
Każdy fan nie tylko majówkowego grillowania doceni, że jest sposób na grillowanie na balkonie! Tak, zgadza się, wystarczy tylko wiedzieć jaki grill elektryczny wybrać. Bo to właśnie dzięki nim można biesiadować bez obawy o reakcje sąsiadów. No chyba, że ich nie zaprosimy na ucztę. Grill elektryczny wytwarza zdecydowanie mniej dymu od grilla węglowego, a to jest głównym powodem zakazu. Co oznacza, że sprawdzi się również w domu.
Co to właściwie jest grill elektryczny?
Grill elektryczny od standardowego różni się przede wszystkim źródłem zasilania – ten klasyczny wykorzystuje rozgrzany węgiel lub brykiet, a elektryczny – prąd. To spowodowało też zmiany konstrukcyjne, ponieważ grille elektryczne wyglądem przypominają opiekacze do kanapek. Skonstruowane są zazwyczaj z dwóch płyt, z których jedna jest na spodzie a druga umieszczona w otwieranej pokrywie. Ale jest kilka rodzajów grillów elektrycznych.
Jakie są rodzaje grillów elektrycznych?
Grille elektryczne różnią się między sobą pod względem konstrukcji – to wynik różnego przeznaczenia urządzeń. Można wymienić kilka rodzajów tych urządzeń:
· Grill elektryczny otwarty – nazywany również jako grill elektryczny stołowy. Takie modele posiadają tylko jedną płytę grzewczą i dlatego przypominają klasyczne grille – potrawy grillowane są tylko z jednej strony, od dołu. Grill elektryczny otwarty sprawdzi się w miejscu odpornym na zanieczyszczenia powstałe w wyniku przygotowywania potraw. Gorący tłuszcz może zniszczyć ściany czy parkiet, dlatego jeśli ktoś chciałby ucztować na balkonie to już wie jaki grill elektryczny wybrać. Niektóre modele aby temu zapobiec wyposażone są w pokrywy, które jednak nie są grzewcze, chronią jedynie przed pryskającym tłuszczem.
· Grill elektryczny stojący – zwany też ogrodowym, to większa konstrukcja z własnym stelażem sprawdzi się idealnie na balkonie lub w ogrodzie. Większość takich modeli jest otwarta, dlatego wyglądem przypominają klasyczne grille węglowe i gazowe.
· Grill elektryczny do raclette i fondue – to już specjalnie zaprojektowany grill elektryczny z odpowiednimi płytami grzewczymi. Raclette to bardzo stary rodzaj potrawy alpejskich pasterzy, którzy polewali ziemniaki i cebulę stopionym nad ogniem serem. To z czasem ewoluowało i ser polewany jest również na mięso i ryby. Dwie oddzielne płyty – jedna podgrzewa ser, druga mięso i warzywa. Fondue to również alpejska potrawa. W specjalnym garnuszku topiony jest ser, w którym macza są kawałki chleba, mięsa lub warzyw za pomocą specjalnego szpikulca.

Jeśli wiemy już do czego będzie nam służyć, to wiemy już który rodzaj nas interesuje. Pozostaje kwestia jak wybrać grill elektryczny, który sprosta naszym oczekiwaniom. Ponieważ w zależności od przeznaczenia, urządzenia mogą się różnić.
Na co zwrócić uwagę kupując grill elektryczny?
Grill elektryczny to nie tylko sposób na miłe spędzanie czasu, ale również dużo zdrowsze jedzenie. A to dlatego, że grillując nie korzystamy z tłuszczu, którego jest coraz więcej w każdej potrawie. Dobrze jest się zastanowić czego oczekujemy od tego urządzenia, podpowiadamy jak wybrać grill elektryczny bazując na najbardziej istotnych cechach.
· Regulacja temperatury – różne potrawy wymagają różnych poziomów grzania, dlatego możliwość doboru odpowiedniej temperatury do rodzaju potrawy jest bardzo istotna. To jest jedna z cech w pełni funkcjonalnego grilla elektrycznego.
· Zabezpieczenia – bardzo dobrym rozwiązaniem jest wskaźnik gotowości do pracy, czyli wtedy gdy grill osiągnął wybraną przez nas temperaturę. Zazwyczaj jest to kontrolna lampka. O bezpieczeństwo zadba również nienagrzewająca się rączka oraz tacka ociekowa. Dzięki nim unikniemy niechcianych oparzeń. Warto rozejrzeć się za urządzeniami, które oferują zabezpieczenia, które ułatwiają korzystanie z grilla elektrycznego.
· Dodatkowe funkcje – należą do nich wyjmowane płyty grzewcze, dodatkowe, wymienne płyty dedykowane odpowiednim potrawom. Specjalna nieprzywierająca powłoka ułatwi utrzymanie urządzenia w czystości, tak samo jeśli niektóre elementy grilla elektrycznego można myć w zmywarce. Niektóre modele wyposażone są w dotykowe panele, które ułatwiają dobranie odpowiednich programów do konkretnych potraw.
· Rozmiar urządzenia – to również może mieć wpływ na ostateczny wybór grilla elektrycznego. Nie wszyscy mają tak dużo miejsca w kuchni, aby wygodnie przechowywać kolejny sprzęt AGD. W takich wypadkach sprawdzą się mniejsze modele, albo takie które mają składaną konstrukcję. To zdecydowanie ułatwia przechowywanie. Wielkość urządzenia ma również wpływ na rozmiar płyty grzewczej.
· Konstrukcja – niektóre modele wyposażone są nie tylko w samą płytę grzewczą z żebrowaniem, ale w prawdziwy ruszt z ociekaczem. Zazwyczaj są to modele zamknięte, stojące. Zdarzają się jednak przypadki modeli stołowych z rusztem. Dostępne są również modele, które mają gładką płytę grzewczą – dzięki nim można przygotować drobne kawałki potraw lub naleśniki czy jajecznicę. Niektórzy producenci oferują produkty, które łączą kilka rodzajów konstrukcji.

W porządku, znamy już rodzaje i na co zwrócić uwagę, więc wiemy jaki grill elektryczny kupić. Pozostała jeszcze jedna kwestia – wielkość płyty grzewczej. Z racji tego, że urządzenia te w zamyśle powinny być małe, żeby móc je łatwo schować, tak i płyty grzewcze są dużo mniejsze niż w grillach tradycyjnych. Niektóre modele posiadają większy obszar płyt grzewczych, ale nie będą one dorównywać grillom klasycznym.
Wady i zalety grillów elektrycznych
Grille elektryczne cieszą się coraz większą popularnością a producenci udoskonalają te urządzenia, aby korzystanie z nich było coraz bardziej przyjemne. Z początku proste urządzenia służące do grillowania zostały rozbudowane do bardziej zaawansowanych maszyn, a niektóre modle posiadają nawet tryb automatyczny, dzięki któremu grill samodzielnie dobierze temperaturę i czas przygotowywania. Niektóre modele wyposażone są w specjalne tryby przeznaczone do konkretnych potraw – inaczej grillujemy rybę a inaczej mięso czerwone. Potrzebna jest odpowiednia temperatura oraz inny czas smażenia.
Jedną z najważniejszych wad tych konstrukcji jest wysoki pobór prądu. Jakikolwiek grill elektryczny nie wybierzemy, te urządzenia zawsze były prądożerne. Wysokie rachunki można jednak nieco obniżyć wybierając modele z większą mocą, które na początku pobierają więcej prądu, ponieważ nagrzewają się bardzo szybko. Później przy podtrzymywaniu temperatury pobór mocy jest już mniejszy. Zasada działania przypomina eko driving – im szybciej się rozpędzimy do założonej prędkości, tym mniej paliwa zużyjemy na ciągłe przyśpieszanie. Dlatego wybierając grill elektryczny z większą mocą możemy grillować z piskiem opon!
Oczywiście, jeśli ktoś planuje korzystać z grilla elektrycznego w ogrodzie lub na działce musi mieć doprowadzone źródło zasilania. Każdy kto chciałby grillować na biwaku lub pod namiotem – może nie mieć takiej możliwości. Inną wadą grilla elektrycznego jest mniejsza powierzchnia grillowa niż w grillach gazowych czy węglowych. Jeśli chcielibyśmy przygotować potrawy dla większej ilości osób musielibyśmy grillować na raty mniejsze ilości. Ostatnią najbardziej zauważalną wadą grillów elektrycznych jest brak charakterystycznego „dymionego” aromatu potraw. Nie wszyscy za nim przepadają, dlatego wymieniana jest jako ostatnia.
Czy warto kupić grill elektryczny - podsumowanie
Wszędzie tam, gdzie nie możemy korzystać z tradycyjnego grilla albo potrzebujemy konkretnego zastosowania wybierzemy wersję zasilaną prądem. Wiemy też jaki grill elektryczny wybrać do konkretnych potraw, takich jak fondue czy raclette. Bardzo istotna jest moc urządzenia oraz rodzaj konstrukcji. Jeśli planujemy większą ucztę, powinniśmy wybrać modele o jak największej płycie grzewczej, aby móc przygotować jednocześnie więcej potraw. Poradnik ten powinien rozwiąż wszelkie wątpliwości i pomóc jak wybrać grill elektryczny odpowiedni do swoich potrzeb.