Grill elektryczny - jakie urządzenie warto wybrać?

Autor: Klaudia

Wiosna to okres, kiedy sezon grillowy rozpoczyna się pełną parą. Ładna pogoda sprzyja rodzinnym spotkaniom na świeżym powietrzu. Istnieje jednak rozwiązanie, które pozwoli przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy z grilla niezależnie od pory roku. Grill elektryczny to świetny odpowiednik tradycyjnego grilla węglowego, a przygotowywane na nim potrawy mogą być jeszcze smaczniejsze. Jeśli jesteś zainteresowany jego zakupem, dowiedz się, na co warto zwrócić uwagę.

Grill elektryczny sprawdzi się w domu i w ogrodzie

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa grill elektryczny
  2. na jaki rodzaj urządzenia możesz się zdecydować
  3. na co warto zwracać uwagę podczas jego zakupu
  4. jakie dodatkowe funkcje może posiadać to urządzenie

Grill elektryczny – jak to działa?

Na małym grillu stołowym można przygotowywać śniadania

Grill elektryczny stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego grilla węglowego. Ich działanie różni się sposobem ogrzewania rusztu. W tradycyjnym modelu żar powstaje w wyniku spalania brykietu drzewnego, natomiast w urządzeniach elektrycznych grzałki bezpośrednio nagrzewają ruszt. Ciepło powstaje bez produkcji dymu. Niezbędne jest natomiast podłączenie grilla do sieci elektrycznej. Grille elektryczne zwykle posiadają specjalną pokrywę, dzięki której ciepło zatrzymywane jest wewnątrz urządzenia. Soki i woda z żywności odprowadzana jest natomiast poza urządzenie. Sprzęt tego typu jest bardzo funkcjonalny, a dzięki swoim stosunkowo niewielkim rozmiarom i wadze sprawdzi się zarówno na tarasie, balkonie, jak i wewnątrz domu.

Grille elektryczne – jaki rodzaj wybrać?

Wśród grillów elektrycznych wyróżniamy urządzenia z płytą grzewczą wykonaną z teflonu lub z ceramiki (np. Unold 8555 lub Princess 162700 Raclette 8 Oval Grill Party). Na takiej płycie z powodzeniem można piec mięso, warzywa, pieczywo czy ryby. Wszelkie pozostałości (takie jak soki, tłuszcz i woda z potraw) wydostają się poza urządzenie za pomocą specjalnych rynienek. Tego typu urządzenia charakteryzują się łatwością czyszczenia – jedzenie do nich nie przywiera.

Drugi rodzaj grilla elektrycznego to tzw. urządzenia z rusztem, które z wyglądu przypominają tradycyjne modele węglowe. Wyróżnić należy również małe grille stołowe, jednak należy pamiętać o tym, iż przeznaczone są one tylko do użytku domowego. Wyposażone są one w specjalną pokrywę, która zabezpiecza otoczenie przed pryskającym tłuszczem. Grille stołowe są niewielkie i bez problemu mieszczą się na każdym stole. Potrawy na nich przygotowane nadają się do spożycia bezpośrednio po ugrillowaniu. Jeśli zainteresował cię zakup tak poręcznego urządzenia, warto zwrócić uwagę na te modele: Amica GK4011 lub Tefal Super Grill GC451B. Dla posiadaczy tarasów, balkonów i ogrodów dostępne są również większe grille elektryczne – stojące. Zasada działania jest bardzo podobna, jednak od stołowych znacznie różnią się wielkością i pojemnością (np. Unold Barbecure 58565).

Polecane grille elektryczne
  • 649 zł
  • 399 zł
  • 299 zł
  • 649 zł
  • 239 zł

Grill elektryczny – na co zwrócić uwagę?

Grillowanie na urządzeniu elektrycznym

Jak już wspomnieliśmy, aby grill elektryczny w ogóle mógł zadziałać, konieczne jest podłączenie go do sieci elektrycznej. Tylko w ten sposób płyty grzewcze (lub ruszt) zostaną nagrzane do odpowiedniej temperatury. Dlatego więc podczas zakupu urządzenia szczególną uwagę warto zwrócić na jego moc. Zawiera się ona w dość obszernym przedziale od 600 do 2500 W. Warto zainwestować w urządzenie o jak największej mocy, gdyż działa ono wtedy znacznie szybciej i bardziej efektywnie. Grille elektryczne o małej mocy sprawdzą się co prawda, ale tylko do przygotowywania niewielkich porcji w warunkach domowych. Nie będzie to urządzenie odpowiednie do zaspokojenia większej grupy osób. Podczas wyboru odpowiedniego modelu warto zwrócić również uwagę na czas jego działania, możliwość regulacji temperatury, wagę i rozmiar.

Jakie dodatkowe funkcje może mieć grill elektryczny?

Nowoczesne grille elektryczne umożliwiają przygotowywanie potraw w wielu programach, odpowiednio dopasowanych do rodzaju żywności. Ustawienie właściwego trybu na panelu sterowania umożliwia dostosowanie optymalnej temperatury i czasu grillowania. Niektóre urządzenia wyposażone są także w tryb automatyczny, który idealnie sprawdzi się u osób amatorsko zajmujących się grillowaniem. Wybierając tę funkcję urządzenie samodzielnie dobierze temperaturę i czas przygotowywania do rodzaju potrawy. Kolejną ciekawą funkcją może być wskaźnik poziomu wysmażenia. Wyposażone w niego urządzenie sygnałem dźwiękowym będzie informować cię o etapie przygotowywania dania. Grille z płytą grzewczą mogą posiadać wymienne nakładki np. do przygotowywania tostów czy gofrów.

Grill elektryczny to urządzenie, które idealnie sprawdzi się u miłośników zdrowych, grillowanych potraw. Wybierając je, zwróć uwagę na wymienione parametry. Dzięki temu nabierzesz pewności, iż model, na który się zdecydowałeś, idealnie sprawdzi się u ciebie w domu.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów