Woda do przygotowania kawy musi mieć odpowiednią temperaturę. W ekspresach do kawy można spotkać dwa rodzaje systemów podgrzewających wodę:
bojler lub
thermoblock.
Bojler to zbiornik z wodą, która podgrzewana jest za pomocą grzałki umieszczonej wewnątrz lub otaczającej zbiornik. W bojlerze podgrzewana jest większa ilość wody.
Thermoblock to przepływowy ogrzewacz wody o specjalnej konstrukcji. Wykonany w formie bloku metalu z zatopioną grzałką i wężownicą, przez którą przepływa podgrzewana woda. Thermoblock podgrzewa tylko taką ilość wody, jaka jest potrzebna do zaparzenia jednej porcji kawy, dzięki czemu zużywa mniej energii.
Bojler wolniej się nagrzewa, ale podgrzewa większą ilość wody i dłużej trzyma ciepło.
Thermoblock szybciej się nagrzewa, dzięki czemu szybciej jest gotowy do pracy. Gwarantuje też stabilną temperaturę.
Na rynku dostępne są także ekspresy wyposażone w dwa niezależne systemy grzewcze. W ekspresach z dwoma bojlerami jeden z nich podgrzewa wodę potrzebną do przygotowania kawy, drugi wodę do wytworzenia pary. Dwa oddzielne thermoblocki podgrzewają wodę i mleko jednocześnie.