Jak zrobić kawę sypaną bez fusów w domu? Porady

Autor: Andrzej

Przez wiele lat w naszych domach królowała kawa sypana zalewana wrzątkiem. Jej charakterystycznymi cechami były intensywny smak i aromat. Niestety taki napój miał też jedną wadę – był bardzo fusiasty. Jest jednak dobra wiadomość dla jej miłośników. Istnieją sposoby, by zrobić sypaną kawę bez fusów.

ekspres ciśnieniowy do kawy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak zrobić kawę sypaną bez fusów domowym sposobem
  2. jak zaparzyć kawę bez fusów w ekspresie
  3. jak zrobić kawę bez fusów w kawiarce

Jak zrobić kawę sypaną bez fusów domowym sposobem?

Wielu miłośników kawy sypanej zastanawia się, jak zaparzyć ją bez fusów domowymi sposobami. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup kawiarki lub ekspresu (ciśnieniowego lub przelewowego).

Urządzenia te mają specjalne systemy, które zatrzymują fusy, a do kubka przelewany jest czysty napar.

Jednym z domowych sposobów jest użycie papierowego filtra. Należy przymocować go do filiżanki (np. przy pomocy cienkich drucików), a następnie wsypać do niego kawę i zalać wrzątkiem. Esencja skropli się do naczynia, a fusy zostaną w papierku.

Dostępne są także przyrządy, które ułatwiają ten proces. Należą do nich: aeropress, chemex (szklana kolba, w której umieszcza się filtr), drip (stożek z filtrem, który umieszcza się bezpośrednio na filiżance).

  • 649 zł
  • 119 zł
  • 99,99 zł
  • 429 zł
  • 449 zł

Jak zaparzyć kawę sypaną bez fusów w ekspresie?

Kawę sypaną bez fusów można zaparzyć także w ekspresie. Wiele urządzeń (także tych z wbudowanym młynkiem) ma specjalny pojemnik na wsypanie ziaren zmielonych już wcześniej. Dzięki temu posiadacze tego urządzenia mogą nadal kupować swoją ulubioną kawę, nawet gdy jest ona dostępna wyłącznie w wersji sypanej.

Jedną z możliwości tego, by zaparzyć kawę bez fusów, jest ekspres przelewowy. To urządzenie składające się z płyty grzewczej, zbiornika na wodę, zbiornika na kawę i dzbanka. Woda przelewa się przez zmielone ziarna kawy, a następnie skrapla w postaci esencji. Warto pamiętać, że nie odbywa się to pod ciśnieniem. Przykładem takiego urządzenia jest Severin KA 4816.

Do zbiornika trzeba wlać odmierzoną porcję wody. Zmielone ziarna należy umieścić w papierowym filtrze, który następnie wkłada się do zbiornika na kawę. Po włączeniu przycisku START płyn podgrzewa się, a następnie przepływa do filtra. Zaparzona kawa zaczyna powoli kapać do dzbanka (można także podstawić sam kubek). Napar jest mocny, ale pozbawiony fusów, ponieważ nie wydostają się one poza filtr.

Można zdecydować się także na ekspres ciśnieniowy kolbowy lub automatyczny (np. DeLonghi Primadonna S Evo ECAM 510.55.M). Charakteryzuje się on tym, że gorąca woda jest przetłaczana przez zmielone ziarna kawy pod wysokim ciśnieniem. Cały proces parzenia przebiega szybko i sprawnie. Dodatkowym plusem jest to, że w tego typu urządzeniu można przyrządzać kawy mleczne – latte, cappuccino, flat white. Wszystko dzięki wbudowanemu systemowi spieniania mleka (np. Philips LatteGo EP5345/10 lub DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB).

Ekspresy ciśnieniowe są przeznaczone przede wszystkim do kawy w postaci ziaren, ponieważ większość z nich ma wbudowany automatyczny młynek. Urządzenia mogą być jednak wyposażone w specjalny pojemnik na kawę mieloną. Wówczas proces parzenia kawy przebiega podobnie, jak w przypadku umieszczenia w nim ziaren. Napar jest pozbawiony fusów, ponieważ wpadają one do specjalnego pojemnika na odpadki.

Jak zrobić kawę bez fusów w kawiarce?

Warto także wiedzieć, jak zrobić kawę bez fusów w kawiarce. Jest to bardzo wygodna metoda, która pozwala na parzenie naparu pod ciśnieniem, co pozwala na wydobycie z niej intensywnego smaku i aromatu. Na rynku dostępne są kawiarki elektryczne (np. Ariete 1368/01) oraz takie, które można postawić na kuchence lub płycie indukcyjnej.

Do zaparzenia kawy w kawiarce można użyć gotowej sypanej kawy ze sklepu lub świeżo zmielonych ziaren (opcja dla osób, które są w posiadaniu młynka do kawy). Ważne jest, aby nie była ona zbyt drobna, ponieważ może doprowadzić to do zatkania naczynia, a nawet jego zniszczenia. Nieprawidłowe są także grubo zmielone ziarna. Przed użyciem warto obejrzeć sitko kawiarki.

Aby zaparzyć kawę bez fusów w kawiarce, należy nalać wodę (zimną lub lekko podgrzaną) do dolnego zbiorniczka. Jej poziom nie powinien przekraczać dolnej krawędzi zaworka. Następnym krokiem jest założenie lejka z sitkiem i wsypaniu do niego porcji kawy. Jej ilość zależy od tego, jak mocny ma być napar.

Nie należy jednak przekraczać krawędzi sitka. Następnie trzeba skręcić zbiorniczek z wodą z dzbanuszkiem i postawić kawiarkę na kuchence (lub podstawce w przypadku elektrycznych urządzeń). Uzyskany po kilku minutach napar będzie miał bardzo wyrazisty smak i zapach, jednak będzie pozbawiony fusów, ponieważ zostaną one zatrzymane w sitku.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link