Brakuje jakichś informacji? Poinformuj nas! Wyślij

Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Ciśnienie - ekspresy

Parametr informujący o tym, pod jakim ciśnieniem przez ziarenka kawy tłoczona jest woda w czasie parzenia kawy. Dzięki temu z ziaren wydobywa się pełnia smaku i aromatu.

Na rynku dostępne są ekspresy niskociśnieniowe (3-4 bary) takie jak: kawiarki i ekspresy kapsułkowe oraz wysokociśnieniowe (9-19 barów) - ekspresy kapsułkowe, kolbowe i automatyczne.

 

Do zaparzenia espresso w automatycznym ekspresie ciśnieniowym potrzeba ok. 12 barów. Im wyższe ciśnienie, tym, jakość przygotowanej kawy jest wyższa. Wysokie ciśnienie odpowiada również za powstanie cremy (delikatna pianka). Wysokie ciśnienie skraca także czas przygotowania kawy. Dzięki temu z ziaren nie uwalniają się kwaśne substancje. Kawa z ekspresu o wysokim ciśnieniu ma mniej kofeiny.

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów