Wolnowar czy szybkowar – które urządzenie wybrać i dlaczego?

Autor: Ola

Wolnowar i szybkowar to urządzenia, które pozwalają wprowadzić do kuchni zdrowe metody gotowania. Zarówno jeden, jak i drugi sprzęt pozwalają gotować bez dodatku tłuszczu, jednocześnie uzyskując zaskakująco dobre efekty – miękkie i pyszne w smaku potrawy. Różnią się jednak zasadą działania.

Szybkowar na blacie kuchennym

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa szybkowar
  2. na jakiej zasadzie pracuje wolnowar
  3. kiedy wybrać szybkowar, a kiedy wolnowar

Szybkowar – kiedy warto go kupić?

Przyrządzanie potrawy w wolnowarze

Szybkowar z wolnowarem wygrywa zdecydowanie, jeśli zależy ci na możliwie jak największym skróceniu czasu gotowania potraw. Pod tym względem szybkowar to absolutne przeciwieństwo wolnowaru. Podstawową zaletą tego pierwszego jest bowiem specjalna konstrukcja umożliwiająca przygotowanie potraw w krótszym czasie niż podczas tradycyjnego przyrządzania posiłków. Często jest to dwu- albo nawet trzykrotne skrócenie czasu w stosunku do klasycznego gotowania. Co ważne, szybkowar pozwala przy tym wszystkim na zdrowe gotowanie: bez dodatku tłuszczu, zbędnych ulepszaczy smaku. Warto zaznaczyć, że krótko gotowane warzywa, makarony, kasze zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż te, które przyrządzane są w tradycyjny sposób.

Tajemnica tak wysokiej efektywności szybkowaru tkwi przede wszystkim z jego budowie. Jest to garnek, który posiada specjalną pokrywkę. Tylko z pozoru przypomina ona tę tradycyjną stosowaną do zwykłych naczyń. Jest ona przede wszystkim superszczelna, dzięki czemu zatrzymuje wewnątrz garnka powietrze, którego temperatura może sięgać nawet 200℃. Gotowanie w tak wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem (które wytwarza się w wyniku szczelnego zamknięcia garnka) znacząco skraca cały proces. Dzięki zastosowanemu w pokrywce specjalnemu otworowi, który można regulować, uwalniany jest nadmiar pary.

Jak działa wolnowar? Czy warto wypróbować ten sprzęt

Wolnowar od szybkowara różni się nie tyle efektem, co samą zasadą działania. Jest to z pewnością idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie tzw. „slow kitchen”. Wolnowar, na co wskazuje sama nazwa, pozwala na powolne (a co za tym idzie również długie) gotowanie potraw (w szczególności mięs), które pozwala osiągnąć idealną konsystencję i miękkość. Dzięki powolnemu ugotowaniu warzywa lub mięso nie są rozgotowane, zamiast tego idealnie miękkie i bardzo smaczne.

Wolnowar to garnek, który ma wbudowany timer. Gotowanie w wolnowarze najczęściej trwa od 8 do 10 godzin, w zależności od przyrządzanej potrawy. Wystarczy wrzucić do niego pożądane składniki i spokojnie można wyjść na spacer, do pracy czy szkoły. Urządzenie to jest tak zaprojektowane, że wykonuje za ciebie większość pracy.

Danie przyrządza się bez twojego udziału. Po powrocie czeka na ciebie gotowy i aromatyczny obiad bogaty w wartości odżywcze. W trakcie gotowania potrawy nabierają niezwykłego smaku i aromatu.

Polecane garnki elektryczne
  • 429 zł
  • 119,99 zł
  • 589 zł
  • 419 zł
  • 449 zł

Wolnowar czy szybkowar – które urządzenie jest lepsze?

Wolnowar Morphy Richards 461007

Wybór między wolnowarem i szybkowarem powinien być podyktowany potrzebami i oczekiwaniami osoby gotującej. Jedno i drugie urządzenie gwarantuje możliwość przygotowania zdrowych i w pełni wartościowych posiłków, tyle tylko że jedno przyrządzi je znacznie szybciej niż zwykle, drugie – umożliwia powolne dochodzenie składników do idealnej konsystencji. Jeśli więc zależy ci na oszczędności czasu, a jednocześnie marzysz o zdrowych posiłkach – postaw na szybkowar. Znacznie ogranicza on ilość godzin spędzonych w kuchni. Większość modeli można myć w zmywarce (Zwilling EcoQuick, Gerlach Solid Szybkowar 6l), co również oszczędza czas. Wybierając sprzęt, zwróć uwagę na pojemność misy i kompatybilność z kuchnią indukcyjną (La Bonita Rapido 6L).

Jeśli natomiast uwodzi cię idea gotowania w stylu slow, kochasz powoli rozchodzące się po kuchni zapachy – kup wolnowar. Wolnowary to sprzęty bardzo proste w obsłudze. Aby jednak po powrocie z pracy mieć gotowy obiad, należy urządzenie nastawić rano. Tutaj również warto zwrócić uwagę na pojemność, jest bowiem różnica między garnkiem 2,5 l (CrockPot CSC046X 2,4l) a 5 l (CrockPot DuraCeramic CSC026X 5 l).

Niezależnie od tego, na które urządzenie postawisz, możesz być pewny, że ugotowane w nim dania będą zdrowe i wyjątkowo smaczne. Pamiętaj jednak o tym, że szybkowar i wolnowar znacznie się od siebie różnią. Jeśli cierpliwość nie jest twoją mocną stroną, to nawet najlepszy wolnowar cię nie usatysfakcjonuje. Dla osób ceniących potrawy, które powoli nabierają smaku, nie do zaakceptowania będzie natomiast szybkowar. Wybór konkretnego sprzętu powinien być więc w dużej mierze podyktowany stylem życia konsumenta.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów