Brakuje jakichś informacji?

Poinformuj nas! Wyślij

Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Typ ekspresu

Dotyczy grup Towarowych:
Ekspresy ciśnieniowe , Ekspresy do zabudowy
 

Ekspresy automatyczne

To urządzenia, które przygotowują kawę w sposób zautomatyzowany. Po naciśnięciu przycisku, ekspres mieli zdefiniowaną porcję kawy, ubija, przelewa przez porcję zmielonej kawy wodę o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. W ten sposób, po kilkudziesięciu sekundach, filiżanka napełnia się gorącą kawą, a ekspres wyrzuca fusy do pojemnika i jest gotowy do przygotowania kolejnego napoju.
Podstawowy, najprostszy ekspres automatyczny, to urządzenie, które za dotknięciem jednego przycisku przygotuje nam espresso. Można użyć w nim kawy ziarnistej i mielonej. Wraz z ceną rośnie ilość funkcji ekspresu. Można regulować ilość mielonej kawy, czyli aromat. Można przygotować jedną lub dwie filiżanki. Podwójna dysza do kawy pozwala zaparzyć jednocześnie dwie kawy. W zależności od modelu możliwe jest również jednoczesne parzenie kaw mlecznych. Można regulować ilość wody - filiżanka lub kubek. Można przygotować kawę z mlekiem na różne sposoby. Zobacz produkty

 


Ekspresy na kapsułki

Każdy z systemów kapsułkowych to system "zamknięty". Oznacza to, że kupując ekspres kapsułkowy decydujesz się na picie konkretnej kawy, zazwyczaj jednego producenta i jednej marki. Aktualnie w naszym sklepie oferujemy urządzenia dedykowane dla 4 systemów kapsułkowych.
Ekspres kapsułkowy to przede wszystkim prostota obsługi, niewielkie rozmiary i duży wybór napojów. Korzystając z odpowiednich kapsułek można przygotować kawę, herbatę, kakao, czekoladę lub samo mleko.  Zobacz produkty
 

 

Ekspresy kolbowe

To urządzenia do zaparzania kawy na sposób włoski. Wytwarzają espresso. Zasada działania cały czas prosta, zazwyczaj nie ma tu elektroniki. W kolbie ekspresu znajduje się filtr kawy. Tam kawę należy wsypać, najlepiej jeżeli jest świeżo zmielona w żarnowym młynku. Potem należy ją ubić, przypiąć kolbę do korpusu. Przez głowicę napływa do filtra gorąca woda, pod ciśnieniem przetłacza się przez ubitą kawę i wypływa do filiżanki.
Ekspresy kolbowe zazwyczaj mają też dyszę do ręcznego spieniania mleka, także mleko podgrzewa się tu samodzielnie i wedle swoich upodobań i umiejętności. Zobacz produkty

 

Ekspresy combi

Obecnie ich oferta jest niewielka. Jest to połączenie ekspresu kolbowego z przelewowym. Takie 2w1. Jeżeli przychodzą goście i nie masz czasu na zrobienie 12 kaw jednocześnie, włączasz część przelewową. 

 

Ekspresy do zabudowy

Idealne rozwiązanie jesli cenisz spójny stylistycznie wystrój kuchni. Ekspres montuje się w zabudowie kuchennej na wysokości umożliwiającej swobodne użytkowanie.
Ekspresy do zabudowy są ekspresami automatycznymi, wyposażonymi w zaawansowane funkcje. Mają nowoczesny wygląd, dzięki czemu łatwo jest dopasować je do kuchennej zabudowy. Zobacz produkty

 
Polecamy artykuły:
Jaki ekspres do kawy kupić? Wybierz najlepszy ekspres ciśnieniowy!
Jak zrobić dobrą kawę bez fusów? Sprawdź, który ekspres będzie idealny dla Ciebie.
5 błędów popełnianych przy zakupie ekspresu do kawy
 

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację