
Jaki jest najlepszy makaron? Ten, który przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli myślisz, że to trudne, to nic z tych rzeczy. Wystarczą dwa składniki i trochę zaangażowania. Sprawdź podstawowy przepis na makaron i zrób go samodzielnie. Później dodaj do niego warzywa, rybę, mięso czy pesto lub inny sos i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego jedzenia. To też doskonały makaron do rosołu albo zapiekanek. Sprawdź, do czego wykorzystasz domowy makaron, i zrób go już teraz!
Jak zrobić domowy makaron
Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić tradycyjny włoski makaron i przypomnieć sobie wakacyjne smaki, czy przygotować rosół z cienkimi makaronowymi nitkami, jak u babci, ten przepis jest dla ciebie. To podstawowy przepis na makaron, który wykorzystasz do wielu różnych potraw. Oprócz składników na ciasto potrzebujesz jeszcze stolnicy bądź innej powierzchni, na której zagnieciesz i rozwałkujesz ciasto, oraz wałka i noża albo maszynki do makaronu.
Nie rób makaronu, gdy jest bardzo gorąco – zbyt wysoka temperatura powietrza powoduje, że ciasto makaronowe za szybko schnie i pęka.
Składniki – podstawowa proporcja na jedną osobę:
- 100 g mąki
- 1 jajko
Najlepiej użyć mąki bardzo drobno mielonej, na przykład typu 00. Zamiast całych jajek możesz też wykorzystać same żółtka – na każde 100 g mąki weź wtedy 2 żółtka. Takie ciasto będzie miało intensywniejszy żółty kolor. Opcjonalnie możesz też dodać szczyptę soli, ale nie jest to konieczne.
Sposób przygotowania:
- Usyp mąkę w kopczyk i zrób wgłębienie w środku.
- Wbij do niego jajka, dodaj sól, jeśli jej używasz.
- Delikatnie mieszaj jajka widelcem, stopniowo zagarniając mąkę do środka.
- Gdy mieszanie widelcem nie będzie już możliwe, zacznij zagniatać ciasto rękami. Ciasto zagniataj energicznie, aż przestanie się kleić.
- Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i sprężyste. Rozciągaj je i formuj w kulę. Zajmie to około 15 min.
- Przykryj ciasto folią spożywczą, miseczką czy ściereczką i zostaw je na 30–60 min w temperaturze pokojowej, by odpoczęło.
- Rozwałkuj ciasto cienko – ręcznie lub użyj maszynki do makaronu. Im cieńsze ciasto, tym delikatniejszy makaron. Jeśli robisz od razu więcej makaronu, podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkowuj je kolejno. Ciasto, które czeka na wałkowanie, trzymaj przykryte.
- Rozwałkowane ciasto odłóż na posypany semoliną lub mąką blat albo ściereczkę i zostaw je na kilka, kilkanaście minut, by podeschło.
- Pokrój w dowolne kształty: tagliatelle, pappardelle, makaron nitki – ręcznie nożem kuchennym bądź wykorzystaj maszynkę. Rozdziel pokrojony makaron i przesyp go mąką lub semoliną.
- Gotuj w dużej ilości osolonej wody przez średnio 2–4 min – w zależności od grubości.
Jak gotować makaron, by się nie sklejał
Używaj dużej ilości wody – mniej więcej litr na każde 100 g makaronu. Makaron gotowany w niewielkiej ilości wody będzie się sklejał, bo nie będzie miał wystarczająco miejsca, by swobodnie się unosić w wodzie.
Bardzo istotne jest odpowiednie posolenie wody. Użyj około pół łyżeczki soli na litr wody, wsyp sól dopiero wtedy, gdy woda wrze. Sól ma wpływ nie tylko na smak makaronu, ale także na jego konsystencję.
Istotny jest także oczywiście czas gotowania. Trzeba go dopasować do grubości makaronu. Makaron zawsze wrzucaj do dobrze wrzącej wody, a po wrzuceniu zamieszaj go. Średni czas gotowania świeżego makaronu to mniej więcej 2–4 min. Sprawdzaj makaron w czasie gotowania i przed odcedzeniem. Najlepsza jest konsystencja al dente – makaron powinien stawiać lekki opór podczas gryzienia.
Nie dodawaj do wody żadnego tłuszczu – to mit, że zapobiega on sklejaniu się makaronu. Aby do tego nie doszło, wystarczą duża ilość odpowiednio posolonej wody i dopasowany czas gotowania.
Przechowywanie makaronu – suszenie, mrożenie
Jeśli nie ugotujesz świeżego makaronu od razu, przechowuj go w lodówce przez mniej więcej 2 dni. Zanim go schowasz, zostaw go na godzinę w temperaturze pokojowej, by jeszcze trochę się dosuszył.
Jeśli chcesz domowy makaron zjeść po dłuższym czasie, to najlepiej go zamrozić. Rozłóż go na tacce i wstaw do zamrażalnika, by zesztywniał, a później dopiero przełóż go do torebki i zamroź. Długie makarony, jak spaghetti, tagliatelle czy pappardelle, najpierw zwiń w gniazda, każde po mniej więcej 100 g, i dopiero zamrażaj.
Możesz też makaron wysuszyć. Wystarczy go rozłożyć na czystej ściereczce lub rozwiesić na specjalnym stojaku i zostawić w przewiewnym, suchym miejscu.
Pamiętaj, że makaron mrożony czy suchy wymagają dłuższego gotowania niż makaron świeży.
Maszynka do makaronu i robot z przystawką
Choć ciasto można rozwałkować wałkiem, tak jak robiły to nasze babcie, maszynka do makaronu zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Szczególnie wtedy, gdy jednorazowo robisz więcej makaronu lub zależy ci na tym, by makaron miał równą grubość i taki sam kształt.
Klasyczna, ręczna maszynka do makaronu to proste urządzenie z pokrętłem, które stopniowo rozwałkowuje ciasto na coraz cieńsze warstwy. Ma też końcówki do krojenia makaronu. Jej zaletą jest niezawodność, działa bez prądu i możesz jej używać wszędzie. Są też maszynki elektryczne – to jeszcze łatwiejsze, bo zautomatyzowane.
Jeśli gotujesz często i różnorodnie, dobrym wyborem może być robot kuchenny z przystawką do makaronu. Taki zestaw sam wałkuje i tnie ciasto, co znacznie przyspiesza pracę. A oprócz tego, że zrobisz w nim makaron, to możesz go wykorzystać także do wielu innych zadań, to urządzenie multifunkcyjne.
Zarówno ręczne, jak i elektryczne maszynki mają różne końcówki – do lasagne, fettuccine, pappardelle, tagliatelle, tagliolini.
Do czego wykorzystać domowy makaron
Przepis na makaron nie jest skomplikowany i mimo bogatej dostępności gotowych produktów warto przygotować go samemu. Masz kontrolę nad tym, co podajesz na stół, a smak jest niepowtarzalny. Taki makaron pasuje do wszystkiego – to bardzo uniwersalny składnik. Dla urozmaicenia posiłku do ciasta makaronowego możesz dodać naturalne barwniki, by było kolorowe i ciekawie wyglądało – ciasto pomarańczowe zrobisz z dodatkiem dyni, zielone – ze szpinakiem, czerwone – z koncentratem pomidorowym, a czarne – z dodatkiem sepii.
Z ciasta makaronowego przygotujesz różne rodzaje makaronu. Na przykład cienkie nitki do rosołu, jak dawniej u babci. Ale to tylko początek. Fazzoletti, lasagne, pansotti, cannelloni, agnolotti, cappelletti, tagliatelle, pappardelle czy fettuccine – to nie tylko podstawa włoskiej kuchni, ale też najprostszy sposób na pożywny posiłek. Z masłem i szałwią, klasyczny z pesto, sycący z sosem bolońskim, lekki z pomidorami i mozzarellą, z nadzieniem z ricotty czy grzybów albo zapieczony z bakłażanami czy mięsnym farszem. Podaj go z ulubionymi dodatkami i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego makaronu.
