Jak suszyć grzyby w piekarniku – krok po kroku

Anna Zacharuk

Twoja spontaniczna wycieczka do lasu zaowocowała pokaźnym zbiorem borowików, podgrzybków i koźlarzy? Zastanawiasz się teraz, jak suszyć grzyby w piekarniku, aby nie stracić tych cennych zbiorów? Suszenie to nic trudnego, ale tak jak ich zbieranie wymaga cierpliwości, wiedzy i precyzji. Przeczytaj, jak krok po kroku przygotować, wysuszyć i przechowywać te skarby przyniesione z lasu.

Zobacz także: Jak suszyć grzyby - sprawdzone domowe metody

Jak się przygotować do suszenia grzybów w piekarniku?

Najlepszy czas na zbieranie grzybów w Polsce trwa od czerwca do listopada. Najbogatsze zbiory są w ciepłe, ale deszczowe dni. Oznacza to, że zebrane grzyby są wilgotne i oklejone igłami czy liśćmi. Dlatego wymagają precyzyjnego oczyszczenia. Zwłaszcza gdy chcesz je wysuszyć i przechowywać. A od grudnia do maja możemy korzystać wyłącznie z grzybów suszonych. Jak więc przygotować grzyby, aby zrobić z nich trwały zapas do kolejnego sezonu grzybiarskiego?

Zanim rozpoczniesz suszenie grzybów w piekarniku, musisz je dokładnie oczyścić. Ale nim się do tego zabierzesz, rozłóż swoje zbiory na dużej, płaskiej powierzchni. Najlepiej na gazetach lub ręcznikach papierowych, ponieważ te najlepiej chłoną wilgoć. Z tak rozłożonych grzybów odparuje część wody. Zobaczysz także, jak duże zbiory masz do wysuszenia, co pozwoli ci lepiej się zorganizować. Z 10 kilogramów grzybów uzyskasz kilogram suszu grzybowego.

Po paru godzinach takiego leżakowania możesz zacząć oczyszczać grzyby. Pamiętaj, że nie możesz ich umyć. Kontakt z wodą uniemożliwiłby ich wysuszenie. Do czyszczenia mniej zabrudzonych możesz użyć papierowych ręczników. Trudniejsze do oczyszczenia możesz obrać nożem lub obmyć wilgotną szmatką. Nie jest to skomplikowane, ale czasochłonne. Tak przygotowane grzyby pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry. Małe możesz przeciąć na pół. Wysuszysz zarówno kapelusze, jak i nóżki. Najlepiej suszą się świeże grzyby, dlatego nie zwlekaj zbyt długo z ich przygotowaniem.

Zanim zaczniesz przygotowywać grzyby do suszenia, przyjrzyj się im. Czas suszenia może być inny dla różnych rodzajów. Gatunki o wilgotnej skórce, czyli na przykład maślaki, przed suszeniem musisz obrać. Śliska i wilgotna skórka na kapeluszu przed suszeniem powinna zostać usunięta. Jest to dość trudne, dlatego tego typu grzyby lepiej zamarynować. Innym grzybem, którego lepiej nie suszyć, jest kurka. Kurka suszy się szybko, ale proces ten sprawia, że staje się ona gorzka. Dlatego ten delikatny gatunek najlepiej smakuje przygotowany świeżo po zebraniu.


Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Pokrojone grzyby ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub siatce do suszenia w piekarniku. Cząstki grzybów nie powinny się stykać. Muszą mieć swobodny dostęp do powietrza. Jak suszyć grzyby w piekarniku przy dużej porcji? Powinny one zostać rozłożone na kilka blach. W piekarniku raczej nie da się wstawić do suszenia na raz więcej niż trzech blach. Dlatego dobrze zaplanuj cały proces. Pamiętaj, że to zajęcie na minimum dwa dni, przy mniejszej porcji grzybów.

grzyby suszą się w piekarniku


Zazwyczaj jedna porcja spędza w piekarniku około ośmiu godzin. Ten czas najlepiej rozłożyć na dwa dni. Drugiego dnia w trakcie suszenia sprawdzaj co jakiś czas, czy grzyby już się dostatecznie wysuszyły. Jak sprawdzić, czy proces suszenia się zakończył? Dobrze wysuszony grzyb jest elastyczny, ale łamie się przy mocniejszym wygięciu. Przesuszony łamie się od razu. Niedosuszony nie da się złamać, będzie się tylko wyginał. Idealnie ususzony grzyb ma także jasną barwę i przyjemny zapach.


W jakiej temperaturze suszyć grzyby?

Suszenie grzybów jest dość długim procesem. Polega na precyzyjnym odparowaniu z nich wody. Jeśli chcesz przyspieszyć i zwiększyć temperaturę suszenia, możesz się  rozczarować. W jakiej temperaturze suszyć grzyby, aby uzyskać najlepszy efekt? Najlepiej suszyć je w temperaturze 40–50°C. Pójście na skróty i brak cierpliwości to w tym przypadku najgorszy wybór.

Podniesienie temperatury może sprawić, że szybko wysuszysz grzyby z wierzchu. Niestety wewnątrz może zostać w nich woda. Nie będzie mogła już przedostać się przez wysuszoną warstwę i odparować. Takie grzyby szybko zsinieją i spleśnieją. A jeden spleśniały grzyb zapakowany do słoika szybko zainfekuje cały zapas. Szkoda czasu i energii na taki scenariusz.

Zmniejszenie temperatury z obawy przed zbyt szybkim przesuszeniem także nie jest dobrym pomysłem. Znacznie wydłużysz czas suszenia, a przy tym poboru energii. A do tego, gdy będziesz suszyć grzyby w temperaturze niższej niż 40°C, możesz się nie doczekać właściwego efektu. Podczas suszenia pamiętaj także o tym, aby co jakiś czas przemieszać grzyby. Możesz ustawić przypomnienie co godzinę i delikatnie przewrócić grzyby na drugą stronę. To pozwoli im równomiernie i z każdej strony odparować.


Suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem

Najlepsze efekty przyniesie suszenie grzybów w piekarniku z termoobiegiem. Ta funkcja uruchamia specjalny wentylator. Dzięki niemu powietrze w piekarniku jest cały czas w ruchu. Takie równomierne rozprowadzanie ciepłego powietrza w komorze piekarnika zdecydowanie sprzyja suszeniu. Jest to także bardzo pomocne, gdy suszysz grzyby na trzech poziomach. Krążące powietrze i uchylone drzwi piekarnika dodatkowo pomogą pozbyć się krążącej, parującej z grzybów wody.


Jak przechowywać suszone grzyby?

Aby zachować walory smakowe suszonych grzybów oraz chronić je przed zepsuciem, musisz zapewnić im odpowiednie warunki. Najlepiej przechowywać je w szczelnym, metalowym pojemniku. Nie musisz się wtedy martwić, że dotrze do nich światło i stracą swój smak. Możesz także przechowywać je w słoikach, ale musisz znaleźć dla nich suche i ciemne miejsce. Bardzo złym pomysłem na przechowywanie grzybów są ekologiczne woreczki z materiału. Takie opakowanie jest łatwo dostępne dla moli i insektów, które uwielbiają susz.

suszone grzyby wysypują się ze słoika

Możesz dodać do pojemnika z suszonymi grzybami garstkę ryżu i liście laurowe. Ryż pochłonie ewentualną wilgoć, a liście laurowe odstraszą mole. Potem, przed użyciem, trzeba je oczywiście oczyścić z ryżu, ale nie jest to zbyt trudne. Dobrze wysuszone grzyby można przechowywać nawet 2–3 lata. Gdy chcesz je wykorzystać, myjesz je w letniej wodzie, zalewasz wodą w garnku i moczysz kilka godzin. Grzyby w trakcie moczenia kilkukrotnie zwiększają swoją objętość.


Jak suszymy grzyby w piekarniku – podsumowanie

Jak suszyć grzyby w piekarniku, aby uzyskać najlepszy efekt? Do suszenia grzybów potrzebne są cierpliwość, czas i przestrzeń. Nie przyspieszaj tego procesu. Jeśli do wysuszenia masz duży zbiór, rozłóż go na kilka porcji. Grzyby możesz przygotować i rozłożyć do suszenia w naturalnym środowisku, zanim przyjdzie ich czas na piekarnik.

Grzyby susz w temperaturze 40–50°C w piekarniku z termoobiegiem. Koniecznie z uchylonymi drzwiami piekarnika, aby dać ujście parującej wodzie. W ten sposób równomiernie pozbędziesz się jej z grzybów. Tylko taki proces zagwarantuje ci, że wysuszone zbiory nie zepsują się w czasie ich przechowywania. Susz przechowuj w szczelnych pojemnikach i bez dostępu światła.

Zobacz także:
Jaką suszarkę do grzybów wybrać? Ranking najlepszych i niedrogich modeli

  • 2 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 599 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 199 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!