Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Ekspresy automatyczne To urządzenia, które przygotowują kawę w sposób zautomatyzowany. Po naciśnięciu przycisku, ekspres mieli zdefiniowaną porcję kawy, ubija, przelewa przez porcję zmielonej kawy wodę o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. W ten sposób, po kilkudziesięciu sekundach, filiżanka napełnia się gorącą kawą, a ekspres wyrzuca fusy do pojemnika i jest gotowy do przygotowania kolejnego napoju. |
||
Każdy z systemów kapsułkowych to system "zamknięty". Oznacza to, że kupując ekspres kapsułkowy decydujesz się na picie konkretnej kawy, zazwyczaj jednego producenta i jednej marki. Aktualnie w naszym sklepie oferujemy urządzenia dedykowane dla 4 systemów kapsułkowych. |
||
Ekspresy kolbowe To urządzenia do zaparzania kawy na sposób włoski. Wytwarzają espresso. Zasada działania cały czas prosta, zazwyczaj nie ma tu elektroniki. W kolbie ekspresu znajduje się filtr kawy. Tam kawę należy wsypać, najlepiej jeżeli jest świeżo zmielona w żarnowym młynku. Potem należy ją ubić, przypiąć kolbę do korpusu. Przez głowicę napływa do filtra gorąca woda, pod ciśnieniem przetłacza się przez ubitą kawę i wypływa do filiżanki. |
||
Ekspresy combi Obecnie ich oferta jest niewielka. Jest to połączenie ekspresu kolbowego z przelewowym. Takie 2w1. Jeżeli przychodzą goście i nie masz czasu na zrobienie 12 kaw jednocześnie, włączasz część przelewową. |
||
Ekspresy do zabudowy Idealne rozwiązanie jesli cenisz spójny stylistycznie wystrój kuchni. Ekspres montuje się w zabudowie kuchennej na wysokości umożliwiającej swobodne użytkowanie. |
Polecamy artykuły:
Jaki ekspres do kawy kupić? Wybierz najlepszy ekspres ciśnieniowy!
Jak zrobić dobrą kawę bez fusów? Sprawdź, który ekspres będzie idealny dla Ciebie.
5 błędów popełnianych przy zakupie ekspresu do kawy