Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Wyciskarki pionoweW tych wyciskarkach ślimak ułożony jest w pionie. Dzięki temu produktów nie trzeba praktycznie dociskać w trakcie przetwarzania. Owoce czy warzywa same opadają na wałek ślimakowy. W tego typu wyciskarkach sok wyciskany jest nieco szybciej niż w przypadku wyciskarek poziomych, ale jakość soku jest porównywalna. Niektóre modele wyciskarek pionowych posiadają funkcję przepłukiwania. Wystarczy po prostu nalać do tuby wsadowej wodę, aby ta spływając opłukała cały mechanizm. Może to ułatwić przygotowywanie kilku rodzajów soków jeden po drugim bez konieczności rozkładania i mycia urządzenia za każdym razem oraz bez obaw o wymieszanie się smaków. Należy jednak pamiętać o tym, że przepłukiwanie wyciskarki nie może zastąpić jej dokładnego mycia po zakończeniu pracy. Ze względu na większą liczbę elementów oraz wielkość sita mycie wyciskarek pionowych może być bardziej czasochłonne jednak funkcja przepłukiwania może znacznie ułatwić ten proces. Wyciskarki pionowe ze względu na położenie ślimaka są węższe od poziomych, co może ułatwić ich przechowywanie. |
||
Wyciskarki poziomeW tych wyciskarkach ślimak miażdżący ułożony jest poziomo. Ten rodzaj wyciskarek może posłużyć do wyciskania praktycznie każdego rodzaju owoców i warzyw w tym liściowych takich jak szpinak oraz ziół. Niektóre modele wyciskarek poziomych posiadają dodatkowe funkcje umożliwiające mielenie (kawy, orzechów) przygotowanie lodów, musów, sorbetów czy nawet makaronów. Wyciskarki poziome są proste w użytkowaniu i czyszczeniu ze względu na prostą konstrukcję i niewielką liczbę elementów. |