Wybierając czajnik, zwróć także uwagę na to, z jakiego materiału jest wykonany. Od tego zależy jego wytrzymałość, funkcjonalność i przede wszystkim wygląd.
Czajnik wykonany z
tworzywa sztucznego jest lżejszy od metalowego, może tez występować w różnych wersjach kolorystycznych. Czajniki
metalowe są natomiast wytrzymalsze, jednak ich obudowa zwykle bardziej się nagrzewa. Czajniki
szklane bardzo dobrze prezentują się w nowoczesnych kuchniach i są funkcjonalne. Bez problemu można zobaczyć ilość wody w czajniku, a niektóre modele posiadają podświetlane wnętrze, które dodaje uroku gotującej się wodzie. Mogą jednak nagrzewać się mocniej od innych czajników. Za to czajniki
ceramiczne są cięższe, ale łatwe w czyszczeniu i nie nagrzewają się zbyt mocno. Ich atutem jest niecodzienny wygląd, dzięki czemu idealnie pasują do zarówno stylowych, jak i nowoczesnych kuchni.
Polecamy artykuł:
Czajnik - jak wybrać?