Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Płyta gazowaPłyty gazowe posiadają przeważnie cztery palniki gazowe o różnej wielkości. Najczęściej są to: jeden palnik duży, dwa średnie i jeden mały. Oprócz standardowych możesz spotkać palniki specjalne, na przykład o podwójnej lub potrójnej koronie, w których płomienie tworzą kilka koncentrycznych pierścieni. Wybierz takie rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz palnika o dużej mocy, na którym szybko możesz rozgrzać zawartość dużego garnka. |
||
Płyta elektrycznaW kuchni elektrycznej płyta ma pola grzewcze, na których bezpośrednio ustawiasz naczynia. Pola grzewcze płyty po wyłączeniu nadal oddają ciepło. Płyta elektryczna w kuchniach może mieć różny wygląd. Mogą to być wystające żeliwne grzałki umieszczone na powierzchni stalowej lub emaliowanej. Mogą to być też pola na ceramicznej powierzchni. Pola ceramiczne są znacznie łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. Ze względu na większą moc przyłączeniową przed wyborem upewnij się, czy instalacja w Twoim domu jest wystarczająco wytrzymała. Kuchnie, w których płyta i piekarnik są elektryczne, wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). |
||
Płyta indukcyjnaZapewnia najszybsze i najefektywniejsze grzanie. Pola indukcyjne emitują ciepło tylko w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i dostosowują się do jego wielkości. Powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo wygodne. Dzięki zjawisku indukcji rozgrzewane jest bezpośrednio naczynie, a tym samym znajdujące się wewnątrz potrawy. Pole indukcyjne wytwarza jednakową temperaturę w całym naczyniu, dzięki temu potrawy są równomiernie gotowane i nie przypalają się. Plusem płyt indukcyjnych jest możliwość korzystania z nich niemal natychmiast po uruchomieniu oraz płynna regulacja temperatury. Zaletą tego typu urządzeń jest też oszczędna eksploatacja oraz to, że pola grzewcze stają się chłodne w kilka chwil po zdjęciu gorącego garnka. |