Brakuje jakichś informacji?

Poinformuj nas! Wyślij

Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Rodzaje płyt do zabudowy

Dotyczy grup Towarowych:
Płyty do zabudowy

 
 

Płyta gazowa


Płyty gazowe
posiadają przeważnie cztery palniki gazowe o różnej wielkości. Najczęściej są to: jeden palnik duży, dwa średnie i jeden mały.

Oprócz standardowych możesz spotkać palniki specjalne, na przykład o podwójnej lub potrójnej koronie, w których płomienie tworzą kilka koncentrycznych pierścieni. Wybierz takie rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz palnika o dużej mocy, na którym szybko możesz rozgrzać zawartość dużego garnka. 
 
 

Płyta ceramiczna


Ceramiczna płyta grzejna jest wykonana z materiału ceramicznego odpornego na obciążenia, z płaską i gładką powierzchnią. Energia cieplna jest wytwarzana przy pomocy grzałek elektrycznych, jednak tylko na ceramicznych polach grzewczych. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia.

Ceramiczne płyty grzejne mogą mieć różne rodzaje pól grzejnych, dodatkowo wyposażonych w czujniki, dzięki którym można wybrać rodzaj i wielkość strefy grzejnej.
 

 
 

Płyta elektryczna


W kuchni elektrycznej płyta ma żeliwne grzałki, na których bezpośrednio ustawiasz naczynia. Pola grzewcze płyty po wyłączeniu nadal oddają ciepło.

Ze względu na większą moc przyłączeniową przed wyborem upewnij się, czy instalacja w Twoim domu jest wystarczająco wytrzymała. Kuchnie, w których płyta i piekarnik są elektryczne, wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V).
 
 

Płyta indukcyjna


Zapewnia najszybsze i najefektywniejsze grzanie. Pola indukcyjne emitują ciepło tylko w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i dostosowują się do jego wielkości. Powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo wygodne.

Dzięki zjawisku indukcji rozgrzewane jest bezpośrednio naczynie, a tym samym znajdujące się wewnątrz potrawy. Pole indukcyjne wytwarza jednakową temperaturę w całym naczyniu, dzięki temu potrawy są równomiernie gotowane i nie przypalają się. Plusem płyt indukcyjnych jest możliwość korzystania z nich niemal natychmiast po uruchomieniu oraz płynna regulacja temperatury. Zaletą tego typu urządzeń jest też oszczędna eksploatacja oraz to, że pola grzewcze stają się chłodne w kilka chwil po zdjęciu gorącego garnka.

Sporadycznie występują również kuchnie, na których obok palników gazowych są również pola elektryczne. Dzięki temu rozwiązaniu możesz decydować z jakiej formy grzania skorzystasz w danym momencie.

Polecamy artykuły:

Płyta grzewcza do zabudowy - jak wybrać?
Jak urządzić kuchnię? AGD wolnostojące czy pod zabudowę?
Płyta indukcyjna, czyli bezpieczeństwo i wygoda w Twojej kuchni

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację