Jak przechowywać suszone grzyby – sprawdzone sposoby, profesjonalne produkty do zabezpieczania żywności

Autor: Joanna

Niewłaściwe przechowywanie suszonych grzybów sprzyja utracie ich walorów smakowych i aromatu. Naraża także leśne zbiory na pojawienie się pleśni i atak moli spożywczych. Podpowiadamy, jak prawidłowo magazynować suszone produkty, aby zachowały one swoje cenne wartości przez długi czas.

Suszone owoce w plastikowych torebkach

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak przechowywać suszone grzyby, warzywa i owoce
  2. jak długo można przechowywać suszone grzyby i inne dary natury
  3. co warto posiadać w kuchni, aby bezpiecznie magazynować żywność

Jak przechowywać suszone grzyby, warzywa i owoce?

Zamrożona żywność w lodówce

Grzyby, warzywa, owoce i zioła można szybko i komfortowo zakonserwować w domu, pozbawiając je wody, aby zapobiec procesom gnilnym zachodzącym w ich komórkach podczas leżakowania w surowej postaci. Korzystając z suszarki do żywności, można wydłużyć przydatność do spożycia wielu artykułów roślinnych, zachowując jednocześnie ich smak, aromat i cenne wartości odżywcze. Decydując się na ten sposób obróbki żywności, warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego sprzętu.

Należy kontrolować proces suszenia, np. prawidłowo wysuszone grzyby łamią się pod naciskiem, ale nie kruszą. Rozpadanie się w dłoni świadczy o ich przesuszeniu. Z kolei niedosuszone grzyby będą gumowate i nie ulegną przełamaniu. Przechowywane w takim stanie również mogą ulec zdeformowaniu i zapleśnieniu. Aby owoce, warzywa i grzyby po przejściu procesu dehydratacji nie straciły swoich walorów, należy je następnie odpowiednio przechowywać. Optymalne warunki dla wysuszonej żywności to pozbawione wilgoci, zacienione miejsca, gdzie panuje temperatura ok. 10°C. W domu wolnostojącym na przechowywanie suszonych przysmaków idealnie sprawdza się spiżarnia, garaż lub piwnica. W mieszkaniu natomiast warto wygospodarować w sezonie jesienno-zimowym przestrzeń na balkonie. A jak najlepiej przechowywać suszone grzyby w kuchni, aby mieć je zawsze pod ręką podczas gotowania?

  • 169,99 zł
  • 829 zł
  • 169,99 zł
  • 480 zł
  • 329 zł

W czym przechowywać suszone grzyby?

Zgrzewarka na suszone produkty spożywcze

Jeśli chodzi o przechowywanie suszonych grzybów w kuchni, poleca się miejsce oddalone od kaloryfera i kuchenki. Żywność najlepiej zapakować w szczelne opakowania przeznaczone na żywność, zabezpieczające przed wilgocią i utratą aromatów. W ten sposób grzyby mogą przetrwać nawet kilkanaście miesięcy i zawsze będą gotowe do spożycia. Jedną z metod przechowywania suszonych grzybów są worki próżniowe np. Waco Worki o wymiarach 26 x 28cm bądź Caso Germany ZIP 20 x 23 cm. Z wypełnionego grzybami worka należy tylko odessać powietrze przy pomocy ręcznej pompki i schować paczkę do kuchennej spiżarni. Dla ułatwienia całego procesu producenci przewidzieli także automatyczne urządzenia, które w inteligentny sposób szczelnie zamykają worek, pozbawiając wkład dostępu do warunków zewnętrznych. Jednym z nich jest FoodSaver FFS006, który po zamknięciu artykułów spożywczych, zgrzewa brzegi worka. Dużym zainteresowaniem cieszy się także Caso Germany VC100, którą można również przeznaczyć do konserwowania gotowych dań i marynowania mięs czy przechowywania sosów, a nawet potraw o rzadkiej konsystencji. Zapakowane w folię spożywczą produkty dłużej utrzymują świeżość z powodu spowolnionego procesu utleniania. Worki próżniowe mają tę przewagę na innymi opakowaniami, że nie stwarzają ryzyka uchylenia pokrywki lub przypadkowego rozszczelnienia jak w workach z klipsami. Do zgrzewarki próżniowej warto zakupić dodatkowo Caso Folie próżniowe o długości 600 cm kompatybilne ze zgrzewarkami tej samej marki, które wykonane z tworzywa moletowanego nadają się do czyszczenia w zmywarce i można wykorzystać je wielokrotnie. Innym równie polecanym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów są pojemniki próżniowe o różnej pojemności i kształtach. Uznaniem wśród kucharzy cieszy się zestaw Caso Germany, czyli trzy pojemniki różnej wysokości w kształcie walca. Produkty działają w komplecie ze zgrzewarkami tej samej marki, które odprowadzają z nich powietrze na podobnej zasadzie jak w przypadku worków próżniowych. Alternatywną opcją natomiast może być FoodSaver FFS010X, czyli elegancko zaprojektowane urządzenie wolnostojące do odprowadzania powietrza z pojemników marki FoodSaver, np. takich jak FFC003X.

WSKAZÓWKA: Suszone produkty spożywcze można przechowywać także w słoiku. Przykładowo suszone pomidory podczas wkładania do naczynia należy przełożyć warstwami przypraw, m.in. czosnkiem i bazylią, następnie zalać zawartość oliwą i szczelnie zamknąć.

Jak długo przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby można przechowywać nawet 2 lata. Jednak w praktyce rzadko udaje się je utrzymać w kuchennej spiżarni tak długo, ponieważ te produkty stanowią wspaniały dodatek do wielu dań.

60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link