Jaką suszarkę do grzybów wybrać? Ranking najlepszych i niedrogich modeli
Najlepsza suszarka do grzybów doskonale radzi sobie z suszeniem owoców, warzyw, ziół, a nawet mięs czy ryb. Jest pojemna, mocna, umożliwia ustawienie temperatury. Ma regulację wysokości półek. I nie pobiera dużo prądu. Jeśli właśnie takiego urządzenia szukasz, przeczytaj nasz ranking. Znajdziesz tu modele cieszące się popularnością wśród naszych klientów – wszystkie poręczne, trwałe i atrakcyjne cenowo.
Najlepsze suszarki do grzybów
-
Duża moc – 520 W
-
Prosta obsługa
-
4 sita z regulacją wysokości
-
2 stopnie mocy grzania
-
Dotykowy panel sterowania z wyświetlaczem LED
-
Timer elektroniczny
-
Maks. obciążenie sita – 2,8 kg
-
Sita i pokrywa nadają się do mycia w zmywarce
Pierwszą lokatę w rankingu suszarek do grzybów i owoców zajmuje Zelmer ZFD2020. To nieduże urządzenie o wymiarach 24 × 33 × 24 cm – bardzo proste w obsłudze, praktyczne i efektywne. Zmieścisz w nim sporo produktów do suszenia, nie tylko grzybów, ale też warzyw, owoców lub ziół. Jego maksymalne obciążenie wynosi 11,2 kg (po 2,8 kg na każde z czterech sit). Co ważne, sita mają regulację wysokości. Nadają się też – podobnie jak pokrywa suszarki – do mycia w zmywarce, w temperaturze do 60ᵒC.
Atutem modelu ZFD2020 jest dotykowy panel sterowania z wyświetlaczem LED – nowoczesny, czytelny i efektowny. Bezproblemowo wybierzesz na nim jeden z dwóch dostępnych stopni grzania i zaprogramujesz czas suszenia żywności (timer możesz ustawić nawet na 24 godziny z dokładnością do 30 minut).
Dzięki dużej mocy 520 W suszarka jest w stanie pracować szybko i skutecznie. Półtransparentne sita oraz pokrywa ułatwiają obserwowanie suszących się produktów. Antypoślizgowe nóżki, dobra izolacja termiczna i zabezpieczenie przed przegrzaniem (z wyłącznikiem automatycznym przy wzroście temperatury) zapewniają bezpieczeństwo użytkowania.
-
Duża moc – 500 W
-
Zakres temperatury od 35ᵒC do 70ᵒC
-
Podstawa ze stali nierdzewnej
-
Regulowana wysokość tac
-
Składana konstrukcja
-
Dobra cena
Na drugą pozycję w rankingu suszarek do grzybów trafił MPM MSG-11 – model cieszący się popularnością wśród klientów RTV EURO AGD. Suszarka reprezentuje doskonały stosunek jakości do ceny. Wyróżnia się podstawą z obręczą ze stali nierdzewnej, na której ulokowano pokrętło do płynnej regulacji temperatury. Zakres temperatur? Duży, od 35°C do 70°C. Dzięki niemu możliwe jest suszenie zarówno ziół, kwiatów, grzybów, owoców, jak i mięs.
Brawa dla producenta za opcję regulacji wysokości tac (od 2,5 do 5 cm) oraz za przezroczyste tworzywo, z którego wykonano sita i pokrywę!
Masz małą kuchnię? W takim razie pewnie ucieszy cię informacja, że nieużywaną suszarkę można złożyć, zmniejszając jej gabaryty o 40 procent.
Urządzenie oferuje aż pięć poziomów suszenia na tacach o średnicy 31 cm. Ma dużą moc 500 W i dość cichy wentylator.
-
Prosta obsługa
-
Regulowana wysokość 5 sit
-
Dobry wgląd w suszone produkty
-
Bardzo dobra cena
-
Kompaktowe wymiary
-
Brak regulacji temperatury
Jeśli szukasz niedrogiego modelu z podstawowymi funkcjonalnościami, oto on – Vesta EFD03 – najbardziej atrakcyjna cenowo suszarka do grzybów w rankingu. Jest kompaktowa, zajmuje niedużo miejsca. Składa się z podstawy (z ukrytą grzałką i wentylatorem) oraz z pięciu sit z przykrywką. Zaletą tac (o śr. 25 cm) jest ich regulowana wysokość. W zależności od tego, jak postawisz na sobie sita, otrzymasz między nimi 1,5 cm albo 3 cm odstępu. Większa przestrzeń przyda ci się np. podczas suszenia dużych, nieforemnych kawałków żywności.
Do obsługi urządzenia wystarczy ci jeden przycisk umieszczony w podstawie – włączysz i wyłączysz nim suszarkę. Na próżno szukać tu regulacji temperatury. Producent proponuje uniwersalne warunki termiczne – optymalne do suszenia grzybów, warzyw, owoców, ziół. Przezroczyste sita i ścianki tac ułatwiają monitorowanie stopnia wysuszenia żywności.
Mimo niskiej ceny trzecia w kolejności najlepsza suszarka do grzybów czy owoców ma wzmocnioną izolację i spełnia wymogi EU dotyczące bezpieczeństwa i zdrowia.
-
Duża moc 520 W
-
Zabezpieczenie przed przegrzaniem
-
Regulowana wysokość sit
-
Dwa stopnie grzania
-
Maks. obciążenie aż 11,2 kg
-
Maks. obciążenie aż 11,2 kg
-
Duża pojemność
Jaką suszarkę do grzybów wybrać, gdy chce się przygotowywać dużo suszu? Odpowiedź przynosi model Zelmer ZFD1010, który na każdym sicie udźwignie aż 2,8 kg żywności. A ponieważ ma cztery tace, rachunek jest prosty – podczas jednego suszenia urządzenie wytrzymuje obciążenie nawet 11,2 kg. Półki o regulowanej wysokości oraz dużej średnicy 30 cm ułatwiają rozłożenie produktów i cyrkulację powietrza między nimi.
Suszarka pracuje efektywnie, z mocą 520 W. Daje też możliwość wyboru dwóch stopni grzania – słabszego, np. do ziół, i mocniejszego, choćby do plastrów grzybów. Co ważne, została wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Jeśli temperatura nadmiernie wzrasta, Zelmer ZFD1010 automatycznie wyłącza grzałkę, pozostawiając działający wentylator. Po przestygnięciu grzałki ponownie ją uruchamia.
A jak się przedstawia kwestia głośności prezentowanej suszarki do grzybów? Ranking ocenia ją bardzo pozytywnie. Model generuje łagodny dla uszu szum, nie przeszkadza podczas przebywania w kuchni.
Kłopotów nie nastręcza też konserwacja urządzenia. Dla twojej wygody sita i pokrywa nadają się do mycia w zmywarce w temp. do 60°C.
-
Duża moc 450 W
-
Dotykowy panel sterowania
-
Elektroniczna regulacja temperatury
-
Timer
-
Automatyczny wyłącznik
-
Aż 6 poziomów suszenia
Wyróżnienie w rankingu suszarek do grzybów, owoców i warzyw otrzymuje Raven ESS006. To jeden z droższych modeli w zestawieniu i właśnie z powodu ceny trafił na dalszą pozycję. Technologicznie i funkcjonalnie góruje nad konkurencją. Z wyglądu przypomina minilodówkę lub chłodziarkę do wina – wyróżnia się czarną obudową i przeszklonymi drzwiczkami. W jego górną ściankę został wbudowany dotykowy panel sterowania – intuicyjny w obsłudze, z czytelnym wyświetlaczem. Błyskawicznie wybierzesz nim temperaturę (min. 35°C, maks. 70°C, ze skokami co 5°C), ustawisz też timer. Nie musisz pamiętać o wyłączeniu suszarki, Raven ESS006 zrobi to automatycznie, gdy upłynie zaprogramowany czas. Dokładne wskazówki odnośnie do czasu suszenia poszczególnych produktów znajdziesz w instrukcji obsługi. A jeśli chcesz się zdać na domyślne ustawienia, włącz tylko Start. Przez 8 godz. urządzenie będzie dbać o cyrkulację powietrza o temp. 35°C.
Poza przetwarzaniem grzybów, warzyw, owoców i ziół urządzenie nadaje się także do suszenia mięs i ryb. Na sześciu sitach najlepsza suszarka spożywcza może zmieścić całkiem sporo żywności. Ostatnie, dolne piętro zajmuje w niej taca na okruchy – godne polecenia rozwiązanie, które usprawnia czyszczenie komory.
450-watowa moc sprzętu gwarantuje efektywny proces suszenia produktów spożywczych. Maksymalny czas ciągłej pracy to 24 godz. Funkcja zabezpieczenia termicznego chroni grzałkę przed przegrzaniem.
-
Dobra moc – 400 W
-
5 poziomów suszenia
-
Duża średnica sita – 33 cm
-
Regulowana wysokość tac
-
3 stopnie nadmuchu gorącego powietrza
-
Atrakcyjna cena
-
Bezpieczne materiały wolne od bisfenolu A
Do grona najlepszych suszarek do grzybów dołączyło urządzenie MPM MSG-02. Co zdecydowało o jego obecności w naszym rankingu? Przede wszystkim dobra moc grzania 400 W, dziecinnie prosta obsługa oraz większa niż standardowo średnica tac – 33 cm. Sporo, bo aż pięć, suszarka ma też sit – przezroczystych, z małymi otworami i regulacją wysokości, a do tego łatwych w czyszczeniu.
Model MSG-02 cechuje sprytny suwak na pokrywie, służący do wyboru jednego z trzech poziomów nadmuchu gorącego powietrza. Delikatniejszy nawiew sprawdza się do suszenia m.in. ziół, a mocniejszy – do grubiej pokrojonych grzybów lub owoców. Gwarancja prostej i szybkiej obsługi!
Za co jeszcze można polubić to urządzenie? Na pewno za atrakcyjną cenę i wytrzymałe materiały kompozytowe wolne od bisfenolu A.
Najlepsza suszarka do grzybów – podsumowanie
Najlepsza suszarka do grzybów i owoców nie musi kosztować fortuny. Dowodzą tego modele w naszym rankingu. Nawet urządzenia z niższych i średnich półek cenowych potrafią doskonale usuwać wodę z grzybów, warzyw, owoców, ziół, mięs i ryb. W kilka, kilkanaście godzin przyrządzą za ciebie pyszne czipsy z jabłek czy marchewki, wysuszą listki mięty na herbatę itp.
Jeśli się właśnie zastanawiasz, jaką suszarkę wybrać do grzybów, a jaką do owoców, odpowiedź jest prosta – tę samą. Najlepiej, aby nowe urządzenie miało funkcję regulacji temperatury, np. od 35°C do 70°C – dzięki temu łatwiej będzie ci stworzyć idealne warunki do suszenia różnych rodzajów żywności oraz reagować na bieżące problemy (np. zbyt szybkie schnięcie skórki i trudności z pozbyciem się wilgoci z wnętrza grzybów wskazują na zbyt wysoką temperaturę w komorze, sugerują jej zmniejszenie).
Zmianę ustawień temperatury możesz wykonywać za pomocą klasycznego pokrętła lub dotykowego panelu sterowania z wyświetlaczem. Przy czym urządzenia z elektroniczną regulacją dysponują często dodatkowymi funkcjonalnościami, m.in. automatycznym wyłącznikiem i timerem.
Przed zakupem przyjrzyj się też mocy znamionowej sprzętu – modele powinny mieć min. 240 W, w przeciwnym razie nie będą pracować efektywnie. 450–600 W to już całkiem przyzwoite wartości i krótszy proces suszenia.
Zamierzasz w tym roku przetwarzać dużo darów z lasu i ogrodu? Potrzebujesz więc pojemnej suszarki: z 5–8 sitami, które wytrzymają łącznie ponad 10-kilogramowe obciążenie. Jeśli zamierzasz korzystać z urządzenia wiele godzin bez przerw, koniecznie wybierz model z zabezpieczeniem przed przegrzaniem.
Zobacz także:
Dziękujemy za dodatkowy komentarz!
Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.
Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię
Już zapisaliśmy Twój głos!
Dziękujemy!