Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku

Autor: Klaudia

Świeże grzyby można zbierać jedynie przez kilka tygodni, dlatego warto dobrze wykorzystać czas, gdy las rodzi ich najwięcej. Suszenie grzybów w piekarniku jest łatwe i tanie. To również dobry sposób na doskonały składnik do jesiennych zup i świątecznych przysmaków. Jak suszyć grzyby, by na długo zachowały swój smak i aromat? Zobacz, jak krok po kroku wygląda suszenie grzybów w piekarniku.

Przygotowanie grzybów do suszenia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia w piekarniku,
- jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku,
- jak suszyć grzyby,
- jak przechowywać suszone grzyby.

Jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia w piekarniku?

Grzyby w polskich lasach pojawiają się na przełomie lata i jesieni. Największy wysyp następuje po obfitych deszczach i w sprzyjającej aurze. Grzyby zbiera się najczęściej do spożycia na świeżo po obróbce termicznej, do zamarynowania lub ususzenia. Umiejętność prawidłowej identyfikacji gatunków grzybów jest niezbędna do odpowiedniego rozpoznania, które nadają się do spożycia, a które są niejadalne lub trujące.
Do suszenia grzybów można wykorzystać większość gatunków jadalnych, zarówno z blaszkami jak i gąbczastych. Najczęściej do suszenia wybiera się koźlarze, podgrzybki, prawdziwki, maślaki czy kurki. Ponieważ grzyby nie mają wartości odżywczych, nie ma więc obaw, że stracą je podczas suszenia. Warto jednak, by zachowały swój smak i aromat, który będzie doskonałym uzupełnieniem rozgrzewających potraw.

CZY WIESZ, ŻE…

Różne gatunki grzybów mają swoje ulubione miejsca do wyrastania. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że koźlarza najlepiej szukać pod brzozami, maślak lubi rosnąć pod drzewami iglastymi, a borowiki pod bukami i dębami. Pieprznik jadalny, czyli pospolita kurka, to mieszkaniec lasów mieszanych i lubi rosnąć wzdłuż ścieżek, z kolei podgrzybek upodobał sobie kwaśne gleby.

Jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku?

Przechowywanie grzybów po wysuszeniuPierwszy krok do suszenia grzybów w piekarniku to ich przygotowanie. Obejmuje ono kilka czynności, na które trzeba poświęcić nieco czasu. Wszystkie zebrane grzyby delikatnie wysyp na gazetę. Po dokładnym sprawdzeniu zawartości wiklinowego kosza i pewności, że wszystkie zebrane gatunki nadają się do zjedzenia, można przejść do wstępnej segregacji grzybów. Najlepiej oddzielić duże i okazałe owoce od małych. Te duże będą idealne do ususzenia w piekarniku, z kolei drobne można wykorzystać do zamarynowania w słoikach. Podczas przeglądania zwracaj uwagę, czy poszczególne osobniki nie są robaczywe. Te, na których widać dziurki, od razu wyrzucaj. Jeśli nie masz pewności, czy wewnątrz kapelusza nie ma robaków, przepołów go.

Drugi krok
 to dokładne oczyszczenie dobrych grzybów. Niektórzy decydują się nie myć grzybów przed suszeniem z racji tego, że mają tendencję do szybkiego wchłaniania wody, a napęczniałe jak gąbka grzyby będą bardzo długo schły. Znacznie lepiej jest umyć każdy z osobna grzyb pod bieżącą wodą. Jeśli nie decydujesz się na ich umycie, uważnie zdejmij z kapelusza i blaszek wszystkie igły, ziemię, liście i inne zanieczyszczenia z lasu.

Trzeci krok
 polega na pokrojeniu grzybów na plastry grubości około pół centymetra. Grzyby można podzielić na różne sposoby. Jedni oddzielają kapelusza od trzonów i suszą osobno, inni kroją w plastry całe grzyby. Duże trzonki powinno się podzielić na pół bądź ćwiartki, a małe mogą pozostać w całości. Można już zacząć suszenie grzybów w piekarniku.
  • 899 zł
  • 889 zł
  • 1 199 zł
  • 1 949 zł
  • 3 149 zł

Jak suszyć grzyby?

Grzyby przeznaczone do suszenia można z powodzeniem suszyć w domowych warunkach w piekarniku z termoobiegiem lub bez. Piekarnik może być elektryczny bądź gazowy, nie ma to znaczenia. Jeśli chcesz przyspieszyć proces suszenia grzybów, możesz sięgnąć po specjalną suszarkę do grzybów, na przykład Graef DA 506 lub Hendi 229002 stronie RTV Euro AGD

Grzyby bez względu na gatunek należy suszyć w temperaturze minimum 40 stopni Celsjusza, a maksimum 80 stopni Celsjusza. W niższej temperaturze będą suszyły się wolniej, ale masz pewność, że żaden się nie spiecze. Czas suszenia to około 3 do 7 godzin w zależności od wielkości grzybów i temperatury piekarnika.

Podczas suszenie grzybów w piekarniku warto uchylać co jakiś czas drzwiczki i przewracać plastry, by równomiernie się wysuszyły. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i pozostaw susz wewnątrz do ostygnięcia. Koniecznie zwróć uwagę, czy wszystkie kawałki są dobrze wysuszone. Na niedosuszonym grzybie rozwinie się pleśń i zarazi pozostałe.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Wysuszone grzyby, podobnie jak suszone owoce i warzywa, należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach ze szkła bądź tworzywa sztucznego. Hermetyczne zamknięcie zapewni ochronę przed wilgotnym powietrzem i nie dopuści robactwa do środka. Suszone grzyby mogą być doskonałą pożywką dla moli, dlatego trzeba je regularnie przeglądać. Dobrze wybrać pojemniki przezroczyste, w których widać zawartość.

Sprawdź też inny nasz artykuł: Suszarka do grzybów - nietypowe zastosowania

PAMIĘTAJ

Nigdy nie zbieraj grzybów, co do których nie masz absolutnej pewności, że są jadalne. Bardzo dużo gatunków grzybów trujących przypomina grzyby jadalne, więc o pomyłkę nietrudno.
 
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link