Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Liczba funkcji piekarnika

Liczba możliwych ustawień pracy piekarnika. Od jednej funkcji w urządzeniach gazowych, gdzie podgrzewany jest tylko dół piekarnika, do kilkunastu w elektrycznych, gdzie możliwe jest podgrzewanie od góry, od dołu, z wykorzystaniem grilla, termoobiegu. Im więcej funkcji piekarnika, tym więcej możliwości przygotowania różnorodnych potraw.

Pamiętaj, że liczba i rodzaj funkcji jest zależna od modelu urządzenia. Dokładny opis funkcji znajdziesz w instrukcji obsługi. Do tych najczęściej spotykanych zaliczamy:

  • Grill (opiekacz) - Do grillowania mniejszych porcji mięsa. Sprawdza się do opiekania steków, sznycli, ryb, tostów, kiełbasek lub zapiekanek.
  • Grzałka dolna - Piekarnik ogrzewany jest wyłącznie dolną grzałką. Funkcja jest idealna do dopiekania ciast od spodu (np. ciast wilgotnych lub nadziewanych owocami).
  • Grzałka dolna i górna (tryb konwencjonalny) - Tradycyjny sposób, w którym piekarnik ogrzewany jest za pomocą 2 grzałek. Tryb doskonały do pieczenia ciast, mięsa, ryb, chleba czy pizzy.
  • Termoobieg - Piekarnik ogrzewany jest przez grzałkę pierścieniową, co pozwala na uzyskanie równomiernej temperatury w całej komorze piekarnika. Dzięki temu możliwe jest pieczenie na 2 poziomach jednocześnie. Należy pamiętać, że pieczenie za pomocą termoobiegu powinno odbywać się w mniejszej temperaturze niż w przypadku pieczenia konwencjonalnego.
  • Grzałka dolna, górna i wentylator - Działanie funkcji podobne jest do termoobiegu. Dzięki ogrzewaniu 2 grzałkami i rozprowadzaniu gorącego powietrza za pomocą wentylatora, piekarnik jest rozgrzany równomiernie.
  • Rozmrażanie - Umożliwia szybsze rozmrożenie potraw i ogrzanie ich do temperatury pokojowej. Ciepło zostaje równomiernie rozprowadzane dookoła potrawy, dzięki czemu rozmraża się ona znacznie szybciej.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację