Jak układać produkty w lodówce? Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać żywność!

Zuzanna Wierus

Zakupy często przysparzają niemało kłopotów: robimy je w stresie i pośpiechu, po drodze zapominamy połowy produktów, które mieliśmy kupić, a na koniec jeszcze spędzamy cenne minuty w długich kolejkach. Gdy więc wracamy do mieszkania, zwykle nie mamy już siły i ochoty, by się zastanawiać, które produkty włożyć do lodówki i jak je rozmieścić. Gdyby tak jednak znaleźć chwilę na przyswojenie kilku prostych zasad, mogłoby się okazać, że wyprawy do supermarketu odbywałyby się z mniejszą częstotliwością. Jak to możliwe? W tym tekście podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać jedzenie w lodówce i dlaczego warto to robić.

Jak układać jedzenie w lodówce

Każdy z nas wie, że mięso należy trzymać w lodówce, mąkę – w szafce kuchennej, a mrożone warzywa na zupę, które chcemy wykorzystać później, trzeba włożyć do zamrażarki. Mamy przy tym swoje nawyki związane z przechowywaniem artykułów spożywczych i zwykle wkładamy je w określone miejsce, bez dłuższego zastanawiania się, czy na pewno powinny tam trafić.
Utrwalone zwyczaje sprawiają więc, że nie zawsze przechowujemy poszczególne produkty we właściwych warunkach. Warto więc czasem wyjść ze strefy komfortu i sprawdzić, jak i gdzie przechowywać różne rodzaje żywności, tak aby jak najdłużej pozostawały świeże.
Zanim jednak przejdziemy do konkretnych porad odnośnie do tego, jak układać rzeczy w lodówce, chcielibyśmy wspomnieć o jednej bardzo ogólnej zasadzie zwanej w skrócie FIFO. To akronim od angielskich słów first in, first out, czyli po prostu to, co wchodzi pierwsze, także pierwsze wychodzi. Co to jednak oznacza w praktyce? To, że należy układać produkty spożywcze zgodnie z ich datą przydatności do spożycia. Jedzenie zakupione wcześniej lub z krótszym terminem ważności powinno się znaleźć na przodzie półek, aby było pod ręką i mogło zostać wykorzystane w pierwszej kolejności. To, które zostało wstawione do lodówki później albo ma dłuższą datę ważności, należy umieścić z tyłu. 

Polecane lodówki

 

Jak układać żywność w lodówce? Cieplejsza strefa

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że temperatura w lodówce różni się w zależności od poziomu. Na górnych półkach panuje wyższa temperatura niż na tych położonych niżej. Zwykle jest to mniej więcej 8°C. Jak układać jedzenie w lodówce na tym poziomie? Co powinniśmy tutaj trzymać?
To strefa, w której musi się znaleźć miejsce przede wszystkim dla większości produktów mlecznych, takich jak: mleko, masło, śmietana, kefir czy jogurt. Zbyt niska temperatura może mieć bowiem niekorzystny wpływ na obecne w części z nich kultury bakterii, które nie tylko zapewniają nabiałowi trwałość, ale też mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. To również doskonałe miejsce do przechowywania przetworów owocowych, takich jak dżemy czy powidła, a także potraw, które sami ugotowaliśmy.
Przygotowując posiłek na kilka dni, pamiętajmy, że nawet w lodówce ugotowane jedzenie nie powinno leżeć dłużej niż 3–4 dni. Szczelnie zamknięte pudełka z potrawami muszą być schowanie do lodówki maksymalnie w ciągu 2–3 godzin od przygotowania. Im dłużej trzymamy przygotowane jedzenie poza lodówką, tym więcej wartości odżywczych traci i tym szybciej się psuje – szczególnie w okresie letnim. Tutaj ważna uwaga: pamiętaj, aby nigdy nie wkładać do chłodziarki świeżo ugotowanego, jeszcze ciepłego jedzenia. Wysoka temperatura potraw podniesie bowiem temperaturę panującą w lodówce, a urządzenie będzie musiało zużyć większą ilość energii, aby przywrócić chłód, a co za tym idzie – odpowiednie warunki.

Ta strefa w lodówce jest również idealnym miejscem do przechowywania większości ciast, które zwykle potrzebują jedynie lekkiego schłodzenia.

Kobieta zastanawiająca się nad układem produktów w lodówce

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Strefa środkowa

Temperatura panująca na półkach umiejscowionych pośrodku lodówki waha się od 4 do 5°C. Ta przestrzeń doskonale się sprawdza do przechowywania produktów, których termin ważności nie należy do najdłuższych. Są wśród nich m.in. wędliny, przetwory rybne, a także sery żółte i twarogi.
Chociaż większość lodówek ma specjalny pojemnik na jajka na drzwiach lodówki, ze względu na niezbyt stabilną temperaturę, która tam panuje ze względu na częste otwieranie i zamykanie urządzenia, bezpieczniej jest je trzymać właśnie na środkowych półkach. W ten sposób utrzymają świeżość nawet przez miesiąc. Pamiętaj, że aby przedłużyć przydatność jaj do spożycia, nie należy ich myć, gdyż utracą naturalną otoczkę ochronną.   

 

 Jak układać żywność w lodówce No Frost i każdej innej? Dolne półki

Najzimniejszym miejscem w lodówce są dolne półki. Jak przechowywać jedzenie w lodówce właśnie w tej przestrzeni? Temperatura panująca w okolicach dolnych półek dochodzi do maksymalnie 2°C. To więc strefa, w której przechowuje się produkty, które psują się najszybciej, czyli surowe mięso, ryby oraz owoce morza. Warto o tym pamiętać, tym bardziej że ułożenie ich na niskim poziomie pozwoli również zapobiec wyciekowi pochodzących z surowego mięsa płynów na pozostałe produkty umieszczone w lodówce, co mogłoby w prosty sposób doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Takie produkty zużyj w ciągu maksymalnie dwóch dni. Możesz je też zamrozić od razu po przyniesieniu ze sklepu. 

Pełna lodówka z otwartymi drzwiami

Jak ułożyć żywność w lodówce? Owoce i warzywa

Szuflady umiejscowione na samym dole lodówki, zarówno No Frost, jak i bez tej technologii, charakteryzują wyższa niż w pozostałych strefach wilgotność oraz temperatura około 10°C. To miejsce przystosowane do przechowywania warzyw i owoców. Warto przy tym pamiętać, że nie wszystkie lubią zimne otoczenie i powinny być wkładane do lodówki. Należą do nich m.in. owoce egzotyczne (mango, awokado, cytryna, ananas), a także warzywa zawierające dużo wody (ogórek, pomidor). Do lodówki nie należy wkładać także ziemniaków.

Pamiętaj, że warzywa rosnące przy ziemi gromadzą duże ilości azotanów, które w beztlenowych warunkach przekształcają się w szkodliwe azotyny. Nie zawijaj ich więc w folię. Przed umieszczeniem w szufladach np. kupionej w markecie sałaty najlepiej więc włóż ją do osobnego pojemnika i dopiero potem do szuflady w lodówce. Nie trzymaj jej w folii, w którą była zapakowana w sklepie.

Jak układać jedzenie w lodówce na drzwiach?

Temperatura panująca na drzwiach lodówki wynosi około 10°C. Jak już wspominaliśmy, jest to jednak miejsce, w którym jest ona najmniej stabilna ze względu na to, że przy otwieraniu lodówki są one najbardziej narażone na dostęp ciepłego powietrza z zewnątrz. Należy więc tu trzymać produkty, które psują się najwolniej – oleje tłoczone na zimno, soki i sosy.

  Słoiki na drzwiczkach lodówki

Właściwe rozmieszczanie żywności w lodówce nie jest trudne i wymaga jedynie nieco większego skupienia przy rozpakowywaniu zakupów. Warto się nauczyć tych zasad i wdrożyć je w życie, aby kupowane przez ciebie produkty jak najdłużej pozostawały świeże. Jesteśmy pewni, że wystarczy tylko kilka razy zwrócić uwagę na te kwestie, aby te nowe nawyki weszły ci w krew. A jeśli zauważasz, że twoja lodówka już nie chłodzi najlepiej i mimo właściwego przechowywania żywność szybciej wysycha i się psuje, najwyższy czas rozejrzeć się za inną. Przejrzyj więc nasz ranking lodówek: wśród przedstawionych propozycji z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

 

Polecane lodówki
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!