Płyta indukcyjna czy gazowa – którą wybrać?

Autor: Klaudia

Płyta indukcyjna i gazowa paradoksalnie cieszą się porównywalnym zainteresowaniem ze strony klientów. Mimo że płyta indukcyjna wydaje się najpopularniejszym obecnie rozwiązaniem, okazuje się, że wiele osób nadal konsekwentnie wybiera gazową. Ta opcja ma co najmniej kilka zalet.

Kuchnia z płytą indukcyjną

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa płyta indukcyjna
  2. czym wyróżnia się płyta gazowa
  3. jak wygląda zestawienie wad i zalet obu typów płyt kuchennych

Płyta indukcyjna konta gaz – zalety rozwiązań elektrycznych

Smażenie na płycie gazowej

Płyty indukcyjne wypierają gazowe – jeszcze do niedawna wśród wielu użytkowników królował taki pogląd. Oczywiście jest on częściowo uzasadniony. W wielu blokach nie ma w ogóle dostępu do gazu, spora część mieszkańców świadomie także zrezygnuje z korzystania z tego medium. Nie wszyscy właściciele domów jednorodzinnych są także zainteresowani doprowadzaniem gazu. W tych wszystkich wypadkach najchętniej wybieranym rozwiązaniem do kuchni jest rzeczywiście płyta indukcyjna, a więc specyficzna odmiana płyty elektrycznej, która dodatkowo wykorzystuje zjawisko indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego.

Do najczęściej wymienianych zalet płyt indukcyjnych należą przede wszystkim krótszy czas gotowania, a także zaawansowane możliwości sterowania (Electrolux Slim-fit CIV634,Samsung NZ64H57479K). Klienci najczęściej wskazują na booster, czyli natychmiastowe zwiększenie energii i przyspieszenie gotowania oraz timer gwarantujący automatyczne wyłączenie po upływie wyznaczonego czasu (Whirlpool ACM 816 BA). Nowoczesne płyty indukcyjne umożliwiają także bezprzewodowe połączenie z okapem, co sprzyja tworzeniu rozbudowanych inteligentnych rozwiązań w kuchni.

Zaletą jest także bardzo estetyczny wygląd płyty, która idealnie sprawdza się w bardzo różnorodnych wnętrzach, także tych urządzonych w minimalistycznym stylu. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że płytę indukcyjną, w przeciwieństwie do gazowej, bardzo łatwo uszkodzić. Zarysowanie jej może bowiem doprowadzić do poważnej awarii. Minusem jest także to, że w przypadku przerw w dostawie prądu mieszkańcy są pozbawieni możliwości przygotowania ciepłego posiłku. Z tego ostatniego powodu spora część klientów decyduje się na płytę indukcyjną z gazem, czyli płytę, która w połowie pracuje w oparciu o prąd, a w połowie o gaz.

Polecane płyty do zabudowy
  • 3 249 zł
  • 1 999 zł
  • 1 899 zł
  • 1 199 zł
  • 5 999 zł

Płyta gazowa zamiast indukcyjnej – czy warto?

Płyta indukcyjna – aranżacja kuchni

Płyta gazowa dla indukcyjnej nadal stanowi konkurencję. Przede wszystkim na jej korzyść przemawiają niskie koszty eksploatacji. Gaz nadal w porównaniu z prądem jest znacznie tańszy. Płyta na gaz stanowi także ważną i potrzebną alternatywę na wypadek przerw w dostawie prądu. Co prawda jest nieco mniej wydajna niż indukcyjna, natomiast przy uwzględnieniu cen mediów okazuje się korzystnym z punktu widzenia finansowego wyborem. Sama cena płyt gazowych również jest zachęcająca, ponieważ są one stosunkowo tańsze od urządzeń pracujących w oparciu o indukcję. Płyta gazowa dla wielu osób jest również lepszym wyborem ze względów bezpieczeństwa. Ogień jest bowiem widocznym znakiem jej działania. Mniejsze jest więc ryzyko nieopatrznego oparzenia. Urządzenie na gaz ma natomiast mniej możliwości samego działania. Nie ma mowy o dodatkowej jego funkcjonalności. Ewentualne uszkodzenia samej płyty nie wpływają z reguły na jej działanie. Warto zaznaczyć, że płyty gazowe są coraz częściej równie estetyczne, jak te indukcyjne (Electrolux KGG6436K). Szczególnie czarne szkło jako materiał wykończeniowy cieszy się popularnością.

Płyta indukcyjna czy gazowa? – zestawienie wad i zalet

Płyta indukcyjna z palnikiem gazowym jest rozwiązaniem pośrednim, które cieszy się pewnym rozwiązaniem, jednak większość użytkowników decyduje się na płytę indukcyjną lub gazową. Poniżej krótkie zestawienie zalet i wad obydwu rozwiązań:

  • cena urządzenia – płyta gazowa jest tańsza, indukcyjna jest co najmniej 2-3 razy droższa;
  • szybkość gotowania i efektywność pracy – płyta gazowa jest mniej ekonomicznym rozwiązaniem, indukcyjna jest bowiem wyposażona w funkcje przyspieszające gotowanie;
  • eksploatacja – biorąc pod uwagę niższe ceny gazu z jednej strony oraz rozwiązania przyspieszające gotowanie przy płycie indukcyjnej z drugiej (Bosch PVS651FB5E), uznać należy, że funkcje te są porównywalne pod względem kosztów eksploatacji;
  • czyszczenie – płyta indukcyjna wymaga specjalnych środków do jej czyszczenia, należy to robić również bardzo uważnie, zarysowanie płyty grozi bowiem jej uszkodzeniem; płytę gazową wyczyścić jest łatwiej;
  • bezpieczeństwo – nowoczesne płyty gazowe są uważane za rozwiązania wbrew pozorom bezpieczniejsze, widoczny płomień skłania bowiem do większej uważności i zachowania odpowiedniej ostrożności.

Jak widać każda z proponowanych opcji ma zarówno wady, jak i zalety. Którą zatem płytę wybrać? Decyzja musi być oparta na indywidualnych preferencjach klienta.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów