeśli nie masz pod ręką sprzętów, po prostu wyrabiaj ciasto dłońmi. Nie przejmuj się, jeśli masa będzie się lepić – na ewentualne dodanie mąki będzie czas później. Gdy ciasto będzie jednolite, przykryj je ścierką i odstaw na 1,5–2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie możesz się zająć przygotowaniem kruszonki i owocami. Jagody należy dokładnie umyć i wysuszyć, na przykład wykładając je na papierowy ręcznik.
Przepis na kruszonkę jest niezwykle prosty – do niewielkiej miski wsyp mąkę, cukier i dodaj zimne masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. To tyle. Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta.
Gdy drożdżowa masa podwoi swoją objętość, przełóż ją na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiaj. Jeśli ciasto jest zbyt luźne i mocno się lepi, dosyp trochę mąki. Następnie podziel je na 8–10 części. Rozwałkuj każdą kulkę i włóż do środka tyle jagód, ile chcesz. Może to być jedna łyżka owoców, a może być kilka, jeśli takie wypieki wolisz. Zamknij brzegi ciasta tak, żeby nie było żadnych dziur, przez które może wypłynąć jagodowy sok, i miejscem zamknięcia ułóż bułeczki na blasze. Bułeczki przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 20 minut. Po tym czasie każdą jagodziankę posmaruj roztrzepanym jajkiem i wyłóż kruszonkę.
Zastanawiasz się, ile piec jagodzianki? Wystarczy wstawić je do rozgrzanego do 180oC piekarnika i poczekać ok. 20 minut, aż staną się puszyste, a kruszonka nabierze złocistego koloru. Po wyjęciu wypieków z piekarnika ułóż je na kratce, żeby przestygły. Jeśli lubisz bardzo słodkie jagodzianki z kruszonką, możesz wystudzone ciastka oblać dodatkowo lukrem. Smacznego!
Bułki drożdżowe z jagodami – kilka wskazówek
Jeśli się obawiasz, że owoce puszczą za dużo soku w trakcie pieczenia albo chcesz przygotować jagodzianki z mrożonych jagód, wystarczy, że do owoców dodasz 2–3 łyżki skrobi ziemniaczanej albo budyniowego proszku. W ten sposób owocowa masa będzie miała lepszą konsystencję.
Chcesz, żeby w bułkach było dużo owoców? Rozwałkowane ciasto rozłóż w niewielkiej misce. Najlepiej takiej z dosyć szerokim dnem i niewysokimi ściankami. W ten sposób możesz wypełnić wnętrze bułeczki bez trudu i z łatwością zamknąć brzegi ciasta.
Jeśli znudził ci się tradycyjny smak jagodzianek, dodaj do owoców łyżeczkę cynamonu albo kawałki białej czekolady. To ciekawa odmiana dla kubków smakowych.
Zaproponowany przez nas przepis na kruszonkę jest dosyć klasyczny i można go łatwo modyfikować. Dodaj więcej cukru, jeśli wolisz słodsze wypieki, albo tłuszczu, dla uzyskania intensywnie maślanego smaku.
Z przepisu na ciasto przygotujesz zarówno bułeczki, jak i klasyczne, otwarte drożdżówki z owocami na wierzchu. Maliny z kremem pistacjowym, morele pod kruszonką, brzoskwinie z orzechami… Eksperymentuj i znajdź swoje ulubione połączenie smaków.
