Sokowirówka czy wyciskarka? Moda na domowe soki a odpowiedni sprzęt

Autor: Anna

Sokowirówka i wyciskarka to urządzenia, które obecnie cieszą się bardzo dużą popularnością. Coraz więcej osób zdaje sobie bowiem sprawę, że soki z kartonu mają bardzo niewiele wartości odżywczych w porównaniu z sokami świeżo wyciskanymi. W efekcie coraz więcej osób sięga przede wszystkim po wyciskarki.

Wyciskarka do soków z owoców i warzyw

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa sokowirówka
  2. czym wyciskarka różni się od sokowirówki
  3. co wziąć pod uwagę przy wyborze urządzenia do przygotowania soków

Sokowirówka – przydatne urządzenie czy relikt przeszłości?

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków Panasonic

Sokowirówka to urządzenie, które sporej części osób kojarzy się przede wszystkim z domowym sokiem marchewkowym, przy którego produkcji powstawał ogrom brudzących wszystko odpadów. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że nowoczesne sokowirówki są coraz bardziej profesjonalne i wybór między sokowirówką a wyciskarką nie ogranicza się jedynie do tego, że to pierwsze urządzenie jest tańsze. Część sokowirówek gwarantuje bardzo wysoką efektywność, możliwość pozyskania soku z bardzo różnych warzyw i owoców, choć przyznać trzeba, że najlepiej radzi sobie przede wszystkim z tymi twardymi. Miękkie i drobne owoce, takie jak różnego rodzaju owoce leśne, dla wielu urządzeń stanowią prawdziwe wyzwanie. Sokowirówka w porównaniu z wyciskarką gorzej radzi sobie także z wyciskaniem soku z liści (szpinak, jarmuż) oraz ziół (bazylia, mięta).

Trzeba natomiast zaznaczyć, że sokowirówka często jest o wiele prostsza w obsłudze niż wyciskarka, łatwiej też zadbać o jej czystość (Philips HR1832/52). Nie bez znaczenia są także różnice finansowe: pod tym względem sokowirówka jest znacznie bardziej atrakcyjnym wyborem. Warto zaznaczyć, że nowoczesne sokowirówki wyposażone są m.in. w blokadę kapania, możliwość dozowania nieobranych produktów oraz separator piany (Bosch MES4010), a także osobny wyciskacz do cytrusów czy specjalny młynek (Gastroback Design Multi Juicer Digital Plus 4 w 1 40152).

Czy warto kupić wyciskarkę do soków?

Wyciskarka do soków radzi sobie właściwie z każdym typem warzyw, owoców. Problemu nie stanowią dla niej również różnego rodzaju liście ani zioła, które bardzo często wykorzystywane są obecnie do produkcji popularnych zielonych soków. Plusem jest także to, że dobry sprzęt pozwala uniknąć przegrzania oraz napowietrzenia warzyw i owoców podczas wyciskania, co przekłada się na jakość ostatecznie uzyskanego soku.

Najbardziej popularna jest oczywiście wyciskarka wolnoobrotowa, która do pozyskania soku wykorzystuje powolne obroty wewnętrznego mechanizmu (Panasonic MJ-L700KXE, Tefal Juice & Clean ZC420E38). Na rynku obecnie dostępna są zarówno wyciskarki pionowe, jak i pionowe (często z dużą liczbą dodatkowych funkcji); jedno- i dwuślimakowe (te drugie są oczywiście wydajniejsze, ale i droższe).

  • 1 799 zł
  • 1 990 zł
  • 2 590 zł
  • 804 zł
  • 1 999 zł

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać?

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków Panasonic

Wybór między sokowirówką a wyciskarką do warzyw i owoców wbrew pozorom nie jest taki jednoznaczny. Oczywiście uznać należy, że wyciskarka jest urządzeniem bardziej uniwersalnym, pozwalającym otrzymać sok wysokiej jakości. W wyciskarce przyrządzisz napój bogaty w witaminy i minerały, będzie on jednocześnie mętniejszy i gęstszy, co w przypadku dzieci, które dopiero przyzwyczajają się do picia naturalnych soków, nie musi być atutem. Niewątpliwie trzeba także przyznać, że sokowirówka jest tańszym urządzeniem, niejednokrotnie prostszym w obsłudze i czyszczeniu. Jak w takim razie dokonać wyboru?

Przede wszystkim zacząć należy od tego, dla ilu osób i jak często przygotowujesz soki. Jeśli bowiem robisz to sporadycznie i w niewielkich ilościach, to wyciskarka wydaje się nieuzasadnionym ekonomicznie zakupem. Jeśli jednak wyciskasz soki prawie codziennie, często nie tylko dla siebie, ale i dla najbliższych – postaw na wyciskarkę, która w porównaniu z sokowirówką pracuje bardziej efektywnie i nie ogranicza cię w wyborze składników.

To, z czego robisz soki, także ma znaczenie. Jeśli bowiem stawiasz przede wszystkim na sok pomarańczowy, grejpfrutowy, jabłkowy czy marchewkowy, kup sokowirówkę, która świetnie poradzi sobie z przygotowaniem tych napojów. Jeśli jednak dużo eksperymentujesz albo kochasz zielone soki z dodatkiem jarmużu czy selera – postaw na wyciskarkę.

Podsumowując, czym się różni sokowirówka od wyciskarki? Należy wskazać, że:

  • w sokowirówce powstaje bardziej klarowny sok, w wyciskarce – mętny, o gęstszej konsystencji;
  • w sokowirówce przygotowuje się napoje bardzo szybko, wyciskarka wymaga, aby większe kawałki owoców czy warzyw wcześniej pokroić, a sam proces wyciskania trwa nieco dłużej;
  • w sokowirówce trudno jest przygotować sok z liści, ziół i miękkich owoców;
  • sok z sokowirówki ma nieco mniej wartości odżywczych, witamin i minerałów niż ten z wyciskarki.
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link