Chlebak na pieczywo – czym powinien się cechować?

Autor: Ola

Wiele osób nie wie, na co zwrócić uwagę, kupując chlebak. Ceramiczne, drewniane, z tworzywa czy ze stali – wybór jest trudny, a bogaty wachlarz rodzajów i wzorów nie ułatwia zadania. Jak zatem trafnie wybrać idealny pojemnik na pieczywo? Podpowiadamy!

Bułka, nóż i płócienne ściereczka na drewnianej tacy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. co powinien mieć dobry chlebak?
  2. z czego mogą być wykonane chlebaki na pieczywo?
  3. jaki chlebak wybrać?

Chlebak – jaki wybrać?

Blaszany zamknięty chlebak na jednolitym brązowym tle

Na pytanie, w jakim chlebaku najlepiej przechowywać chleb, należałoby odpowiedzieć, że w takim, który został przystosowany do kontaktu z żywnością. Ważną cechą dobrego chlebaka jest też jego szczelność. Dzięki niej umieszczone w nim pieczywo nie wysycha i na dłużej zachowuje swoją świeżość. Szczelność zapobiega także dostaniu się do wnętrza wilgoci, np. podczas gotowania, jeśli pojemnik jest umieszczony blisko kuchenki. Poza tym dobry chlebak powinien zapewniać dobrą cyrkulację powietrza. Kolor, tworzywo, z jakiego jest wykonany czy jego kształt to sprawa drugorzędna. Jeśli chodzi o mechanizm otwierania, może on przybierać postać zdejmowanego wieka, szuflady czy uchylnej pokrywy. Konkretne modele mogą także posiadać okienka czy transparentne ścianki, które umożliwiają podejrzenie zawartości. Jeśli chodzi o funkcjonalne rozwiązania, warto polecić chlebak z deską. To idealny przykład na to, jak sprytnie połączyć dwa praktyczne akcesoria w jednym. Drewniana pokrywa, na której można pokroić pieczywo, pozwala zaoszczędzić miejsce w szufladzie kuchennej i jednocześnie służy do zakrycia pojemnika. Chlebak narożny z kolei to świetnie rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele miejsca na kuchennym blacie. Taki model pozwala rozsądnie wykorzystać dostępną przestrzeń.

Chlebak na pieczywo – z jakich materiałów może być wykonany?

Sposób przechowywania pieczywa ma niebagatelne znaczenie dla jego jakości. Jeśli będzie ono umieszczone w nieprzystosowanych do tego naczyniach, np. w wiklinowym koszyku w ściereczce, jak to robiono niegdyś, można być pewnym, że chleb straci swą świeżość bardzo szybko. Trzymanie go w foliowych workach to jeszcze gorszy pomysł. Dlatego wybór dobrej jakości pojemnika na pieczywo to gwarancja jego higienicznego przechowywania. Chlebak drewniany to świetne rozwiązanie do kuchni w stylu rustykalnym czy retro. Tym, co doceniają w nim użytkownicy, jest klasyczny wygląd i odporność na uszkodzenia. Niestety takie modele nie są zbyt łatwe w czyszczeniu, tym bardziej że nie można w tym celu stosować detergentów. Ponadto mają tendencję do odbarwiania się, np. pod wpływem słońca.

Chlebaki metalowe są bardzo wytrzymałe i niezwykle łatwe do utrzymania czystości. Zwykle są także niezbyt drogie, jednak wybierając modele w niższej cenie, należy liczyć się z tym, że z czasem mogą one rdzewieć. Chlebak na pieczywo wykonany z ceramiki urzeka za to pięknym wyglądem i łatwo można go umyć. Jednak tworzywo, z jakiego jest wykonany, sprawia, że należy obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Chlebak plastikowy stwarza natomiast największe pole do popisu w kwestii kolorystyki czy wzornictwa. Minusem może być to, że z czasem może się odkształcać. Rozwiązanie zdecydowanie najdroższe to chlebak próżniowy elektryczny. Pozwala on znacząco wydłużyć świeżość produktów w nim umieszczonych.

Pojemniki do przechowywania chleba – polecane modele

Kobieca dłoń wyjmująca z chlebaka pieczywa białą ściereczką

Pojemnikiem do chleba wykonanym ze stali nierdzewnej, który będzie doskonałym elementem np. kuchni w stylu industrialnym, może być WMF Chlebak Gourmet. Jego atutem jest uchylna pokrywa pozbawiona uchwytu, przez co model ten wygląda bardzo minimalistycznie. Bardzo uniwersalny, metaliczny kolor zaś pozwoli wkomponować go w stylistykę innych elementów wyposażenia kuchni.

Miłośnikom stylu skandynawskiego warto polecić modele wykonane z drewna. Przykładem jest niezwykle elegancki, a jednocześnie bardzo prosty, jeśli chodzi o wzór szary chlebak Husla Scandic. Model ten został wykonany z drewna bambusowego. Nowoczesności dodaje mu szuflada z lakierowanej stali nierdzewnej, w której łatwo umieścić pieczywo i którą tak samo łatwo utrzymać w czystości. Oryginalnym rozwiązaniem zastosowanym w tym drewnianym chlebaku są nóżki, które można bez trudu zdemontować. W ten sposób pojemnik można ustawić na blacie lub np. wsunąć w kuchenną wnękę. Dostępny jest także model Husla Scandic w kolorze czarnym.

Chlebak ze stali nierdzewnej to świetne rozwiązanie zwłaszcza do kuchni w stylu nowoczesnym. Kolorowa emalia, jaką może być pomalowany, daje możliwość dostosowania go do wnętrza kuchni. Przykładem jest chlebak Florina Coliber FC-F1001E-W. Jego zaletą jest to, że łatwo go utrzymać w czystości. Wyposażony został on w uchylną pokrywę z okienkiem. Można więc łatwo sprawdzić, co jest w środku, bez potrzeby otwierania całego pojemnika. Model tego samego producenta, jednak pokryty gumową powłoką soft touch to Florina 5C0104 Coliber. To niezwykle ciekawe rozwiązanie, rzadko spotykane w tego typu akcesoriach. Jego wnętrze to stal malowana proszkowo.

20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link