Przepisy na domowe gofry, których musisz spróbować!

Martyna Wiereszka

Gofry – złociste, chrupiące wypieki wypełnione dodatkami lub posypane cukrem pudrem to dla wielu osób wspomnienie wakacji spędzonych nad morzem. Na szczęście wystarczą gofrownica i prosty przepis na gofry, żeby ten przysmak bez problemu przygotować we własnej kuchni. Mamy dla ciebie kilka propozycji, które pozwolą ci przyrządzić gofry na słodko i na słono. Które wolisz?

SPIS TREŚCI

  1. Przepis na domowe gofry na słodko
  2. Gofry z serka wiejskiego
  3. Przepis na gofry z cukinii i marchewki
  4. Sprawdzone przepisy na gofry

 

Przepis na domowe gofry na słodko

Zacznijmy od klasycznego przepisu na puszyste gofry na słodko, które doskonale smakują podane z cukrem pudrem albo z innymi dodatkami. Bita śmietana, świeże owoce, dżem, a może polewa czekoladowa? Wybierz połączenie, które najbardziej ci odpowiada, i jedz gofry, kiedy tylko najdzie cię na nie ochota.
 
domowe gofry z miodem

Składniki na 5–6 gofrów:

  • 150 g mąki pszennej
  • 170 ml mleka
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
     

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Połącz suche składniki – w dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. Oddziel żółtko od białka.
  3. Przygotuj mokre składniki – wymieszaj mleko, roztopione masło (lub olej) oraz żółtko.
  4. Połącz składniki suche i mokre, a następnie wymieszaj je przy użyciu miksera albo trzepaczki, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  5. Ubij pianę z białek, a gdy będzie sztywna, stopniowo dodawaj ją do gotowego ciasta i delikatnie wmieszaj szpatułką albo łyżką aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Na rozgrzane płytki gofrownicy wykładaj porcje ciasta i piecz aż do uzyskania złocistych gofrów. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy urządzenia.
  7. Gotowe gofry wyjmij ostrożnie z gofrownicy za pomocą szpatułki lub szczypców (nie używaj metalowych akcesoriów, które mogłyby porysować powłokę). Wyłóż je na kratkę do studzenia ciasta, żeby nie straciły chrupkości, albo od razu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Nie masz czasu albo ochoty na ubijanie piany z białek? Możesz ominąć ten krok i po prostu dodać roztrzepane jajko do mokrych składników. Gofry będą trochę mniej puszyste, ale nadal bardzo smaczne.

Polecane gofrownice
  • 149 zł
  • 159 zł
  • 369 zł
  • 249,99 zł
  • 145 zł
  • 69,99 zł
  • 139 zł
  • 139,99 zł
  • 179 zł
  • 179 zł

Wskazówki:

  1. Nigdy nie wykładaj ciasta na zimne płytki. Gofrownica musi być gotowa do pracy, dlatego warto włączyć ją odpowiednio wcześniej, w trakcie przygotowywania składników.
  2. Pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia gofrów nie podnosić pokrywy. Daj im czas, żeby wyrosły i bez problemu odchodziły od płyt gofrownicy.
  3. Przed wyłożeniem ciasta na płytę warto wysmarować ją odrobiną tłuszczu – to zapobiegnie przywieraniu (szczególnie przy smażeniu pierwszej porcji ciasta).
  4. Jeśli wolisz bardziej słodkie gofry, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto z większą ilością cukru. Można również użyć ekstraktu waniliowego, żeby uzyskać jeszcze bardziej deserowy smak.
  5. Dodaj do ciasta 1–2 łyżeczki kakao, jeśli znudziła ci się klasyczna wersja gofrów. Kakaowe gofry nie tylko ładnie wyglądają, ale przede wszystkim są bardzo smaczne.
     

 

Gofry z serka wiejskiego

Kolejna propozycja to gofry, które mają sporo białka i smakują tak samo dobrze ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ich głównym składnikiem jest serek wiejski, a przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę i zabrać się do pieczenia. To chyba najprostszy przepis na gofry!

domowe gofry z borówkami i miodem

Składniki na ok. 6 gofrów:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 70–80 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2–3 łyżki mleka (jeśli masa jest zbyt gęsta)
  • 1 łyżka oleju do posmarowania form
     

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od włączenia gofrownicy – niech się rozgrzewa, a ty w tym czasie przygotujesz ciasto.
  2. Wszystkie składniki umieść w misie i zblenduj na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko.
  3. Na posmarowane olejem płytki wykładaj ciasto, uważając, żeby nie rozlało się na boki. Piecz do przyrumienienia.
  4. Wystudź na kratce albo od razu zjedz z ulubionymi dodatkami – słodkimi albo wytrawnymi.

 

Wskazówki:

  1. Gęstość ciasta na gofry w dużej mierze uzależniona jest od konsystencji serka wiejskiego. Jeśli będzie miał dużo śmietanki, może nie być potrzeby rozrzedzania go mlekiem. Z kolei ten o bardziej zwartej konsystencji spowoduje, że ciasto będzie wymagało dolania nieco płynu.
  2. Przepis można modyfikować, dodać np. łyżeczkę cukru, jeśli lubisz słodkie wypieki, albo wsypać więcej soli lub inne przyprawy i uzyskać wytrawny smak.
  3. Przed pieczeniem każdego gofra posmaruj płytki olejem, dzięki temu gofry będą bardziej rumiane i łatwo je wyjmiesz z gofrownicy.
     

 

Przepis na gofry z cukinii i marchewki

Kolejny przepis pozwoli ci przemycić do posiłku sporą porcję warzyw. Gofry z cukinii i marchwi to świetna baza do posiłków na słono. Może nie jest to babciny przepis na gofry, ale na pewno warto spróbować tego połączenia smaków.

gofry z cukinii

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 150 g marchwi
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli do posypania cukinii
  • ulubione przyprawy (np. pieprz, papryka, czosnek granulowany)

Dodatkowo:

  • 2–3 łyżki mleka, jeśli ciasto będzie zbyt gęste
  • 1–2 łyżki oleju do posmarowania płyt gofrownicy

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce, posyp solą i odstaw, żeby puściła sok.
  2. Marchew zetrzyj na tarce.
  3. Roztrzep jajka i dodaj do nich przyprawy. Wymieszaj.
  4. Odsącz cukinię i włóż ją do miski razem z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
  5. Na wysmarowane olejem płyty wykładaj masę łyżką. Piecz, aż gofry będą rumiane.
  6. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Propozycje podania:

- z chrzanowym serkiem, łososiem i koperkiem;

- jajkiem w koszulce, szynką parmeńską i rukolą;

- rozgniecionym awokado, jajkiem sadzonym.

Polecane roboty kuchenne
  • 1 299 zł
  • 498 zł
  • 1 190 zł
  • 1 788 zł
  • 259 zł
  • 788 zł
  • 245 zł
  • 1 399 zł
  • 555 zł
  • 599 zł

 

Sprawdzone przepisy na gofry

Gofry serduszka, kwadratowe albo prostokątne… Mimo najlepszego przepisu na gofry za efekt końcowy w dużej mierze odpowiada gofrownica. Sprzęt o odpowiedniej mocy nie tylko szybko się rozgrzeje, ale też szybciej wypiecze chrupiące przekąski w taki sposób, żeby ich środek był puszysty i niewysuszony. Warto więc wprowadzać lekkie modyfikacje w recepturach, żeby lepiej dopasować np. konsystencję ciasta do wielkości i głębokości płyt.

Jeśli dopiero stoisz przed wyborem gofrownicy i nie wiesz, na który model się zdecydować, zajrzyj do naszego rankingu gofrownic 2025, w którym zebraliśmy najpopularniejsze, najlepsze sprzęty do wypieku gofrów.

Reszta zależy od twojego gustu – zmieniaj dodatki, próbuj nowych połączeń smaków i jedz gofry na śniadanie, obiad i kolację, kiedy tylko najdzie cię na nie ochota. Przepis już masz.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!