Jaki blender wybrać - ręczny czy kielichowy?

Z tego artykułu dowiesz się:Jakie podstawowe funkcje spełnia blender? Co wziąć pod uwagę przy wyborze blendera? Jakie wady i zalety ma blender ręczny? Jakie wady i zalety ma blender kielichowy? Jakie urządzenie wybrać do przygotowywania smoothie?
Autor: Łukasz

Wybór blendera powinien być w dużej mierze uzależniony od tego, jakiego rodzaju napoje i dania chce się przygotowywać z jego pomocą. Do owocowych koktajli wystarczy prosty blender ręczny. Do tych z zielonych warzyw potrzebne będzie już mocniejsze urządzenie. A co z kruszeniem lodu lub mieleniem kawy?

Zobacz także: Co to jest blender próżniowy i dlaczego warto go kupić?
 

Blender – podstawowe zadania

Zanim podejmiemy decyzję jaki blender kupić, warto wiedzieć czym i jakie posiada funkcje. Blender to stosunkowo niewielkie urządzenie elektryczne. Jego podstawową funkcją jest miksowanie i mieszanie różnego rodzaju produktów, przede wszystkim warzyw i owoców. Świetnie sprawdza się jako pomoc w przygotowywaniu koktajli, smoothie, a także zup, sosów, kremów i past warzywnych. Od tego, do czego chce się używać tego urządzenia, zależy, jaki blender i o jakiej mocy należy wybrać. Są bowiem takie, które sprawdzą się do przyrządzania past orzechowych, tarcia ziemniaków, kruszenia lodu, a nawet mielenia kawy.

Ogromny plus urządzenia, jakim jest blender, stanowi niewielka ilość miejsca, jaką zajmuje on w kuchni. Szczególnie przyjazne pod tym względem są blendery ręczne. Większość blenderów, zarówno ręcznych, jak i kielichowych, nie jest droga. Choć trzeba oczywiście liczyć się z tym, że zaawansowane modele – z dużą liczbą funkcji i o dużej mocy – będą nieco droższe. Warto o tym wiedzieć, podejmując decyzję jaki blender kupić.

Blender kielichowy z owocami i mlekiem w środku
 

Jaki blender wybrać? Co wziąć pod uwagę?

Blender kielichowy czy ręczny – to jeden z najczęstszych dylematów, przed jakim stają klienci, rozważając jaki blender kupić. To dwa podstawowe rodzaje tego urządzenia, które nieco się między sobą różnią. Blendery ręczne służą przede wszystkim do mieszania i przecierania produktów. Świetnie sprawdzają się na przykład w przygotowywaniu zup kremów. Mogą być też wyposażone w dodatkowe końcówki, na przykład do ubijania piany czy noże do mieszania i kruszenia lodu. W zestawie z nimi często sprzedawany jest również specjalny pojemnik z tarczami do cięcia i siekania.

Z kolei blender kielichowy to mikser z pojemnikiem (z tworzywa sztucznego lub szkła), w którym umieszcza się produkty do miksowania. Bardzo łatwo będzie w nim przygotować smoothie lub koktajl. Model ten bowiem głównie służy do miksowania. Blender kielichowy może także stanowić część robota kuchennego. Warto pamiętać o tych różnicach, zastanawiając się jaki blender wybrać.

 

Blender ręczny – wady i zalety

Odpowiedź na pytanie jaki blender ręczny wybrać często uzależniona jest nie tylko od ceny, lecz również od posiadanych przez urządzenie funkcji. Urządzenie to jest zbudowane ze specjalnej rączki i dopasowanej do niej końcówki miksującej (którą często można wymieniać). Blender podczas pracy trzeba trzymać w ręku. Da się go włożyć do specjalnego, dopasowanego do niego pojemnika, a także innych naczyń – garnków i misek, w których przygotowywane są dania. Blender ręczny jest mały, lekki i poręczny. Nie zajmuje zbyt wiele miejsca w kuchni. Służy on zwłaszcza do blendowania zup, przecierów, sosów, past warzywnych. Sprawdza się też przy robieniu smoothie. Z blenderem ręcznym przygotujesz: zupy kremy, domowe sosy, kremy owocowe i warzywne, smoothie, zupki dla dziecka. Warto o tym pamiętać, podejmując decyzję jaki blender kupić, aby sprawdził się w przyrządzeniu potraw również dla najmłodszych domowników.

Podstawowa zaleta blendera ręcznego to mały rozmiar, który sprawia, że można go schować w kuchennej szafce lub szufladzie. Do tego jest on tani, poręczny i lekki, łatwo się go czyści oraz pracuje stosunkowo cicho. Umożliwia miksowanie bezpośrednio w garnku lub misce, w której wcześniej przygotowywane były produkty. Na rynku dostępne są już modele bezprzewodowe. Najlepiej sprawdza się przy miksowaniu mniejszej ilości składników.

Podejmując decyzję jaki blender kupić, warto pamiętać, że blender ręczny ma także swoje wady: przede wszystkim trzeba go trzymać podczas pracy, a czasami w blendowanie należy włożyć nieco siły fizycznej. Oferuje mniejszą moc od blendera kielichowego, więc gorzej radzi sobie chociażby przy kruszeniu lodu. Szybciej się też przegrzewa przy pracy z twardymi produktami. Odsłonięte noże oznaczają ponadto większe niebezpieczeństwo pracy w kuchni. No i niestety, przy pracy z blenderem ręcznym musimy liczyć się z tym, że zmiksowane produkty mogą rozpryskiwać się na ubranie, blat, kafelki lub ścianę.

Kobieta blenduje zupę dyniową z pomocą blendera ręcznego
 

Blender kielichowy – wady i zalety

Wiele osób na pytanie, jaki blender kupić, odpowiada, że jedyny słuszny wybór to blender stojący, stacjonarny, kielichowy. Składa się on ze specjalnego dzbanka (najczęściej szklanego), na którego dnie umieszczone są specjalne ostrza. Dzbanek montowany jest na podstawie, która kryje w sobie cały mechanizm i silnik urządzenia. Składniki wkłada się do kielicha, nakłada pokrywę i uruchamia urządzenie przez naciśnięcie przycisku. Blender kielichowy jest większy od ręcznego, cięższy, ale przez to także stabilniejszy. Świetnie sprawdza się jako blender do owocowych i warzywnych koktajli oraz smoothie. Przygotujesz w nim owocowe koktajle na mleku, zdrowe zielone smoothie, skruszysz lód, zrobisz sorbet, zmiksujesz zamrożone składniki oraz orzechy na masło orzechowe.

Do najważniejszych zalet miksera kielichowego zalicza się to, że bardzo dokładnie miksuje on poszczególne produkty. Radzi sobie nawet z większą ich ilością. Większość modeli bez problemu kruszy lód lub inne twarde składniki. Urządzenie to ma generalnie większą moc niż blender kielichowy. Pracuje samodzielnie, wystarczy tylko go włączyć. Podczas pracy jest stabilny, a pokrywa i kielich chronią produkty przed rozpryskiwaniem w czasie miksowania. Noże natomiast są ukryte w kielichu, co zapewnia większe bezpieczeństwo pracy. Warto o tym pamiętać, decydując jaki blender wybrać.

Ale i blender kielichowy nie jest pozbawiony wad. Zajmuje on zdecydowanie więcej miejsca w kuchni. Poza tym trudniej go wyczyścić, głośniej pracuje oraz jest droższy od ręcznego.

 

Jaki blender do smoothie?

Jeśli zastanawiasz się jaki blender do smoothie wybrać, to pamiętaj, że wcale nie musi być on duży. Już za pomocą małego, poręcznego modelu możemy błyskawicznie odmienić nasze codzienne menu. Coraz popularniejsze w wielu domach stają się koktajle na bazie szpinaku, jarmużu, a nawet kapusty. Wiele osób chętnie sięga po owocowe smoothie, szczególnie latem. Fanów zdobywają kombinacje składające się z limonki, banana i wody kokosowej. Smoothie to recepta na prostą i kolorową kuchnię. Aby można było te pomysły zrealizować, wystarczy postawić na prosty w obsłudze blender ręczny. Większość urządzeń sprzedaje się razem w zestawie z wysokim, dopasowanym do konkretnego blendera pojemnikiem, który ułatwia przygotowanie napojów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że urządzenie cały czas należy trzymać, a jednocześnie umiejętnie nim manewrować, tak aby nie ochlapać przy tym siebie i połowy kuchni. Blender ręczny (np. Bosch MS64M6170) jest najlepszym wyborem do małej kuchni. Dobrze postawić na niego również wtedy, gdy chcemy z pomocą blendera przygotowywać inne dania, a nie tylko napoje.

Model kielichowy jest oczywiście w przypadku przygotowania koktajli i smoothie znacznie wygodniejszy. Ma większą moc, a jego budowa sprawia, że nic się podczas przygotowania napojów nie rozpryskuje naokoło. Ponadto blender kielichowy lepiej sobie radzi w twardszymi warzywami. Jeśli chcesz przygotowywać smoothie głównie z owoców – miękkich malin, bananów, truskawek, kiwi i tym podobnych składników – spokojnie wystarczy Ci blender ręczny. Jeśli jednak chcesz szybko i efektywnie zmiksować jarmuż, seler naciowy oraz inne twarde warzywa, a do wszystkiego dodawać jeszcze lód dla ochłody, znacznie lepszym wyborem będzie blender kielichowy.

Jaki blender do koktajli i smoothie jest wart zakupu? Z pewnością powinien wyróżniać się odpowiednią mocą, ponieważ inaczej nie poradzi sobie z rozdrabnianiem twardszych składników. Im wyższa moc, tym większa szansa, że urządzenie szybko i sprawnie poradzi sobie również z blendowaniem różnego rodzaju produktów. Zaleca się, aby do smoothie kupować blender o mocy nie mniejszej niż 600 W, a najlepiej, aby była to moc na poziomie 750 W (np. Braun Multiquick 7). Im wieksza moc blendera, tym też lepsza gładkość smoothie, mniej wyczuwalnych kawałków warzyw lub owoców, a w konsekwencji i lepszy smak napoju. Jeśli do koktajlu zamierzasz dodawać czerwonego buraka, kapustę lub imbir, koniecznie postaw na urządzenie o jak najwyższej mocy, inaczej napój będzie nie do wypicia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jaki blender wybrać, sprawdź artykuł Blender do smoothie – jaki wybrać.

Polecane blendery
  • 359 zł
  • 259 zł
  • 109,99 zł
  • 459 zł
  • 459 zł
Blender ręczny z różnymi pojemnikami
 

Jaki blender do zup, sosów i past warzywnych?

Dobry tani blender jest z reguły zaprojektowany w taki sposób, aby bez problemu można było go wykorzystać do miksowania gorących składników. Znaczenie ma tutaj szczególnie wykorzystanie stali nierdzewnej, która sprawia, że urządzenie sprawdza się zarówno w kontakcie z bardzo wysokimi, jak i bardzo niskimi temperaturami. Jeśli zamierzasz zblendować zupę lub gorący sos w pojemniku dołączonym do blendera ręcznego, upewnij się, że naczynie to jest przystosowane do tak wysokich temperatur. Więcej o tym przeczytasz w tekście Jaki blender do gorących zup kupić – ręczny czy kielichowy?.

Najczęściej takie pojemniki są wykonane z tworzyw sztucznych lub szkła hartowanego, co gwarantuje odporność na wysokie temperatury i umożliwia blendowanie gorącej zupy czy gorących warzyw na pasztet lub do zagotowanego przed chwilą sosu.

Do przygotowania zup lub sosów można wykorzystać blender kielichowy oraz ręczny. Choć trzeba przyznać, że ten drugi jest w tym przypadku poręczniejszy, bo:

  • można nim miksować składniki bezpośrednio w garnku;
  • nie trzeba przelewać zupy lub sosu z jednego naczynia do drugiego;
  • blender radzi sobie zarówno z większymi, jak i mniejszymi ilościami zupy. W przypadku blendera kielichowego ograniczeniem jest pojemność dzbanka.

Właściwie wystarczy zmiksować składniki zupy i można ją podawać domownikom. Jednorazowo da się zmiksować znacznie większe ilości zupy, choć oczywiście trzeba się liczyć z tym, że mikser ręczny także ma swoje ograniczenia.

Niektórzy jednak wybierają blender kielichowy, przede wszystkim ze względu na higieniczność i wygodę tego rozwiązania. W miksowanie warzyw lub owoców nie trzeba w takiej sytuacji wkładać siły, a pokrywka gwarantuje, że nic się nie rozleje po kuchni. Niestety jednocześnie warzywa należy przełożyć z garnka do kielicha, a następnie z kielicha przełożyć zupę czy krem na talerze lub ponownie do garnka, aby jeszcze go podgrzać, i dopiero na talerz. Praca taka jest dość uciążliwa, a przy okazji brudzi się niemała ilość naczyń.

Tutaj ponownie będzie się ogromnie liczyła moc urządzenia. Najlepiej, żeby miało ono około 600 W. Mocniejsze modele raczej nie są potrzebne, ponieważ warzywa lub owoce po gotowaniu lub pieczeniu nie stawiają już takiego oporu podczas miksowania. 600–750 W gwarantuje szybką i efektywną pracę, a jednocześnie pozwala uzyskać idealną konsystencję zupy lub sosu.

 

Jakie urządzenie będzie w stanie zrobić masło orzechowe?

Do surowej marchewki, kruszenia lodu, mielenia kawy lub orzechów potrzebny jest wyjątkowo mocny blender. W tym przypadku najczęściej polecane są blendery kielichowe o mocy około 1000 W. Więcej o tym przeczytasz w naszym artykule Blender 1000 W – dlaczego warto kupić sprzęt o takiej mocy?. Nasze wskazówki pomogą w podjęciu decyzji jaki blender sprawdzi się w kuchni. Omawiany model gwarantuje, że z orzechów w krótkim czasie będziemy w stanie przygotować masło o gładkiej konsystencji. Oczywiście są także blendery ręczne o odpowiedniej mocy (Bosch MS64M6170), aczkolwiek w ich pracę trzeba włożyć też trochę siły fizycznej, nawet jeśli korzysta się ze specjalnie dopasowanych do urządzenia pojemników. 1000 W blendera kielichowego gwarantuje zaś skuteczną pracę urządzenia właściwie w każdych warunkach. Oczywiście można kupić sprzęt o znacznie mniejszej mocy, w bardzo atrakcyjnej cenie, jednak należy wziąć pod uwagę, że może on sobie po prostu nie poradzić z rozdrobnieniem twardszych owoców, orzechów, bakalii. Urządzenie o mocy niewiele większej niż 200 W sprawdza się wyłącznie do przetwarzania miękkich warzyw i owoców.

Blender z funkcją kruszenia lodu musi mieć rzecz jasna odpowiednią moc. Równie istotna jest też jego konstrukcja, która powinna być stabilna i trwała. Sprawdź nasz poradnik jaki blender kupić: Kupujemy blender – jaka moc, konstrukcja i pojemność będą najlepsze?.

Najlepiej kruszyć lód w blenderze kielichowym, także ze względu na bezpieczeństwo. Lepiej unikać ryzyka, że któryś z fragmentów lodowej kostki uderzy Cię w twarz lub oko. Rozdrabnianie lodu w blenderze kielichowym jest ponadto znacznie prostsze. Wystarczy włączyć urządzenie, nie trzeba w wykonanie tego zadania wkładać żadnej siły – blender robi wszystko właściwie za Ciebie. Bywa oczywiście tak, że kostki dorzuca się do letniej zupy albo innych zimnych dań, które blenduje się bezpośrednio w garnku, ale zdarza się to wyjątkowo rzadko. Generalnie blender kielichowy jest urządzeniem skuteczniejszym, łatwiejszym w obsłudze, a często również trwalszym w przypadku kruszenia kostek lodu. Najczęściej zresztą przygotowuje się je z myślą o napojach, a te równie łatwo można zrobić w blenderze kielichowym.

Widok z góry na blender wypełniony owocami
 

Jaką moc powinien mieć blender?

Jaki blender wybrać, jeśli chodzi o moc urządzenia? Pożądana moc blendera zależy od konkretnych potrzeb i przygotowywanych z jego pomocą dań. Oczywiście im większa moc urządzenia, tym szybciej się ono upora z rozdrobnieniem poszczególnych składników. Natomiast większa moc nie zawsze jest potrzebna, a warto pamiętać, że wraz ze wzrostem mocy blendera rośnie także jego cena. Jeśli wykorzystujesz blender okazjonalnie tylko po to, by zblendować zupę lub zrobić smoothie, niekoniecznie od razu musisz kupować urządzenie o mocy ponad 1000 W.

Podział blenderów ze względu na moc prezentuje się następująco:

  • urządzenia o mocy 200 W i więcej – sprawdzają się przy obróbce miękkich warzyw i owoców;
  • urządzenia o mocy 600 W i więcej (np. Braun Multiquick 7) – radzą sobie z obróbką twardych warzyw, takich jak: seler naciowy, jarmuż, kapusta;
  • urządzenia o mocy 1000 W i więcej (Tefal Quickchef HB656838) – gwarantują pełną uniwersalność działań: kruszą lód, przygotowują masło orzechowe, mielą ziarna kawy.

Więcej o mocy urządzeń i o tym jaki blender wybrać z tych dostępnych na rynku, przeczytasz w poradniku Moc blendera – jakie urządzenie wybrać.

 

Blender – dodatki i końcówki, które mogą się przydać

Blender, szczególnie ręczny, uważany jest za urządzenie wielofunkcyjne, z pomocą którego da się przygotować zarówno koktajl czy zupę, jak i pokruszyć lód. Multifunkcyjność urządzenia nie ogranicza się jednak tylko do tego. Bardzo dużo zależy od końcówek i pojemników dołączonych do podstawowego sprzętu. To dzięki nim z blenderem możesz podjąć znacznie więcej kulinarnych wyzwań.

Stałą częścią blendera kielichowego jest dzbanek, a do większości blenderów ręcznych dołącza się specjalny pojemnik do miksowania. Jeśli w blenderze przygotowujesz głównie koktajle i sosy, to nie ma potrzeby, aby misa miała pojemność większą niż 300–500 ml. W przypadku większych pojemności misa jest właściwie stałą częścią blendera, a samo urządzenie ma charakter stacjonarny i znacznie bardziej przypomina robot kuchenny.

Wybierając blender, warto zwrócić uwagę na dodatki do niego. Oprócz uniwersalnej końcówki do miksowania często do zestawu dołączone są trzepaczka oraz specjalna końcówka do mięs. Końcówek zresztą może być znacznie więcej, jak na przykład w zestawie Braun Multiquick 9 lub Bosch MaxoMixx. Kupując blender ręczny, najlepiej jest wybierać model sprzedawany w zestawie z dużą liczbą końcówek, pojemników i tarcz. Wtedy bez problemu możesz mielić, szatkować, ubijać, ucierać, a nawet robić makaron warzywny – a to wszystko z pomocą jednego urządzenia.

Do wielofunkcyjnego blendera ręcznego dołączone mogą być specjalne tarcze do:

  • krojenia,
  • ścierania (na przykład ziemniaków na placki, ale też warzyw do różnego rodzaju surówek),
  • słupków julienne,
  • wstążek warzywych (Philips Zoodler HR2657/90),
  • robienia frytek.

W rozbudowanym zestawie możesz znaleźć także osobne końcówki do:

  • miksowania,
  • robienia puree,
  • ubijania,
  • ugniatania ciasta.

Różne mogą być też rodzaje pojemników:

  • kielich do miksowania,
  • malakser,
  • mini rozdrabniacz.

Tak zróżnicowany zestaw końcówek, tarcz i pojemników, w połączeniu z odpowiednio dużą mocą urządzenia, sprawia, że blender ręczny coraz bardziej zaczyna przypominać robot kuchenny. Staje się bowiem w pełni wielofunkcyjnym urządzeniem. Taki zestaw blendera i stosownych dodatków skutecznie upraszcza wiele kuchennych zadań. Blender to jednak nie to samo, co robot. Przede wszystkim jest tańszy i zajmuje mniej miejsca, ale to nie jedyne różnice.

Półka sklepowa z różnymi rodzajami blenderów
 

Blender a robot kuchenny

Blendery to urządzenia sytuujące się miedzy mikserami a robotami kuchennymi. Od tych pierwszych są zdecydowanie bardziej zaawansowane, lepiej radzą sobie z twardymi produktami, są w stanie wykonywać więcej czynności (miksować, szatkować, kroić, ubijać, a nawet ugniatać ciasto). Ogromnym plusem blenderów jest ich stosunkowo niewielki rozmiar i bardzo wysoka funkcjonalność. Warto pamiętać o tych cechach, rozważając jaki blender wybrać.

Urządzenie z odpowiednio dobranymi dodatkami jest właściwie multifunkcjonalne. Pojawia się więc pytanie, czy warto w takim razie inwestować w robota kuchennego. Ten ostatni to urządzenie, które łączy w sobie funkcje kilku różnych sprzętów. Najbardziej zaawansowane roboty, takie jak na przykład Thermomix, są w stanie ugotować zupę, zrobić domowe masło, przygotować ciasto i kluski. Minusem takiego sprzętu jest natomiast głównie wysoka cena (nierzadko jest to kilka tysięcy złotych). Do tego dochodzą spore rozmiary urządzenia stacjonarnego, które właściwie cały czas powinno stać na kuchennym blacie. W wielu małych rozmiarów kuchniach o takim rozwiązaniu nie ma mowy, więc często zamiennikiem dla robota okazuje się wielofunkcjonalny blender.

Jaki blender wybrać, aby spełnił oczekiwania domowników? Podpowiadamy:

  • Robot kuchenny wieloczynnościowy ubija, miksuje, sieka, wyrabia ciasto. To zadania, które może podjąć także blender. Nie jest on jednak w stanie wyciskać soku z owoców lub ważyć składników.
  • Blender jest wszechstronny i dzięki odpowiednim dodatkom może pomóc w przygotowaniu wielu potraw. W przypadku robota kuchennego praca jest jednak znacznie prostsza, często nie potrzeba nadzoru. Blender ręczny z dodatkami zawsze wymaga współpracy urządzenia i człowieka, zaś kielichowy ma ograniczone funkcje. Robot kuchenny natomiast wystarczy włączyć, nastawić właściwy program i poczekać na jego zakończenie.
  • Robot kuchenny może być sprzedawany ze specjalnie dopasowaną misą lub z malakserem. Tradycyjny robot z misą, który miesza w jednym kierunku, jest idealny do robienia ciast i kremów. Działa on w takim przypadku podobnie jak blender z odpowiednio dopasowanym pojemnikiem. Obydwa te urządzenia sprawdzają się też do robienia sosów i dipów, ubijania piany czy śmietany. Choć trzeba przyznać, że robot kuchenny radzi sobie z tymi ostatnimi zadaniami nieco lepiej.
  • Prawdziwym hitem, nie do pobicia niestety przez blender, jest robot planetarny, który miesza składniki wielokierunkowo. Umożliwia to z kolei szybsze i bardziej dokładne wymieszanie produktów (na ciasto, zupę, sos, krem), które wrzuci się do misy. Roboty planetarne są jednak bardzo drogie oraz zajmują wiele miejsca. Dlatego też nadal korzysta z nich ograniczona liczba użytkowników.

Podsumowując rozważania jaki blender kupić - jeśli masz małą kuchnię, ale potrzebujesz urządzenia, które pomoże Ci w przygotowaniu codziennych posiłków, wybierz blender z dużą liczbą końcówek, tarcz do ścierania i odpowiednio dopasowanymi pojemnikami. Jeśli zaś dysponujesz dużą kuchnią, w której na stałe możesz postawić duże urządzenie, i jesteś gotowy do wydania większej ilości pieniędzy, kup robot kuchenny.

MASZ PYTANIA?
SKORZYSTAJ Z ZAKŁADKI "PYTANIA I ODPOWIEDZI"

Pytania możesz zadać na stronie danego produktu w zakładce "Pytania i odpowiedzi". Wystarczy się zalogować i zadać pytanie. Jeśli nie posiadasz jeszcze konta, zostaniesz poproszony o jego utworzenie oraz wybór Nicku. Na pytania odpowiadają użytkownicy, wspierani przez Autoryzowanych Przedstawicieli producentów, Ekspertów RTV EURO AGD oraz niezależnych Doradców.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny