
Zbieranie grzybów to duża przyjemność. Ale jak szybko i łatwo zabezpieczyć zbiory, by móc przez cały rok, również zimą, korzystać z aromatycznych borowików, maślaków czy podgrzybków? Najlepiej je zamrozić! Ta metoda nie wymaga wiele zachodu, a jeśli wszystko zrobimy, jak należy, grzyby długo zachowają smak i zapach. Przeczytaj, jak przygotować je do mrożenia i jak długo można je przechowywać, by były smaczne, a ich jedzenie bezpieczne.
Czy można mrozić grzyby
Mrożenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości i zrobienie zapasów na zimę. Pamiętaj, że świeże grzyby – takie prosto z lasu – można przechowywać krótko, kilka dni. Nie są zbyt trwałe i szybko zaczynają tracić smak, a jedzenie nieświeżych może powodować zatrucia. Dlatego trzeba je szybko zabezpieczyć.
Oprócz suszenia mrożenie to najczęściej stosowana metoda robienia grzybowych zapasów, szczególnie w przypadku grzybów leśnych (jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o suszeniu, przeczytaj nasz poradnik Jak suszyć grzyby – sprawdzone domowe metody). Mrożenie jest bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu, ale nie wszystko jest oczywiste, na przykład to, czy wszystkie gatunki nadają się do mrożenia oraz czy można mrozić grzyby surowe, czy lepiej je wcześniej obgotować lub usmażyć. I jak długo można przechowywać mrożone grzyby?

Jakie grzyby można mrozić
Do mrożenia nadają się wszystkie popularne gatunki grzybów: borowiki (prawdziwki), podgrzybki, maślaki (po obraniu) oraz opieńki, kurki, a nawet pieczarki. Ważne, by były zdrowe, świeże – zebrane tego samego dnia lub dzień wcześniej – oraz jędrne, nienasiąknięte wodą, najlepiej młode. I oczywiście nieuszkodzone przez owady czy ślimaki. Wtedy zachowają dobrą strukturę i smak po rozmrożeniu.
Jak przygotować grzyby do mrożenia
Grzyby przeznaczone do zamrożenia trzeba starannie przejrzeć i dokładnie oczyścić. Czy myć grzyby przed zamrożeniem? To zależy od ich stanu – jeśli są np. zapiaszczone, warto je opłukać, ale pamiętaj, że szybko chłoną wodę i mogą przez to stracić nieco smaku i zapachu. Czasem lepiej jest przetrzeć je wilgotną ściereczką. No i potem trzeba grzyby dobrze osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Im mniej wody w grzybach, tym lepiej zniosą mrożenie. Woda, zamarzając, narusza ich strukturę i dodatkowo sprawia, że się ze sobą sklejają. Dlatego przede wszystkim zaleca się dobrze oczyścić je na sucho:
- Użyj małego nożyka lub szczoteczki, aby usunąć ziemię, igliwie, liście i inne zanieczyszczenia; maślaki trzeba też obrać ze śluzowatej skórki.
- Odkrój uszkodzone lub robaczywe części.
Po oczyszczeniu większe grzyby należy pokroić w plastry lub w kostkę. Mniejsze możesz zostawić w całości lub przekroić na pół. Pamiętaj, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, co ułatwi ich późniejsze rozmrażanie.
Czy można mrozić surowe grzyby
A czy można mrozić surowe grzyby, czy lepiej wcześniej poddać je obróbce? Do mrożenia na surowo najlepsze są te twardsze odmiany, jak borowiki czy podgrzybki.
Te bardziej miękkie, jak maślaki oraz opieńki, zaleca się zblanszować przed zamrożeniem – wystarczy wrzucić je na wrzątek na 2–3 minuty, potem szybko schłodzić w zimnej wodzie, dobrze odsączyć i osuszyć. Można też zastosować blanszowanie parowe, np. w specjalnym garnku do gotowania na parze. W tym wypadku grzyby trzeba ogrzewać dłużej, 3–5 minut. Chłodzimy je w lodowatej wodzie też 3–5 minut i dokładnie osuszamy. Blanszowanie pomaga zachować kolor, jędrność i smak oraz niszczy szkodliwe bakterie i enzymy, które powodują psucie się grzybów.
Delikatniejsze gatunki, jak pieczarki, można mrozić surowe, jeśli są jędrne i twarde, ale czasem warto je podsmażyć, choćby ze względu na smak. Robimy to przez mniej więcej 5 minut na niewielkiej ilości tłuszczu, ale w dość wysokiej temperaturze, by je szybko zmiękczyć i przyrumienić. Oczywiście trzeba je potem całkowicie ostudzić.

Jak mrozić grzyby leśne (i nie tylko)
Przeznaczone do zamrożenia grzyby umieszczamy w woreczkach foliowych i szczelnie zamykamy, by odciąć je od powietrza. Podziel je na małe porcje – takie do zużycia na jeden raz – lepiej się wtedy zamrażają i łatwiej je potem rozmrozić i wykorzystać podczas gotowania. Pamiętaj, aby opisać opakowania, podając datę zamrożenia, by potem wiedzieć, w jakiej kolejności zużywać zapasy.
Jak długo można przechowywać mrożone grzyby
Jak długo można mrozić grzyby? Zamrożone w odpowiedni sposób mogą być bezpiecznie przechowywane w zamrażarce przez 6 do 8 miesięcy, a nawet do roku. Oczywiście jeśli zamrażarka utrzymuje cały czas stałą, niską temperaturę (poniżej -18°C). Po tym czasie grzyby nie staną się szkodliwe, ale mogą być mniej smaczne. Zawsze staraj się zużyć zamrożone grzyby przed upływem tego czasu, aby cieszyć się ich najlepszymi właściwościami.
A jeśli chcesz nie tylko mrozić, ale też suszyć grzyby, przeczytaj poradnik Jak suszyć grzyby w piekarniku – krok po kroku lub przyjrzyj się specjalnym suszarkom.
