
Gofry – złociste, chrupiące wypieki wypełnione dodatkami lub posypane cukrem pudrem to dla wielu osób wspomnienie wakacji spędzonych nad morzem. Na szczęście wystarczą gofrownica i prosty przepis na gofry, żeby ten przysmak bez problemu przygotować we własnej kuchni. Mamy dla ciebie kilka propozycji, które pozwolą ci przyrządzić gofry na słodko i na słono. Które wolisz?
SPIS TREŚCI |
Przepis na domowe gofry na słodko
Zacznijmy od klasycznego przepisu na puszyste gofry na słodko, które doskonale smakują podane z cukrem pudrem albo z innymi dodatkami. Bita śmietana, świeże owoce, dżem, a może polewa czekoladowa? Wybierz połączenie, które najbardziej ci odpowiada, i jedz gofry, kiedy tylko najdzie cię na nie ochota.

Składniki na 5–6 gofrów:
- 150 g mąki pszennej
- 170 ml mleka
- 50 ml oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Połącz suche składniki – w dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Oddziel żółtko od białka.
- Przygotuj mokre składniki – wymieszaj mleko, roztopione masło (lub olej) oraz żółtko.
- Połącz składniki suche i mokre, a następnie wymieszaj je przy użyciu miksera albo trzepaczki, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Ubij pianę z białek, a gdy będzie sztywna, stopniowo dodawaj ją do gotowego ciasta i delikatnie wmieszaj szpatułką albo łyżką aż do połączenia się wszystkich składników.
- Na rozgrzane płytki gofrownicy wykładaj porcje ciasta i piecz aż do uzyskania złocistych gofrów. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy urządzenia.
- Gotowe gofry wyjmij ostrożnie z gofrownicy za pomocą szpatułki lub szczypców (nie używaj metalowych akcesoriów, które mogłyby porysować powłokę). Wyłóż je na kratkę do studzenia ciasta, żeby nie straciły chrupkości, albo od razu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Nie masz czasu albo ochoty na ubijanie piany z białek? Możesz ominąć ten krok i po prostu dodać roztrzepane jajko do mokrych składników. Gofry będą trochę mniej puszyste, ale nadal bardzo smaczne.
Wskazówki:
- Nigdy nie wykładaj ciasta na zimne płytki. Gofrownica musi być gotowa do pracy, dlatego warto włączyć ją odpowiednio wcześniej, w trakcie przygotowywania składników.
- Pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia gofrów nie podnosić pokrywy. Daj im czas, żeby wyrosły i bez problemu odchodziły od płyt gofrownicy.
- Przed wyłożeniem ciasta na płytę warto wysmarować ją odrobiną tłuszczu – to zapobiegnie przywieraniu (szczególnie przy smażeniu pierwszej porcji ciasta).
- Jeśli wolisz bardziej słodkie gofry, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto z większą ilością cukru. Można również użyć ekstraktu waniliowego, żeby uzyskać jeszcze bardziej deserowy smak.
- Dodaj do ciasta 1–2 łyżeczki kakao, jeśli znudziła ci się klasyczna wersja gofrów. Kakaowe gofry nie tylko ładnie wyglądają, ale przede wszystkim są bardzo smaczne.
Gofry z serka wiejskiego
Kolejna propozycja to gofry, które mają sporo białka i smakują tak samo dobrze ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Ich głównym składnikiem jest serek wiejski, a przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę i zabrać się do pieczenia. To chyba najprostszy przepis na gofry!

Składniki na ok. 6 gofrów:
- 200 g serka wiejskiego
- 70–80 g mąki
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2–3 łyżki mleka (jeśli masa jest zbyt gęsta)
- 1 łyżka oleju do posmarowania form
Sposób przygotowania:
- Zacznij od włączenia gofrownicy – niech się rozgrzewa, a ty w tym czasie przygotujesz ciasto.
- Wszystkie składniki umieść w misie i zblenduj na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko.
- Na posmarowane olejem płytki wykładaj ciasto, uważając, żeby nie rozlało się na boki. Piecz do przyrumienienia.
- Wystudź na kratce albo od razu zjedz z ulubionymi dodatkami – słodkimi albo wytrawnymi.
Wskazówki:
- Gęstość ciasta na gofry w dużej mierze uzależniona jest od konsystencji serka wiejskiego. Jeśli będzie miał dużo śmietanki, może nie być potrzeby rozrzedzania go mlekiem. Z kolei ten o bardziej zwartej konsystencji spowoduje, że ciasto będzie wymagało dolania nieco płynu.
- Przepis można modyfikować, dodać np. łyżeczkę cukru, jeśli lubisz słodkie wypieki, albo wsypać więcej soli lub inne przyprawy i uzyskać wytrawny smak.
- Przed pieczeniem każdego gofra posmaruj płytki olejem, dzięki temu gofry będą bardziej rumiane i łatwo je wyjmiesz z gofrownicy.
Przepis na gofry z cukinii i marchewki
Kolejny przepis pozwoli ci przemycić do posiłku sporą porcję warzyw. Gofry z cukinii i marchwi to świetna baza do posiłków na słono. Może nie jest to babciny przepis na gofry, ale na pewno warto spróbować tego połączenia smaków.

Składniki:
- 300 g cukinii
- 150 g marchwi
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli do posypania cukinii
- ulubione przyprawy (np. pieprz, papryka, czosnek granulowany)
Dodatkowo:
- 2–3 łyżki mleka, jeśli ciasto będzie zbyt gęste
- 1–2 łyżki oleju do posmarowania płyt gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce, posyp solą i odstaw, żeby puściła sok.
- Marchew zetrzyj na tarce.
- Roztrzep jajka i dodaj do nich przyprawy. Wymieszaj.
- Odsącz cukinię i włóż ją do miski razem z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
- Na wysmarowane olejem płyty wykładaj masę łyżką. Piecz, aż gofry będą rumiane.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Propozycje podania:
- z chrzanowym serkiem, łososiem i koperkiem;
- jajkiem w koszulce, szynką parmeńską i rukolą;
- rozgniecionym awokado, jajkiem sadzonym.
Sprawdzone przepisy na gofry
Gofry serduszka, kwadratowe albo prostokątne… Mimo najlepszego przepisu na gofry za efekt końcowy w dużej mierze odpowiada gofrownica. Sprzęt o odpowiedniej mocy nie tylko szybko się rozgrzeje, ale też szybciej wypiecze chrupiące przekąski w taki sposób, żeby ich środek był puszysty i niewysuszony. Warto więc wprowadzać lekkie modyfikacje w recepturach, żeby lepiej dopasować np. konsystencję ciasta do wielkości i głębokości płyt.
Jeśli dopiero stoisz przed wyborem gofrownicy i nie wiesz, na który model się zdecydować, zajrzyj do naszego rankingu gofrownic 2025, w którym zebraliśmy najpopularniejsze, najlepsze sprzęty do wypieku gofrów.
Reszta zależy od twojego gustu – zmieniaj dodatki, próbuj nowych połączeń smaków i jedz gofry na śniadanie, obiad i kolację, kiedy tylko najdzie cię na nie ochota. Przepis już masz.
