
Okruchy, przypalenia i mnóstwo niewidocznych gołym okiem bakterii. Jeśli nie chcesz ich zjadać wraz z pysznym tostem czy sandwichem, czas na porządki! Bo regularne czyszczenie tostera lub opiekacza do kanapek to kwestia higieny. Ale nie tylko. Zadbane sprzęty kuchenne gwarantują też bezpieczne i długotrwałe użytkowanie oraz pozytywnie wpływają na smak i wygląd potraw. W tym poradniku podpowiadamy, jak skutecznie wyczyścić opiekacz do kanapek i toster, używając prostych, domowych metod.
Dlaczego warto dbać o czystość tostera i opiekacza?
Utrzymanie tostera i opiekacza do kanapek w czystości jest ważne z kilku powodów.
1. Higiena i zdrowie. W zakamarkach tostera czy między płytkami opiekacza mogą się gromadzić drobnoustroje – bakterie, zarodniki grzybów czy pleśni – które infekują jedzenie. Co więcej, resztki żywności mogą stanowić zaproszenie dla szkodników (moli spożywczych, mrówek itp.). Dbając o czystość AGD, zapobiegasz więc namnażaniu się w kuchni zarówno mikroorganizmów, jak i owadów czy nawet gryzoni. Nie dopuszczasz też do zwęglenia jedzenia, a co za tym idzie powstawania w nim niebezpiecznych dla zdrowia substancji.
2. Przedłużenie żywotności sprzętu. Gdy drobiny pokarmu przywierają do elementów grzewczych, z czasem mogą prowadzić do ich uszkodzenia lub awarii całego urządzenia.
3. Bezpieczeństwo przeciwpożarowe. W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość okruchów (nagromadzonych blisko elementów grzejnych) w tosterze może skutkować samozapłonem.
4. Lepszy smak dań. Czyste urządzenia gwarantują, że nasze tosty czy kanapki nie mają posmaku spalenizny lub zjełczałego tłuszczu. Apetycznie pachną i wyglądają.
5. Estetyka kuchni. Gdy regularnie dbasz o czystość AGD (w tym tostera i opiekacza), zyskuje na tym również całe wnętrze. Kuchnia prezentuje się schludnie i zachęca do przebywania w niej.
Jak wyczyścić toster – krok po kroku
Przygotowanie do pracy
- Odłącz toster od zasilania. Zanim przystąpisz do czyszczenia sprzętu, zadbaj o swoje bezpieczeństwo. Wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka. A jeżeli toster był przed chwilą używany, poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
- Przygotuj potrzebne akcesoria – długą szczoteczkę z miękkim włosiem, ściereczkę z mikrofibry oraz łagodny detergent (najlepiej ekologiczny) albo naturalne środki czyszczące (sodę oczyszczoną, ocet, cytrynę).
Jak wyczyścić toster w środku?
- Pozbądź się okruszków. Większość nowoczesnych tosterów ma wysuwaną tackę na okruchy, znajdującą się na dnie urządzenia. Wyjmij ją ostrożnie i oczyść z resztek jedzenia. Następnie umyj ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do naczyń. Osusz i odłóż na bok (wsuń ponownie dopiero po zakończeniu czyszczenia).
- Zadbaj o wnętrze. Odwróć toster do góry dnem nad zlewem lub koszem na śmieci i delikatnie nim potrząśnij. Miękką szczoteczką usuń resztki z trudno dostępnych miejsc. Szmatką zwilżoną ciepłą wodą przetrzyj ścianki urządzenia.
Usuwanie uporczywych zabrudzeń i przypaleń
Co wtedy, gdy we wnętrzu tostera pojawią się trudne do usunięcia przypalenia? Skorzystaj z mocy natury – a dokładniej – cytryny. Wyciśnij sok z owocu, zwilż nim miękką szczoteczkę i pocieraj przypalone miejsca kilka minut. Pozostaw na kwadrans (w tym czasie kwas cytrynowy powinien rozmiękczyć zabrudzenia). Na koniec przetrzyj toster ściereczką lub gąbką zwilżoną czystą wodą.
Uwaga: jeśli przypalenia są wyjątkowo uporczywe, możesz powtórzyć czynności.
Czyszczenie obudowy
- Przetrzyj toster. Użyj letniej wody z odrobiną delikatnego detergentu lub octu.
- Jak wyczyścić przypalony toster? Jeżeli na obudowie znajdują się uporczywe plamy, możesz przygotować pastę z sody oczyszczonej i wody (w proporcji 1 : 3). Nałóż ją na zabrudzenia, pozostaw na kilka minut, po czym delikatnie usuń wilgotną ściereczką. Pamiętaj: soda oczyszczona ma właściwości ścierne, więc należy się z nią obchodzić ostrożnie, by nie zarysować powierzchni tostera.
Jak wyczyścić toster z sera?
Jeśli w tosterze przypiekł się ser, zastosuj następującą metodę:
- Odłącz urządzenie od prądu. Poczekaj, aż ostygnie.
- Silikonową lub plastikową łopatką delikatnie usuń większe kawałki sera.
- Nasącz ściereczkę roztworem ciepłej wody i octu. Przyłóż ją do zaschniętego sera na kilka minut.
- Ostrożnie zbierz rozmiękczone resztki sera.
Końcowe czynności
Po zakończeniu czyszczenia upewnij się, że wszystkie części tostera są suche i wolne od resztek detergentów (wilgoć wewnątrz urządzenia może prowadzić do zwarć, rozwoju pleśni czy rdzewienia elementów). Pozostaw toster do całkowitego wyschnięcia – najlepiej w przewiewnym miejscu.
Jak skutecznie wyczyścić opiekacz do kanapek
Czyszczenie opiekacza do sandwichy wymaga nieco innego podejścia niż w przypadku tostera. Jednak zasady bezpieczeństwa pozostają bez zmian.
Przygotowanie do pracy
- Odłącz opiekacz od zasilania. A jeśli był dopiero co używany, poczekaj, aż ostygnie.
- Przygotuj akcesoria – miękką gąbkę lub ściereczkę, ręczniki papierowe oraz naturalne środki czyszczące (więcej informacji poniżej). Przyda ci się również mała szczoteczka lub patyczek do czyszczenia trudno dostępnych miejsc, takich jak rowki na płytkach grzewczych.
Czyszczenie płyt grzewczych
- Usuń resztki jedzenia. Zbierz je papierowym ręcznikiem lub miękką szczoteczką. Uwaga: jeżeli opiekacz ma wymienne płytki, wyciągnij je z urządzenia (to ułatwi ci ich wypucowanie). Sprawdź też, czy płytki nadają się do mycia w zmywarce. Tak? W takim razie skorzystaj z tej możliwości, oszczędzisz sporo czasu.
- Pasta z sody oczyszczonej. Do usuwania trudniejszych zabrudzeń przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody (w proporcji 1 : 3), która świetnie sobie radzi z tłuszczem i przypaleniami. Nałóż ją na płytki i pozostaw na 15 minut. Następnie delikatnie usuń wilgotną gąbką, uważając, by nie zarysować powierzchni.
Jeżeli płyty mają powłokę nieprzywierającą, zachowaj szczególną ostrożność. Unikaj szorstkich gąbek czy szczotek.
Czyszczenie obudowy
- Przetrzyj obudowę wilgotną ściereczką z dodatkiem łagodnego detergentu.
- Nie zapomnij o zawiasach. Wyczyść je małą szczotką zwilżoną wodą z detergentem lub patyczkiem owiniętym wilgotną ściereczką
Wpadasz w wir porządków i chcesz wypucować też gofrownicę? Zadanie z pewnością ułatwi ci nasz poradnik: Jak wyczyścić gofrownicę.
Naturalne środki czyszczące – do mycia tostera, opiekacza i spółki
Do czyszczenia tostera i opiekacza do kanapek (oraz innych AGD mających bezpośredni kontakt z żywnością) warto stosować naturalne detergenty. Są bezpieczne dla zdrowia, skuteczne i ekologiczne. Przeczytaj, jakie produkty spożywcze sprawdzają się w rolach preparatów czyszczących.
Ocet
Dzięki właściwościom antybakteryjnym, odtłuszczającym i odkamieniającym roztwór octu jest uniwersalnym środkiem czyszczącym. Dobrze radzi sobie z większością kuchennych zabrudzeń. Delikatnie też nabłyszcza, więc idealnie się nadaje do polerowania stalowych powierzchni. Jak przygotować taki preparat? Bardzo prosto – wymieszaj letnią przegotowaną wodę z białym octem winnym lub spirytusowym (w proporcji 1 : 1).
Soda oczyszczona
Soda oczyszczona to naturalny, delikatny środek ścierny, który skutecznie usuwa uporczywe zabrudzenia. Możesz jej używać na dwa sposoby:
- pasta – zmieszaj sodę z niewielką ilością wody lub octu do uzyskania konsystencji pasty. Nałóż preparat na zabrudzone miejsce, pozostaw na kilka minut. Dokładnie zbierz wilgotną ściereczką;
- proszek – posyp sodą zwilżoną wodą gąbkę i delikatnie pocieraj zabrudzoną powierzchnię.
Cytryna
Sok z cytryny zawiera kwas cytrynowy, który ma działanie odplamiające i polerujące. Dobrze usuwa osady wapienne i przypalenia, rozpuszcza rdzę. Odświeża i neutralizuje zapachy. Można go używać bezpośrednio na zabrudzenia lub przygotować roztwór wody i soku cytrynowego. Proporcje roztworu zależą od jego przeznaczenia. Przykładowo 1 : 1 do usuwania mocnych zabrudzeń i 1 : 10 (miarka soku – 10 miarek wody) do delikatnego czyszczenia.
Oliwa z oliwek
Choć może się to wydawać zaskakujące, oliwa z oliwek jest skutecznym środkiem czyszczącym (zwłaszcza do powierzchni ze stali nierdzewnej). Nadaje połysk i tworzy warstwę ochronną.
Nanieś niewielką ilość oliwy na miękką ściereczkę i wypoleruj nią obudowę tostera lub opiekacza. Następnie czystą, suchą szmatką usuń nadmiar oliwy.
6 najczęściej popełnianych błędów podczas czyszczenia
- Czyszczenie urządzenia podłączonego do zasilania. To podstawowy błąd, który może prowadzić do porażenia prądem.
- Używanie metalowych narzędzi. Stosowanie ostrych, metalowych akcesoriów (noży czy skrobaków) grozi zarysowaniem powierzchni urządzeń i uszkodzeniem elementów grzewczych. Dlatego stosuj wyłącznie miękkie szczoteczki, ściereczki i odpowiednie przybory kuchenne.
- Przesadne zwilżanie lub moczenie urządzenia w wodzie. Może prowadzić do zwarcia i trwałego uszkodzenia sprzętu.
- Stosowanie agresywnych detergentów. Preparaty ścierne lub o dużym stężeniu substancji czyszczących nierzadko szkodzą delikatnym powłokom sprzętów. Wymagają też solidnego spłukania, co jest utrudnione w przypadku tosterów i opiekaczy.
- Czyszczenie gorącego urządzenia. Mycie tostera lub opiekacza elektrycznego zaraz po użyciu, gdy sprzęt jest jeszcze gorący, prowadzi często do oparzeń.
- Zbyt rzadka pielęgnacja. Zaniedbywanie regularnego czyszczenia, nieusuwanie okruchów i zabrudzeń skutkuje powstawaniem trudnych do usunięcia przypaleń, a także zwiększa ryzyko pożarowe.
Twój cel – czysty toster i opiekacz elektryczny
Regularne czyszczenie tostera i opiekacza do kanapek to klucz do długowieczności tych sprzętów, a także przepis na bezpieczne pieczenie pysznych tostów i sandwichy. Zadbane urządzenia są higieniczne, działają poprawnie, gwarantują dobre efekty kulinarne i nienagannie się prezentują w kuchni.
W podstawowym zakresie (przecieranie na mokro płytek grzewczych w opiekaczu i usuwanie okruchów w tosterze) najlepiej czyścić je po każdym użyciu. A gruntowniejsze zabiegi pielęgnacyjne serwować cyklicznie, na przykład co 1–2 tygodnie. Warto! Zabiegi zajmują dosłownie kilka minut, a przynoszą same korzyści.