Coraz częściej w naszych mieszkaniach można spotkać płyty grzewcze zasilane prądem, które skutecznie konkurują z dobrze znanymi kuchenkami gazowymi. Urządzenia te dzielą się na płyty indukcyjne i ceramiczne. Sprawdź, które z nich – płyta ceramiczna czy indukcyjna – znajdzie praktyczne zastosowanie w twojej kuchni.
Czym się różni płyta ceramiczna od indukcyjnej?
Pośród płyt grzewczych wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje tych sprzętów – płyty indukcyjne oraz ceramiczne. Jeśli nie wiesz, czy to płyta ceramiczna, czy indukcyjna będzie odpowiednim wyborem dla ciebie, zapoznaj się z funkcjami tych urządzeń. Na pierwszy rzut oka oba rodzaje płyt wyglądają podobnie. Płaska, ciemna płytka z oznaczeniami „palników” i panelem sterowania. Tymczasem płyta ceramiczna działa inaczej niż indukcyjna.
Ceramiczna płyta grzewcza to konstrukcja oparta na umieszczonych pod powierzchnią urządzenia grzałkach cieplnych lub halogenowych. Grzałki, nagrzewając się, podnoszą temperaturę „palnika”, a przez to również ustawionego na nim naczynia. Czas nagrzewania się płyty ceramicznej do odpowiedniej temperatury może wynosić kilkadziesiąt sekund, ochłodzenie rozgrzanej powierzchni – nawet kilkanaście minut. Warto o tym pamiętać szczególnie wtedy, gdy w mieszkaniu są małe dzieci i zwierzęta, by uniknąć przypadkowego oparzenia się domowników gorącą płytą. Płyta ceramiczna jest niedrogim rozwiązaniem – alternatywą dla kuchenki gazowej oraz dużo droższej płyty indukcyjnej.
Zasada działania płyty indukcyjnej opracowana została na podstawie zjawiska fizycznego – indukcji magnetycznej. Cewka indukcyjna zamontowana w urządzeniu wytwarza pole magnetyczne, jest ono wzmacniane przez ferromagnetyczne dno garnków, powstają prądy wirowe i wydzielane jest ciepło w podstawie garnka. Płyta indukcyjna sama się nie nagrzewa (jedynie wtórnie od garnka), co jest jej ogromnym plusem. Minusem może być konieczność stosowania na niej odpowiednich naczyń. Do użytkowania na kuchence indukcyjnej odpowiednie są wyłącznie te z dnem wykonanym z tworzywa o właściwościach ferromagnetycznych – przyciągających magnes. Świetnie sprawdzają się także klasyczne patelnie i garnki żeliwne.
Zużycie prądu – płyta ceramiczna a indukcyjna
W porównaniu wad i zalet w temacie pt. „płyta ceramiczna a indukcyjna” krótkofalowo pod względem cenowym prowadzi ceramika. Płyta grzewcza z ceramiki podgrzewanej przez grzałki jest tańsza w momencie zakupu, jednak podczas użytkowania generuje więcej kosztów zużycia energii niż urządzenie indukcyjne. Aby ograniczyć pobór prądu przez płytę ceramiczną, warto wykorzystywać do podgrzewania dań tak zwane ciepło resztkowe, czyli wysoką temperaturę utrzymującą się na płycie już po wyłączeniu jej pod koniec najintensywniejszego gotowania lub smażenia.
Płyta indukcyjna pod względem wydajności nie ma sobie równych. Wydajność urządzenia tego rodzaju mierzona jest dzięki porównaniu ilości generowanego ciepła i jego realnego, bezstratnego wykorzystania. Płytę indukcyjną charakteryzuje wydajność, aż do 90% – emituje ona minimum ciepła, które zostaje optymalnie wykorzystane podczas przygotowywania dania, sama się przy tym nie nagrzewając. Płyta ceramiczna po rozgrzaniu i przekazaniu ciepła do naczynia musi wystygnąć, a więc wytracić zgromadzone ciepło niewykorzystane w procesie przyrządzania posiłku, tym samym oferuje wydajność jedynie do 60%.
Płyta ceramiczna a indukcyjna – podsumowanie
Wiedząc już, czym się różni płyta ceramiczna od indukcyjnej, możesz zdecydować, które urządzenie lepiej sprawdzi się w twojej kuchni. Jeśli możesz pozwolić sobie na większy wydatek na start oraz ewentualną wymianę wyposażenia kuchni na odpowiednie do stosowania na indukcji, warto zainwestować w pozycję z rankingu najlepszych płyt indukcyjnych i dowiedzieć się, jaką płytę indukcyjną wybrać. Jeżeli wolisz tańsze, równie estetyczne i sprawne rozwiązanie, płyta ceramiczna świetnie spełni swoje zadanie.