
Zlewozmywak to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Umyjesz w nim naczynia, których nie można wkładać do zmywarki, warzywa, owoce czy inne produkty spożywcze. Aby wygodnie z niego korzystać, musi mieć odpowiednią wielkość, musi być prawidłowo zamontowany, a materiał, z którego jest wykonany, powinien być wytrzymały, trwały, elegancki i pasować do całościowej aranżacji twojej kuchni. W tym tekście wyjaśniamy, jakie zalety i wady mają zlewozmywaki granitowe i stalowe. Sprawdź i zdecyduj, który najlepiej pasuje do twojej kuchni.
Zlewozmywaki granitowe
Ich struktura i wygląd bardzo przypominają naturalny granit. Nie są jednak wykonane z czystego granitu, tylko z kompozytu mineralnego, którego głównym składnikiem jest piasek kwarcowy (czyli najtwardszy składnik granitu). Dodatkowo zawierają żywicę akrylową i barwniki. Producenci stosują co prawda różne proporcje tych trzech składników, ale różnice zazwyczaj są nieznaczne. Często jednak nadają swoim materiałom odrębne nazwy handlowe, więc na rynku spotkasz na przykład takie kompozyty granitowe, jak: fragranit, cristadur, cristalite, granitek, pyragranite, silgranit, tegranit, tequarc, tectonite.
Najważniejsze jednak, żeby wybierać produkty znanych i cenionych producentów. Wtedy zyskujesz pewność, że kupujesz zlewozmywak wysokiej jakości. Co jest ważne:
- co najmniej 80% elementu mineralnego – daje odporność i trwałość;
- jak najniższa porowatość – nie będzie tak podatny na odbarwienia;
- odpowiednia impregnacja – dłużej zachowa oryginalny kolor.
Zlewozmywaki granitowe są cenione za trwałość i wytrzymałość – to solidne konstrukcje odporne na zarysowania, uderzenia czy pęknięcia. Nie uszkodzisz ich więc wrzuconymi do komory metalowymi sztućcami czy garnkami. Dobrze znoszą też wysoką temperaturę, choć lepiej nie stawiać na nich naczyń bezpośrednio zdjętych z ognia czy wyjętych z piekarnika. Co istotne, niestraszny im także szok termiczny, czyli nagła zmiana temperatury.
Warto podkreślić, że granitowe zlewozmywaki kuchenne mają bardzo atrakcyjny, nowoczesny wygląd, który pasuje do wielu stylizacji wnętrz. Ich matowa powierzchnia to bardzo eleganckie uzupełnienie aranżacyjne. Znajdziesz je w różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Najpopularniejsze są zlewozmywaki w kolorach:
- czarnym – zestawisz je z czarną armaturą, pasują do różnych stylizacji, dobrze łączą się z ciemnymi czy drewnianymi blatami, sprawdzą się też, gdy chcesz urządzić kuchnię w klasycznym kontrastowym zestawieniu czerni i bieli;
- beżowym – to świetne uzupełnienie aranżacji jasnych, bardzo dobrze pasuje do nich armatura w kolorze złotym – zarówno w tradycyjnym żółtym odcieniu, jak i delikatniejszego różowego złota;
- szarym – to bardzo uniwersalne, kompromisowe rozwiązanie, które się świetnie sprawdzi w niemalże każdej kuchni;
- białym – to klasyka, idealny wybór do kuchni w stylu prowansalskim czy całkowicie białych.
Zlewy granitowe są dość łatwe do utrzymania w czystości, także dlatego, że mają równą, gładką powierzchnię. Dostępne są oczywiście specjalistyczne środki do ich czyszczenia, ale w zasadzie wystarczy delikatny detergent, np. płyn do naczyń i miękka ściereczka czy gąbka. Najlepiej myć komory codziennie i nie dopuścić, by w zlewie zebrał się osad. Wszystkie substancje barwiące, jak sok z buraków, czerwone wino czy herbata, trzeba od razu spłukiwać, by nie powstały trwałe odbarwienia. Po umyciu zlewozmywaka i spłukaniu go ciepłą wodą wytrzyj go do sucha. Możesz też od czasu do czasu zaimpregnować powierzchnię, by cieszyć się eleganckim wyglądem przez długie lata.
Mimo wielu zalet zlewozmywaki granitowe mają też wady. Są dość ciężkie, więc szafka, na której będą osadzone, musi być odpowiednio wzmocniona. Dodatkowo ich cena jest wyższa niż zlewozmywaków stalowych.

Zalety zlewozmywaków granitowych:
- Wytrzymałość i trwałość – odporność na uszkodzenia mechaniczne.
- Odporność na wysokie temperatury i szok termiczny.
- Elegancki wygląd przypominający naturalny kamień.
- Zróżnicowana kolorystyka – pasują do wielu aranżacji.
- Różne kształty i wielkości.
- Łatwe w codziennej pielęgnacji i utrzymaniu w czystości.
- Długa żywotność.
Wady zlewozmywaków granitowych:
- Cena – wyższa niż stalowych.
- Ciężar – wymagają solidnego montażu.
- Konieczność impregnacji.
- Mogą pęknąć przy bardzo silnym uderzeniu.
- Mogą się odbarwić, jeśli nie są od razu wyczyszczone.
Zlewozmywaki stalowe
Zlewozmywaki wykonane ze stali nierdzewnej to bardzo popularne rozwiązanie. Są uniwersalne i pasują do większości aranżacji, zarówno nowoczesnych, jak i klasycznych, a do tego masz do wyboru wiele kształtów i rozmiarów, więc łatwo dobierzesz odpowiedni do swojej kuchni. Zlewy stalowe mają wysoką odporność na korozję, są trwałe i wytrzymałe, niestraszne im nawet silne uderzenia, wysokie temperatury i szok termiczny. Posłużą przez wiele lat, co w połączniu z dość niską ceną – w porównaniu z innymi zlewozmywakami – lekkością i łatwością montażu sprawia, że to bardzo dobry i opłacalny wybór.
Dodatkowo są też odporne na odbarwienia i mogą być intensywnie użytkowane, o czym świadczy chociaż ich powszechne wykorzystanie w kuchniach restauracyjnych. Niestety są podatne na zarysowania, więc jeśli chcesz się cieszyć nienaganną powierzchnią zlewu stalowego, to musisz uważać – choćby wtedy, gdy wrzucasz do niego sztućce.
Zlewozmywaki stalowe mają dwa rodzaje wykończenia:
- fakturowane – nazywane też strukturalnym czy o fakturze lnu – to bardziej praktyczne rozwiązanie, zazwyczaj matowe lub satynowe, mniej widoczne są zarysowania i zacieki z wody;
- gładkie – polerowane, zwane też jedwabnym – to wersja bardziej odporna i łatwiejsza do utrzymania w czystości niż fakturowana, ale jednocześnie zarysowania czy zacieki są na takiej powierzchni o wiele bardziej widoczne, trzeba więc włożyć więcej wysiłku w utrzymanie eleganckiego wyglądu i warto wycierać go do sucha.
Stal wprowadza do wnętrza nieco surowy klimat, więc bardzo dobrze sprawdzi się w kuchniach industrialnych czy minimalistycznych. Ale ponieważ obecnie zlewozmywaki stalowe to też nie tylko kolor srebrny – bo znajdziesz je w różnym wybarwieniu, np. czarne, grafitowe, miedziane czy złote – to dopasujesz zlew także do wnętrz w innych stylach.
Stal jest też materiałem o bardzo wysokiej higieniczności, a wiele zlewozmywaków stalowych ma także dodatkowe powłoki antybakteryjne. Jest również odporna na działanie różnych detergentów, także na przykład bardziej inwazyjnych środków odkażających. Taki zestaw cech to idealny wybór dla ceniących sterylną czystość w domu.
Zlewozmywaki stalowe, mimo ich dużej odporności na zbrudzenia, warto jednak czyścić regularnie, bo to po prostu o wiele prostsze. Ale nawet jeśli zlew będzie zaniedbany, to można go dobrze doczyścić. Unikaj środków czyszczących w proszku i drucianych czy ostrych myjek, bo mogą porysować powierzchnię i będzie wyglądała nieestetycznie. Do codziennego czyszczenia wystarczy miękka ściereczka i delikatny detergent albo domowe sposoby, choćby mieszanka wody z octem.

Zalety zlewozmywaków stalowych:
- Wytrzymałość i trwałość – bardzo wysoka odporność na uszkodzenia.
- Odporność na temperatury, szok termiczny i odbarwienia.
- Bardzo wysoka higieniczność.
- Łatwość w utrzymaniu czystości i odporność na mocne detergenty.
- Duży wybór kształtów i wielkości.
- Długa żywotność.
- Atrakcyjna cena.
Wady zlewozmywaków stalowych:
- Podatność na zarysowania.
- Generowanie hałasu podczas użytkowania.
- Mniejsza różnorodność kolorystyczna.
- Wymagają regularnego czyszczenia, by się dobrze prezentowały.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze zlewozmywaka kuchennego
Materiał, z którego wykonano zlewozmywak, to niejedyne kryterium, które trzeba wziąć uwagę przy wyborze tego produktu. Nawet jeśli już wiesz, czy kupisz zlewozmywak granitowy, czy stalowy, to koniecznie weź pod uwagę także:
- wielkość i liczbę komór;
- kształt;
- sposób i miejsce montażu;
- elementy dodatkowe, jak np. ociekacz;
- sposób montażu baterii.
Wszystkie szczegóły znajdziesz w naszym kompleksowym poradniku o tym, jaki zlewozmywak kupić.
