Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Rodzaj młynka do kawy

Dotyczy:
Młynki do kawy

Młynki nożowe działają na zasadzie wirujących ostrzy. W zależności od czasu pracy ostrza rozbijają ziarna na grubsze, średnie lub bardzo drobne cząsteczki. Mają tę zaletę, że można ich jednocześnie używać do mielenia wszelkich smakowych dodatków do kawy, takich jak migdały, laseczki cynamonowe, prażone figi itp. Największą ich wadą jest nierównomierne mielenie. Z tego samego mielenia otrzymamy cząsteczki różnej wielkości. Zdaniem niektórych młynki nożowe traktują ziarno na tyle "niedelikatnie", że traci pewne walory smakowe.

Młynki żarnowe działają na zasadzie dwóch okrągłych żaren. Są droższe, ale mielą kawę równomiernie i do kilku regulowanych wielkości cząsteczek. Niektóre młynki żarnowe przewidują aż osiem różnych kalibratur - od ziarna grubo mielonego do najdelikatniejszego ekspresowego proszku. Młynki żarnowe są również wydajniejsze od nożowych i pozwalają na jednorazowe zmielenie ziarna w ilości wystarczającej do zaparzenia sporej filiżanki. Natomiast nie da się w nich mielić wspomnianych smakowych dodatków do kawy.

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację