Jaki mikser kuchenny wybrać? Jakie funkcje są istotne?

Autor: Piotr

To, jaki mikser powinieneś wybrać, zależy w dużej mierze od Twoich potrzeb. Podręczny mikser pomoże zmiksować owoce, ubić pianę lub utrzeć majonez. Bardziej zaawansowany pokruszy lód i wyrobi ciasto. Kluczowe są dodatki oraz moc urządzenia. Do wyboru masz tradycyjny mikser ręczny i rozbudowane blendery.

Różne końcówki miksera

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak wybrać mikser w zależności od potrzeb
  2. jakie parametry miksera wziąć pod uwagę
  3. jakie końcówki i pojemniki wybrać

Jaki mikser wybrać do kuchni?

Kielich założony na mikser

Mikser kuchenny należy wybierać przede wszystkim z uwzględnieniem potrzeb, jakie masz w kuchni. Zupełnie innego sprzętu potrzebujesz, jeśli chcesz głównie zmiksować owoce i ubijać pianę z białek, odmienny model kupisz do szatkowania warzyw, a jeszcze inny do kruszenia lodu. Pamiętaj, że podstawową funkcją miksera kuchennego jest mieszanie składników. Każda inna opcja wymaga z reguły dodatkowej końcówki, czasami specjalnego pojemnika. Warto więc na początku określić swoje potrzeby, a potem dopiero szukać idealnego sprzętu.

Jeżeli szukasz urządzenia, które ma pomagać w przygotowywaniu ciast, wybierz mikser ręczny. Do mieszania produktów służą dwa niewielkie haki, które instaluje się do korpusu miksera. Specjalne trzepaczki z kolei pozwolą ubić pianę. Do przygotowywania koktajli i smoothie potrzebujesz miksera kielichowego lub specjalnej końcówki do miksowania, która jest analogiczna do tej stosowanej w blenderze. Do szatkowania i przecierania warzyw potrzebujesz kolejnej specjalnej końcówki. Tutaj zazwyczaj przydaje się także mikser z misą obrotową. Sprawdzi się on również przy wyrabianiu ciasta drożdżowego.

Mikser do koktajli, ciast, sosów – jakie parametry wziąć pod uwagę?

Zarówno mikser kielichowy, jak i tradycyjny (ręczny) powinien wyróżniać się zwłaszcza odpowiednią mocą, która zagwarantuje, że poradzi on sobie zarazem z przygotowaniem koktajli oraz kruszeniem lodu. Generalnie im większa moc silnika, tym lepiej. W ręcznych urządzeniach jest to około 250–400 W. Natomiast jeśli zależy Ci na urządzeniu, które poradzi sobie z twardymi składnikami (szczególnie przy szatkowaniu czy mieleniu), szukaj miksera o większej mocy. Moc stopek miksujących waha się już między 300 a 600 W, ponieważ przeznaczone są one do radzenia sobie z gęstymi masami, a także twardszymi produktami. Do rozdrabniania twardych składników przeznaczone są miksery ze stopkami o mocy ponad 400 W.

Drugi ważny parametr to możliwość regulacji obrotów. Jeśli z pomocą miksera przetwarzasz różnego rodzaju produkty (te bardzo miękkie i te twarde), przygotowujesz lekkie masy i gęste ciasta, postaw na mikser wielofunkcyjny z rozbudowaną opcją regulacji obrotów. Dzięki niej dostosujesz sposób pracy urządzenia do konkretnych składników. Dodatkowym wsparciem może się okazać funkcja turbo (ma ją np. RAVEN EM001 czy Bosch MFQ22100), błyskawicznie przyspieszająca pracę urządzenia do maksymalnych obrotów. Przydaje się ona wtedy, gdy np. chcesz rozdrobnić sklejone grudki ciasta. W stopkach miksujących o niższej mocy występuje stała prędkość obrotów. Zdecydowanie bardziej wielofunkcyjne jest urządzenie, które posiada regulację obrotów.

Ciekawą propozycję stanowi mikser z misą obrotową (np. RAVEN EMM001 i Bosch MMFQ 36445). Tutaj kluczowe jest dobranie odpowiednio dużej wielkości misy. Ta o pojemności 2–3 litrów na stojaku, do którego można przymocować mikser, sprawdza się idealnie przy przygotowaniu nawet nieco większych posiłków. Ważny jest wybór modelu z trwałego materiału. Dostępne są przede wszystkim misy ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego – białego lub przeźroczystego. Najtrwalsze są modele ze stali, która nie pęknie, gdy pojemnik upadnie na twardą powierzchnię.

Polecane miksery ręczne
  • 199,99 zł
  • 69,70 zł
  • 279 zł
  • 199,99 zł
  • 349 zł

Jakie końcówki i pojemniki do miksera kuchennego wybrać?

Mikser z misą

Wielofunkcyjność miksera kuchennego zależy od odpowiednio dobranego zestawu końcówek. Końcówki do miksowania w mikserach ręcznych i stopkach miksujących mają najczęściej plastikowy trzon i metalowy nożyk. Końcówka może być wykonana z plastiku lub stali nierdzewnej, która jest bardziej odporna na wysoką temperaturę oraz łatwiejsza w czyszczeniu. Warto sprawdzić, czy da się je myć w zmywarce. Osobne końcówki potrzebne są do miksowania, osobne do ucierania, siekania, szatkowania, a także kruszenia lodu (wszystkie ma Bosch ErgoMixx MFQ36490).

Jeżeli potrzebujesz niewielkiego urządzenia, które ma pomóc przede wszystkim w miksowaniu produktów, wybierz stopkę miksującą. Jest to mały, poręczny mikser o długim trzonie, do którego montujesz końcówkę z nożykiem. Dzięki temu możesz miksować w głębokim i wąskim naczyniu (często jest na wyposażeniu stopki). Pozwala on rozdrabniać nawet bardzo gorące warzywa lub mięso.

Niektóre miksery są sprzedawane razem z pojemnikami ułatwiającymi miksowanie produktów. Producenci często dołączają także specjalne pojemniki próżniowe.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów