Brakuje jakichś informacji? Poinformuj nas! Wyślij

Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Rodzaj piekarnika

  • Piekarnik gazowy
    Dobre rozwiązanie dla osób, które lubią tradycyjne pieczenie przy wykorzystaniu grzania od spodu. Ma jednak minusy. Ciepło rozchodzi się w nim mniej precyzyjnie. Podgrzewany jest tylko spód piekarnika, łatwiej więc przypalić ciasto lub pieczeń. Trudniej także utrzymać go w czystości, gdyż w porównaniu z piekarnikiem elektrycznym nie ma on funkcji samooczyszczania.
     
  • Piekarnik gazowy z opiekaczem elektrycznym
    Grill (nazywany też opiekaczem) to specjalna grzałka o dużej mocy w górnej części piekarnika, która bardzo szybko podpieka dany produkt. Grill jest idealny do zapiekanek, grzanek, nie trzeba wówczas rozgrzewać całego piekarnika, co jest oszczędnym rozwiązaniem.
     
  • Piekarnik elektryczny
    W piekarniku elektrycznym możesz włączyć grzałkę górną do pieczenia lekkich ciast, grzałkę dolną, gdy chcesz upiec ciasto z mocniej podpieczonym spodem, na przykład ciasto z owocami. Możesz włączyć obie grzałki na raz, co jest najpopularniejszym rozwiązaniem i gwarantuje szybkie nagrzanie piekarnika oraz równomierne pieczenie ciast. Piekarnik elektryczny często wyposażony jest w szereg funkcji umożliwiających dodatkowe formy pieczenia oraz ułatwiające obsługę.

  • Piekarnik elektryczny parowy
    Rodzaj piekarnika elektrycznego, gdzie jako funkcję grzania wykorzystuje się parę. Piekarnik parowy gotuje podobnie jak parowar. Wystarczy tylko napełnić wodą specjalny pojemniczek znajdujący się wewnątrz urządzenia. Para wydobywa z potraw głęboki smak i nadaje im intensywny aromat. Podczas gotowania na parze potrawy zachowują więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów, dlatego też gotowanie na parze jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację