Data publikacji: 20 czerwca 2016
Autor: Józef
ARTYKUŁ - AKTUALNOŚCI
polecamy

Wyciskarka czy sokowirówka? Jakie urządzenie do wyciskania soków wybrać?

Poleć znajomemu Drukuj

Światowa Ogranizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 g owoców i warzyw każdego dnia. W natłoku codziennych spraw czasem ciężko jest sprostać temu wymaganiu. Świetnym sposobem na przemycenie zalecanej dawki owoców i warzyw do codziennego jadłospisu, nie tylko w przypadku dzieci, jest wyciskanie świeżych soków w domu.

Sokowirówka czy wyciskarka?

Chcąc przygotowywać świeży sok w domu, najpierw trzeba się zastanowić, jakie urządzenie wybrać. Do dyspozycji mamy sokowirówki i wyciskarki

Zanim przejdziemy do omawiania różnic, warto na początku podkreślić, że nieważne, z jakiego urządzenia korzystasz, świeży sok i tak będzie pyszny, pełen witamin i składników odżywczych. Różnić się on będzie konsystencją.

Sokowirówki szybkoobrotowe (odśrodkowe) po rozdrobnieniu owocu lub warzywa na mniejsze części wykorzystują siłę odśrodkową do oddzielenia soku od miąższu. Doskonale nadają się do twardych owoców oraz warzyw korzeniowych i pozwalają szybko wytworzyć duże ilości klarownego, orzeźwiającego soku dla całej rodziny. 

Sokowirówki polecane są więc osobom, którym zależy na szybkim efekcie, i które preferują klarowną konsystencję soku (często dzieje się tak w przypadku dzieci).


Wyciskarka wolnoobrotowa
to natomiast najlepszy wybór, jeśli chce się uzyskać skoncentrowany, gęsty i bardziej sycący sok pełen błonnika, czemu sprzyja powolny proces miażdżenia składników w celu wydobycia z nich soku. Wyciskarki doskonale nadają się do miękkich owoców wyciskając z nich gęste musy. Wyciskać można natomiast wszelkie składniki, również twarde warzywa, zielone liściaste, a nawet orzechy.

Wyciskarki posiadają wąski otwór wlotowy na warzywa i owoce (konieczne jest krojenie ich na małe części), więc cały proces przygotowania soku trwa dłużej niż w sokowirówce.

 

Co z zawartością witamin?

Firma Philips we współpracy z Universität für Bodenkultur Wien (BOKU) (Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu (BOKU)) przeprowadziła badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych przy użyciu sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek i okazuje się, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona.

Wahania mogą występować w zależności od użytych składników, zastosowanych urządzeń i wybranej jednej z dwóch technologii. I tak np. w soku przygotowanym z pomarańczy, kiwi, pomidora, szpinaku i granatu więcej witaminy C znalazło się w soku z wyciskarki, ale już w soku z samego kiwi więcej witaminy K było w soku z sokowirówki. Witamina A w soku z pomidora, marchewki i szpinaku w większej ilości zostala pozyskana z sokowirówki, natomiast witamina E w soku z pomidora – z wyciskarki. Nie ma zdecydowanego lidera wśród dwóch typów urządzeń.

Dodatkowo z przeprowadzonych badań wynika, że przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona.

To samo dotyczy poziomu przeciwutleniaczy - przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych przy pomocy sokowirówki i wyciskarki jest zbliżona.

A błonnik?

Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego, którego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożywać przynajmniej 25–30 g.

Błonnik wykazuje działanie probiotyczne, wspierając florę bakteryjną układu pokarmowego; spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi, dzięki czemu energia dostarczana przez węglowodany wystarcza na dłużej.

Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy.

Ponadto różnice w odniesieniu do wartości odżywczych wynikają z większej różnorodności składników, z których można przygotować sok przy użyciu wyciskarki - składników o dużej zawartości skrobii czy orzechów.

Łatwo i smacznie

Soki przygotowane w domu, niezależnie w jakim urządzeniu będą zawsze miały przewagę nad tymi sklepowymi. Samodzielne wyciskanie soku pozwala przede wszystkim na skomponowanie smaku według własnych preferencji oraz swodobny wybór składników, których chce się użyć. 



100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły
 Waga bagażowa od jakiegoś czasu stała się podstawowym gadżetem wszystkich osób często latających samolotami.
Zobacz więcej   
 

Szeroki wybór sufitowych i ściennych uchwytów do projektora znajdziesz w ofercie RTV EURO AGD.


Zobacz więcej   
 Nowoczesne watomierze znajdziesz w ofercie RTV EURO AGD.
Zobacz więcej   

Znajdź nas