Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Młynki nożowe działają na zasadzie wirujących ostrzy. W zależności od czasu pracy ostrza rozbijają ziarna na grubsze, średnie lub bardzo drobne cząsteczki. Mają tę zaletę, że można ich jednocześnie używać do mielenia wszelkich smakowych dodatków do kawy, takich jak migdały, laseczki cynamonowe, prażone figi itp. Największą ich wadą jest nierównomierne mielenie. Z tego samego mielenia otrzymamy cząsteczki różnej wielkości. Zdaniem niektórych młynki nożowe traktują ziarno na tyle "niedelikatnie", że traci pewne walory smakowe.
Młynki żarnowe działają na zasadzie dwóch okrągłych żaren. Są droższe, ale mielą kawę równomiernie i do kilku regulowanych wielkości cząsteczek. Niektóre młynki żarnowe przewidują aż osiem różnych kalibratur - od ziarna grubo mielonego do najdelikatniejszego ekspresowego proszku. Młynki żarnowe są również wydajniejsze od nożowych i pozwalają na jednorazowe zmielenie ziarna w ilości wystarczającej do zaparzenia sporej filiżanki. Natomiast nie da się w nich mielić wspomnianych smakowych dodatków do kawy.