
Marzysz o zdrowych przysmakach bez niekorzystnych dla twojego zdrowia dodatków? Zrób je samodzielnie w domu! Aby przygotować pyszne, kremowe masło orzechowe, aksamitne mleko roślinne czy różnorodne, aromatyczne pasty kanapkowe, będzie ci potrzebne tylko jedno urządzenie: twój blender! To rozwiązanie pozwoli ci zresztą nie tylko kontrolować skład każdego posiłku, ale też oszczędzić pieniądze i zadbać o środowisko. Przygotuj się na kuchenne DIY!
Z TEGO PORADNIKA DOWIESZ SIĘ: |
Masło orzechowe z blendera i inne domowe przekąski – dlaczego warto je przygotować samodzielnie?
Masz blender i nie chcesz, żeby bezczynnie leżał w szafce? To świetnie! Dzięki temu prostemu sprzętowi bez problemu przygotujesz wiele domowych specjałów. Będą one pyszne i dostosowane do twoich preferencji, pozwolą ci zadbać o zdrowie i zaoszczędzić pieniądze, a także ograniczyć ilość produkowanych przez twoje gospodarstwo domowe śmieci (jeśli interesuje cię ten temat, polecamy poradnik Jak ograniczyć plastik?).
Taka zmiana przyzwyczajeń rozwinie również twoją kreatywność – kto wie, może niebawem zaczniesz samodzielnie komponować nowe smaki masła orzechowego, łączyć różne składniki w napojach roślinnych czy komponować mniej typowe pasty z ulubionych produktów.
Jak zrobić masło orzechowe w domu? To prostsze, niż myślisz!
Wydaje ci się, że robienie masła orzechowego w domu nawet jeśli nie jest niemożliwe, to na pewno bardzo trudne i wymaga specjalistycznego sprzętu? Nic bardziej mylnego! Przygotowanie takiego przysmaku we własnym zakresie wymaga przede wszystkim dobrej jakości składników, w miarę mocnego blendera kielichowego i… odrobiny cierpliwości, bo nie jest to bardzo szybki proces. Jak zrobić masło orzechowe z blendera w domu?
Zanim uruchomisz blender, starannie dobierz składniki – najlepiej niech będą to orzechy nieprażone i niesolone, upewnij się też, że nie są zjełczałe. Znudziło ci się najbardziej klasyczne smarowidło z orzechów ziemnych? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować masło orzechowe z orzechów włoskich, masło orzechowe z orzechów laskowych, a nawet z migdałów, pistacji czy nerkowców. Przed rozpoczęciem przygotowywania masła możesz je lekko podprażyć, choć nie jest to konieczne.

Co dalej? Podpowiadamy krok po kroku:
- umieść wybrane orzechy w kielichu blendera;
- zacznij blendowanie – pamiętaj, że należy zachować cierpliwość, bo blendowana masa początkowo wcale nie będzie przypominać masła. Najpierw przybierze postać kruszonki, później mąki orzechowej, dalej gęstej pasty i – w ostatniej fazie – kremu;
- w trakcie blendowania zeskrobuj masę ze ścianek, aby stała się jak najbardziej jednolita;
- jeśli masz ochotę, dodaj inne składniki, takie jak kakao, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wanilię czy po prostu szczyptę cukru lub soli.
Rób to wszystko ostrożnie i uwzględniaj przerwy – bez nich może dojść do przegrzania blendera, a w konsekwencji – również jego zepsucia. Gotowe masło orzechowe przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce.
W swojej kuchni masz również toster? Doskonale! Chrupiące tosty z domowym masłem orzechowym to pyszne i odżywcze śniadanie, które przygotujesz w czasie krótszym niż potrzebny do zaparzenia porannej kawy. A jeśli jeszcze nie masz – nic straconego. Nasz ranking tosterów z pewnością podsunie ci odpowiedni model.
Jak zrobić mleko roślinne, kiedy zabraknie go w twojej lodówce
Do kawy przydałoby się mleko – np. coraz częściej wybierane roślinne. I tak, również taki napój bez problemu przygotujesz w domu za pomocą blendera. Co ciekawe, samodzielnie możesz zrobić mleko roślinne z przynajmniej kilku składników – migdałów, owsa, kokosu i ryżu, a jeśli nieco się uprzesz – nawet z soi. Oprócz produktu podstawowego będą ci też potrzebne woda i ewentualnie dodatki smakowe, takie jak sól, cukier, syrop klonowy czy wanilia. A co ze sprzętem? Oprócz blendera drobne sitko, gaza albo specjalny woreczek filtrujący. W przypadku większości napojów tego typu sprawa jest naprawdę prosta. Jak zrobić mleko owsiane (lub inne)? Właśnie tak:
- namocz składnik podstawowy w wodzie;
- zblenduj go razem z wodą;
- wylej całość na sitko, gazę lub do woreczka;
- odsączony płyn dopraw według swoich preferencji.

Jeśli chodzi o mleko sojowe, sprawa jest odrobinę bardziej skomplikowana. Po namoczeniu ziaren soi (przez minimum 10 h) i jak najdrobniejszym zmiksowaniu ich z wodą należy bowiem przelać całą masę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu!), a dalej postępować jak z pozostałymi – odsączyć, doprawić, i gotowe!
Nie lubisz, gdy jedzenie się marnuje? My też nie! Dlatego nawet nie próbujemy sugerować, żeby wyrzucić odciśniętą masę. W zależności od użytego do produkcji mleka składnika możesz użyć jej np. do zrobienia granoli, ciasta, a także warzywnych kotletów i pasztetów.
Domowe mleko roślinne będzie doskonałym dodatkiem do kawy, a jeśli masz w domu blender bezprzewodowy – doskonale sprawdzi się również do przygotowania świeżego koktajlu jako miniposiłku po treningu w siłowni lub w podróży.
Pasty kanapkowe – szybki pomysł na wytrawne śniadanie
Nie masz ochoty na masło orzechowe na śniadanie i chętnie sięgnąłbyś po coś bardziej wytrawnego? Doskonałym pomysłem na szybki posiłek mogą być pasty warzywne! Możesz je przygotować z różnych warzyw (nawet tych wyciągniętych z rosołu), ale dobrze, gdyby jej bazą były bardziej pożywne składniki, takie jak rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch, soczewica) lub orzechy czy nasiona (orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika) lub awokado. Z pastą tego typu kojarzą ci się głównie humus i guacamole? Nigdy nie jest za późno, żeby rozszerzyć swój jedzeniowy repertuar. Być może wśród zaproponowanych przez nas kompozycji znajdziesz tę, która będzie ci smakować jeszcze bardziej:
- muhammara – pieczona papryka, orzechy włoskie, czerstwy chleb lub bułka tarta, melasa z granatów, oliwa, przyprawy (czosnek, kumin, chilli, papryka słodka);
- fava – ugotowany żółty groch w połówkach, zeszklona na oliwie cebula;
- z suszonych pomidorów – kilka kawałków suszonych pomidorów, nasiona słonecznika, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny;
- z fasoli – fasola czerwona, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, oliwa, kawałek ostrej papryczki, sok z limonki;
- z soczewicy i pestek dyni – ugotowana czerwona soczewica, pestki dyni, suszone pomidory, oliwa, suszona włoszczyzna.
Sposób przygotowania? W każdym wypadku ten sam – wrzuć składniki do kielicha blendera i zblenduj. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub oliwy. W przypadku zbyt rzadkiej – trochę czerstwego chleba, bułki tartej, orzechów lub pestek.

Blender, choć niepozorny, w kuchni potrafi naprawdę wiele! Prosto i szybko pomoże ci w przygotowaniu bardzo wielu smakołyków, które urozmaicą twoje codzienne menu. Nie bój się eksperymentować z ulubionymi składnikami, a z pewnością odkryjesz nowe ulubione smaki.
