Brakuje jakichś informacji? Poinformuj nas! Wyślij

Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Ciśnienie - ekspresy

Parametr informujący o tym, pod jakim ciśnieniem przez ziarenka kawy tłoczona jest woda w czasie parzenia kawy. Dzięki temu z ziaren wydobywa się pełnia smaku i aromatu.

Na rynku dostępne są ekspresy niskociśnieniowe (3-4 bary) takie jak: kawiarki i ekspresy kapsułkowe oraz wysokociśnieniowe (9-19 barów) - ekspresy kapsułkowe, kolbowe i automatyczne.

 

Do zaparzenia espresso w automatycznym ekspresie ciśnieniowym potrzeba ok. 12 barów. Im wyższe ciśnienie, tym, jakość przygotowanej kawy jest wyższa. Wysokie ciśnienie odpowiada również za powstanie cremy (delikatna pianka). Wysokie ciśnienie skraca także czas przygotowania kawy. Dzięki temu z ziaren nie uwalniają się kwaśne substancje. Kawa z ekspresu o wysokim ciśnieniu ma mniej kofeiny.

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację