Jak zrobić masło orzechowe, mleko roślinne i pasty w blenderze

Zuzanna Wierus

Marzysz o zdrowych przysmakach bez niekorzystnych dla twojego zdrowia dodatków? Zrób je samodzielnie w domu! Aby przygotować pyszne, kremowe masło orzechowe, aksamitne mleko roślinne czy różnorodne, aromatyczne pasty kanapkowe, będzie ci potrzebne tylko jedno urządzenie: twój blender! To rozwiązanie pozwoli ci zresztą nie tylko kontrolować skład każdego posiłku, ale też oszczędzić pieniądze i zadbać o środowisko. Przygotuj się na kuchenne DIY!

Z TEGO PORADNIKA DOWIESZ SIĘ:

  1. Dlaczego niektóre przekąski warto robić w domu
  2. Czy masło orzechowe można przygotować w domu
  3. Jak samodzielnie przygotować napój roślinny
  4. W jaki sposób komponować domowe pasty warzywne

 

Masło orzechowe z blendera i inne domowe przekąski – dlaczego warto je przygotować samodzielnie?

Masz blender i nie chcesz, żeby bezczynnie leżał w szafce? To świetnie! Dzięki temu prostemu sprzętowi bez problemu przygotujesz wiele domowych specjałów. Będą one pyszne i dostosowane do twoich preferencji, pozwolą ci zadbać o zdrowie i zaoszczędzić pieniądze, a także ograniczyć ilość produkowanych przez twoje gospodarstwo domowe śmieci (jeśli interesuje cię ten temat, polecamy poradnik Jak ograniczyć plastik?).

Taka zmiana przyzwyczajeń rozwinie również twoją kreatywność – kto wie, może niebawem zaczniesz samodzielnie komponować nowe smaki masła orzechowego, łączyć różne składniki w napojach roślinnych czy komponować mniej typowe pasty z ulubionych produktów.

Polecane blendery
  • 139,90 zł
  • 159,90 zł
  • 619 zł
  • 179,90 zł
  • 249 zł
  • 119 zł
  • 115 zł
  • 415 zł
  • 229 zł
  • 188 zł

 

Jak zrobić masło orzechowe w domu? To prostsze, niż myślisz!

Wydaje ci się, że robienie masła orzechowego w domu nawet jeśli nie jest niemożliwe, to na pewno bardzo trudne i wymaga specjalistycznego sprzętu? Nic bardziej mylnego! Przygotowanie takiego przysmaku we własnym zakresie wymaga przede wszystkim dobrej jakości składników, w miarę mocnego blendera kielichowego i… odrobiny cierpliwości, bo nie jest to bardzo szybki proces. Jak zrobić masło orzechowe z blendera w domu? 

Zanim uruchomisz blender, starannie dobierz składniki – najlepiej niech będą to orzechy nieprażone i niesolone, upewnij się też, że nie są zjełczałe. Znudziło ci się najbardziej klasyczne smarowidło z orzechów ziemnych? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować masło orzechowe z orzechów włoskich, masło orzechowe z orzechów laskowych, a nawet z migdałów, pistacji czy nerkowców. Przed rozpoczęciem przygotowywania masła możesz je lekko podprażyć, choć nie jest to konieczne.

Domowe masło orzechowe

Co dalej? Podpowiadamy krok po kroku:

  • umieść wybrane orzechy w kielichu blendera;
  • zacznij blendowanie – pamiętaj, że należy zachować cierpliwość, bo blendowana masa początkowo wcale nie będzie przypominać masła. Najpierw przybierze postać kruszonki, później mąki orzechowej, dalej gęstej pasty i – w ostatniej fazie – kremu;
  • w trakcie blendowania zeskrobuj masę ze ścianek, aby stała się jak najbardziej jednolita;
  • jeśli masz ochotę, dodaj inne składniki, takie jak kakao, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wanilię czy po prostu szczyptę cukru lub soli.

Rób to wszystko ostrożnie i uwzględniaj przerwy – bez nich może dojść do przegrzania blendera, a w konsekwencji – również jego zepsucia. Gotowe masło orzechowe przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce.

W swojej kuchni masz również toster? Doskonale! Chrupiące tosty z domowym masłem orzechowym to pyszne i odżywcze śniadanie, które przygotujesz w czasie krótszym niż potrzebny do zaparzenia porannej kawy. A jeśli jeszcze nie masz – nic straconego. Nasz ranking tosterów z pewnością podsunie ci odpowiedni model. 

  • 172,99 zł
  • 359 zł
  • 108 zł
  • 159,99 zł
  • 115 zł
  • 199,99 zł
  • 179 zł
  • 199,99 zł
  • 169,90 zł
  • 129,99 zł

 

Jak zrobić mleko roślinne, kiedy zabraknie go w twojej lodówce

Do kawy przydałoby się mleko – np. coraz częściej wybierane roślinne. I tak, również taki napój bez problemu przygotujesz w domu za pomocą blendera. Co ciekawe, samodzielnie możesz zrobić mleko roślinne z przynajmniej kilku składników – migdałów, owsa, kokosu i ryżu, a jeśli nieco się uprzesz – nawet z soi. Oprócz produktu podstawowego będą ci też potrzebne woda i ewentualnie dodatki smakowe, takie jak sól, cukier, syrop klonowy czy wanilia. A co ze sprzętem? Oprócz blendera drobne sitko, gaza albo specjalny woreczek filtrujący. W przypadku większości napojów tego typu sprawa jest naprawdę prosta. Jak zrobić mleko owsiane (lub inne)? Właśnie tak:

  • namocz składnik podstawowy w wodzie;
  • zblenduj go razem z wodą;
  • wylej całość na sitko, gazę lub do woreczka;
  • odsączony płyn dopraw według swoich preferencji.
Mleko owsiane robione w domu

Jeśli chodzi o mleko sojowe, sprawa jest odrobinę bardziej skomplikowana. Po namoczeniu ziaren soi (przez minimum 10 h) i jak najdrobniejszym zmiksowaniu ich z wodą należy bowiem przelać całą masę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu!), a dalej postępować jak z pozostałymi – odsączyć, doprawić, i gotowe!

Nie lubisz, gdy jedzenie się marnuje? My też nie! Dlatego nawet nie próbujemy sugerować, żeby wyrzucić odciśniętą masę. W zależności od użytego do produkcji mleka składnika możesz użyć jej np. do zrobienia granoli, ciasta, a także warzywnych kotletów i pasztetów.

Domowe mleko roślinne będzie doskonałym dodatkiem do kawy, a jeśli masz w domu blender bezprzewodowy – doskonale sprawdzi się również do przygotowania świeżego koktajlu jako miniposiłku po treningu w siłowni lub w podróży. 

Polecane miksery ręczne
  • 89,99 zł
  • 267,90 zł
  • 105,99 zł
  • 179,90 zł
  • 339 zł
  • 55,99 zł
  • 235 zł
  • 239,90 zł
  • 299 zł
  • 179,99 zł

 

Pasty kanapkowe – szybki pomysł na wytrawne śniadanie

Nie masz ochoty na masło orzechowe na śniadanie i chętnie sięgnąłbyś po coś bardziej wytrawnego? Doskonałym pomysłem na szybki posiłek mogą być pasty warzywne! Możesz je przygotować z różnych warzyw (nawet tych wyciągniętych z rosołu), ale dobrze, gdyby jej bazą były bardziej pożywne składniki, takie jak rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch, soczewica) lub orzechy czy nasiona (orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika) lub awokado. Z pastą tego typu kojarzą ci się głównie humus i guacamole? Nigdy nie jest za późno, żeby rozszerzyć swój jedzeniowy repertuar. Być może wśród zaproponowanych przez nas kompozycji znajdziesz tę, która będzie ci smakować jeszcze bardziej:

  • muhammara – pieczona papryka, orzechy włoskie, czerstwy chleb lub bułka tarta, melasa z granatów, oliwa, przyprawy (czosnek, kumin, chilli, papryka słodka);
  • fava – ugotowany żółty groch w połówkach, zeszklona na oliwie cebula;
  • z suszonych pomidorów – kilka kawałków suszonych pomidorów, nasiona słonecznika, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny;
  • z fasoli – fasola czerwona, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, oliwa, kawałek ostrej papryczki, sok z limonki;
  • z soczewicy i pestek dyni – ugotowana czerwona soczewica, pestki dyni, suszone pomidory, oliwa, suszona włoszczyzna.

Sposób przygotowania? W każdym wypadku ten sam – wrzuć składniki do kielicha blendera i zblenduj. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub oliwy. W przypadku zbyt rzadkiej – trochę czerstwego chleba, bułki tartej, orzechów lub pestek.

Pasta z ciecierzycy zrobiona samodzielnie

Blender, choć niepozorny, w kuchni potrafi naprawdę wiele! Prosto i szybko pomoże ci w przygotowaniu bardzo wielu smakołyków, które urozmaicą twoje codzienne menu. Nie bój się eksperymentować z ulubionymi składnikami, a z pewnością odkryjesz nowe ulubione smaki. 

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!