Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Rodzaje powłok wewnętrznych patelni

Dotyczy:
Patelnie
Powłoka wewnętrzna patelni może być wykonana z różnych materiałów, które różnią się od siebie właściwościami i sposobem, w jaki należy ich używać.

Powłoka ceramiczna - Wyróżnia się dużą odpornością na zarysowania. Nagrzewa się równomiernie i dobrze oddaje ciepło. Nie powinno się myć jej w zmywarce, ani narażać na nagłe zmiany temperatur. Potrawy smażone na patelni ceramicznej nie przywierają, dlatego czasami można smażyć na niej bez tłuszczu.

Powłoka granitowa - Odporna na zarysowania nawet w przypadku używania ostrych przyborów kuchennych. Potrawy nie przywierają, nawet podczas smażenia bez tłuszczu. Patelnie z powłoką granitową bez problemów można myć w zmywarce.

Powłoka ze stali szlachetnej - Cechuje ją wysoka trwałość i odporność na zarysowania. Bez problemów można używać do niej nawet ostre przyrządy kuchenne. Patelnia stalowa wolno się nagrzewa, ale bardzo dobrze trzyma ciepło. Można ją myć w zmywarce.

Powłoka tytanowa - Odporna na zarysowania, gruba i solidna. Do smażenia nie wymaga dużej ilości tłuszczu, a w niektórych przypadkach można z niego całkowicie zrezygnować.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację