Brakuje jakichś informacji? Poinformuj nas! Wyślij

Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

System grzewczy - ekspresy ciśnieniowe

Woda do przygotowania kawy musi mieć odpowiednią temperaturę. W ekspresach do kawy można spotkać dwa rodzaje systemów podgrzewających wodę: bojler lub thermoblock.
Bojler to zbiornik z wodą, która podgrzewana jest za pomocą grzałki umieszczonej wewnątrz lub otaczającej zbiornik. W bojlerze podgrzewana jest większa ilość wody. 
Thermoblock to przepływowy ogrzewacz wody o specjalnej konstrukcji. Wykonany w formie bloku metalu z zatopioną grzałką i wężownicą, przez którą przepływa podgrzewana woda. Thermoblock podgrzewa tylko taką ilość wody, jaka jest potrzebna do zaparzenia jednej porcji kawy, dzięki czemu zużywa mniej energii.
Bojler wolniej się nagrzewa, ale podgrzewa większą ilość wody i dłużej trzyma ciepło. 
Thermoblock szybciej się nagrzewa, dzięki czemu szybciej jest gotowy do pracy. Gwarantuje też stabilną temperaturę. 
 
Na rynku dostępne są także ekspresy wyposażone w dwa niezależne systemy grzewcze. W ekspresach z dwoma bojlerami jeden z nich podgrzewa wodę potrzebną do przygotowania kawy, drugi wodę do wytworzenia pary. Dwa oddzielne thermoblocki podgrzewają wodę i mleko jednocześnie. 
 
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację