Data publikacji: 20 lipca 2018
Autor: Klaudia
ARTYKUŁ - PORADNIK

Suszenie grzybów w piekarniku krok po kroku

Poleć znajomemu Drukuj

Świeże grzyby można zbierać jedynie przez kilka tygodni, dlatego warto dobrze wykorzystać czas, gdy las rodzi ich najwięcej. Suszenie grzybów w piekarniku jest łatwe i tanie. To również dobry sposób na doskonały składnik do jesiennych zup i świątecznych przysmaków. Jak suszyć grzyby, by na długo zachowały swój smak i aromat? Zobacz, jak krok po kroku wygląda suszenie grzybów w piekarniku.

Przygotowanie grzybów do suszenia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia w piekarniku,
- jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku,
- jak suszyć grzyby,
- jak przechowywać suszone grzyby.

Jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia w piekarniku?

Grzyby w polskich lasach pojawiają się na przełomie lata i jesieni. Największy wysyp następuje po obfitych deszczach i w sprzyjającej aurze. Grzyby zbiera się najczęściej do spożycia na świeżo po obróbce termicznej, do zamarynowania lub ususzenia. Umiejętność prawidłowej identyfikacji gatunków grzybów jest niezbędna do odpowiedniego rozpoznania, które nadają się do spożycia, a które są niejadalne lub trujące.
Do suszenia grzybów można wykorzystać większość gatunków jadalnych, zarówno z blaszkami jak i gąbczastych. Najczęściej do suszenia wybiera się koźlarze, podgrzybki, prawdziwki, maślaki czy kurki. Ponieważ grzyby nie mają wartości odżywczych, nie ma więc obaw, że stracą je podczas suszenia. Warto jednak, by zachowały swój smak i aromat, który będzie doskonałym uzupełnieniem rozgrzewających potraw.

CZY WIESZ, ŻE…

Różne gatunki grzybów mają swoje ulubione miejsca do wyrastania. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że koźlarza najlepiej szukać pod brzozami, maślak lubi rosnąć pod drzewami iglastymi, a borowiki pod bukami i dębami. Pieprznik jadalny, czyli pospolita kurka, to mieszkaniec lasów mieszanych i lubi rosnąć wzdłuż ścieżek, z kolei podgrzybek upodobał sobie kwaśne gleby.

Jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku?

Przechowywanie grzybów po wysuszeniuPierwszy krok do suszenia grzybów w piekarniku to ich przygotowanie. Obejmuje ono kilka czynności, na które trzeba poświęcić nieco czasu. Wszystkie zebrane grzyby delikatnie wysyp na gazetę. Po dokładnym sprawdzeniu zawartości wiklinowego kosza i pewności, że wszystkie zebrane gatunki nadają się do zjedzenia, można przejść do wstępnej segregacji grzybów. Najlepiej oddzielić duże i okazałe owoce od małych. Te duże będą idealne do ususzenia w piekarniku, z kolei drobne można wykorzystać do zamarynowania w słoikach. Podczas przeglądania zwracaj uwagę, czy poszczególne osobniki nie są robaczywe. Te, na których widać dziurki, od razu wyrzucaj. Jeśli nie masz pewności, czy wewnątrz kapelusza nie ma robaków, przepołów go.

Drugi krok
 to dokładne oczyszczenie dobrych grzybów. Niektórzy decydują się nie myć grzybów przed suszeniem z racji tego, że mają tendencję do szybkiego wchłaniania wody, a napęczniałe jak gąbka grzyby będą bardzo długo schły. Znacznie lepiej jest umyć każdy z osobna grzyb pod bieżącą wodą. Jeśli nie decydujesz się na ich umycie, uważnie zdejmij z kapelusza i blaszek wszystkie igły, ziemię, liście i inne zanieczyszczenia z lasu.

Trzeci krok
 polega na pokrojeniu grzybów na plastry grubości około pół centymetra. Grzyby można podzielić na różne sposoby. Jedni oddzielają kapelusza od trzonów i suszą osobno, inni kroją w plastry całe grzyby. Duże trzonki powinno się podzielić na pół bądź ćwiartki, a małe mogą pozostać w całości. Można już zacząć suszenie grzybów w piekarniku.
Proponowane produkty:
Teka HLB 840 <%– –%>
Piekarniki do zabudowy
1 499 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Whirlpool W6 OM5 4S H W Collection <%– –%>
Amica ED57689BA+ X-Type OpenUP <%– –%>
Smeg Selezione SF6400TVN <%– –%>
Teka HLC 8400 BK <%– –%>
Piekarniki do zabudowy
1 919 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   

Jak suszyć grzyby?

Grzyby przeznaczone do suszenia można z powodzeniem suszyć w domowych warunkach w piekarniku z termoobiegiem lub bez. Piekarnik może być elektryczny bądź gazowy, nie ma to znaczenia. Jeśli chcesz przyspieszyć proces suszenia grzybów, możesz sięgnąć po specjalną suszarkę do grzybów, na przykład Graef DA 506 lub Hendi 229002 stronie RTV Euro AGD

Grzyby bez względu na gatunek należy suszyć w temperaturze minimum 40 stopni Celsjusza, a maksimum 80 stopni Celsjusza. W niższej temperaturze będą suszyły się wolniej, ale masz pewność, że żaden się nie spiecze. Czas suszenia to około 3 do 7 godzin w zależności od wielkości grzybów i temperatury piekarnika.

Podczas suszenie grzybów w piekarniku warto uchylać co jakiś czas drzwiczki i przewracać plastry, by równomiernie się wysuszyły. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i pozostaw susz wewnątrz do ostygnięcia. Koniecznie zwróć uwagę, czy wszystkie kawałki są dobrze wysuszone. Na niedosuszonym grzybie rozwinie się pleśń i zarazi pozostałe.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Wysuszone grzyby, podobnie jak suszone owoce i warzywa, należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach ze szkła bądź tworzywa sztucznego. Hermetyczne zamknięcie zapewni ochronę przed wilgotnym powietrzem i nie dopuści robactwa do środka. Suszone grzyby mogą być doskonałą pożywką dla moli, dlatego trzeba je regularnie przeglądać. Dobrze wybrać pojemniki przezroczyste, w których widać zawartość.

Sprawdź też inny nasz artykuł: Suszarka do grzybów - nietypowe zastosowania

PAMIĘTAJ

Nigdy nie zbieraj grzybów, co do których nie masz absolutnej pewności, że są jadalne. Bardzo dużo gatunków grzybów trujących przypomina grzyby jadalne, więc o pomyłkę nietrudno.
 
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły
 Utrzymanie czystości w mieszkaniu to nie lada wyzwanie, z którym w dużej mierze pomaga dobry odkurzacz. Sprawdź ranking odkurzaczy z 2020 roku i poznaj najlepsze modele.
Zobacz więcej   
Ranking lodówek okazać się może bardzo pomocny w wyborze tego kluczowego sprzętu kuchennego. Jeśli nie wiesz, na który model się zdecydować sprawdź czym charakteryzują się te najbardziej popularne w 2020 roku.
Zobacz więcej   
 Nie wiesz, jaki odbiornik wybrać dla swojej rodziny? Sprawdź ranking telewizorów 75 cali 2020 roku.
Zobacz więcej   

Znajdź nas

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów