
Szybkowar to prawdziwy magik kuchenny – w błyskawicznym tempie wyczarowuje pyszne, aromatyczne i zdrowe dania. Potrzebuje tylko pięciu minut, by zaserwować ci zupę jarzynową, a w mniej niż pół godziny zrobi genialny gulasz. Jeżeli zaintrygowało cię to urządzenie i chcesz sprawdzić, jak bezpiecznie i profesjonalnie gotować w szybkowarze, przeczytaj nasz poradnik. Znajdziesz w nim szczegółowe wskazówki, praktyczne tabele czasów gotowania, inspirujące przepisy i wiele, wiele więcej.
Szybkowar – jak gotować? Instrukcja krok po kroku
Nie musisz być mistrzem kuchni, aby opanować sztukę gotowania w szybkowarze. Oto prosta instrukcja obsługi urządzenia:
- Przygotuj składniki. Umyj je i równo pokrój. To naprawdę ważne – gdy kawałki mięsa, ryby lub warzyw będą mieć podobną wielkość, ugotują się w tym samym czasie.
- Wlej do garnka płyn, np. wodę lub bulion. Minimum 250 ml (lub 1/4 wysokości naczynia), maksimum 2/3 wysokości garnka.
- Zamknij pokrywę. Sprawdź szczelność uszczelki oraz działanie zaworu bezpieczeństwa.
- Postaw garnek na źródle ciepła, np. kuchence gazowej lub płycie indukcyjnej. Ustaw wysoką moc palnika lub pola grzewczego. Obserwuj urządzenie. Gdy zawór zacznie syczeć lub gwizdać, oznacza to osiągnięcie właściwego ciśnienia wewnątrz garnka.
- Spójrz na zegarek albo ustaw timer. Gotuj potrawę zgodnie z tabelą czasów gotowania w szybkowarze (przykładowe tabele znajdziesz w dalszej części artykułu albo w instrukcji obsługi urządzenia).
- Zmniejsz ciśnienie w garnku. Po zakończeniu gotowania, przed otwarciem pokrywy koniecznie zrób dekompresję (instrukcja poniżej).
- Otwórz pokrywę. Ale dopiero wtedy, gdy ciśnienie się zredukuje.
Uwaga: dostępne na rynku modele mogą się nieco różnić sposobem użytkowania i funkcjonalnościami. Dlatego przed pierwszym użyciem szybkowaru koniecznie zapoznaj się z instrukcją obsługi swojego urządzenia. Zawsze stosuj się do wskazówek producenta szybkowaru.

Jak zrobić dekompresję? Metody redukcji ciśnienia w garnku
Oto trzy metody uwalniania pary z tradycyjnego szybkowaru:
- naturalna dekompresja – wyłącz źródło ciepła i odczekaj 10–15 min, aż ciśnienie się zredukuje. Polecamy tę technikę zwłaszcza do gotowania mięs i rosołów;
- szybka dekompresja – ustaw zawór szybkowaru w pozycji uwalniania pary (idealne rozwiązanie dla ugotowanych w szybkowarze warzyw);
- dekompresja wodą – umieść garnek pod strumieniem zimnej wody i chłódź go przez kilka minut.
Jak długo gotować w szybkowarze – tabela czasów
Zastanawiasz się, jak długo gotować mięso w szybkowarze. Albo po ilu minutach będzie gotowa kasza? Czas obróbki termicznej zależy od rodzaju i wielkości produktów spożywczych. Oto przykładowe tabele:
Warzywa
| Produkt | Czas gotowania | Uwagi |
|---|---|---|
| Ziemniaki (ćwiartki) | 6–8 min | Użyj wysokiego ciśnienia |
| Ziemniaki całe | 10–12 min | Gotuj ze skórką |
| Marchewka | 4–6 min | Pokrojona na kawałki |
| Kalafior różyczki | 2–3 min | Najlepiej na parze |
| Kalafior cały | 8–10 min | Więcej płynu |
| Buraki | 15–25 min | Całe, średniej wielkości |
| Kapusta biała | 7–10 min | Pokrojona w paski |
| Fasolka szparagowa | 5–7 min | Świeża lub mrożona |
Mięsa i ryby
| Produkt | Czas gotowania | Uwagi |
|---|---|---|
| Kurczak pierś | 10–15 min | Bez kości |
| Kurczak cały | 18–20 min | Zależnie od wielkości |
| Wołowina kawałki | 15–20 min | Idealna do gulaszu |
| Wieprzowina pieczeń | 25–30 min | Duże porcje |
| Ryby filet | 5–6 min | Gotuj na parze |
Zupy i dania jednogarnkowe
| Produkt | Czas gotowania | Uwagi |
|---|---|---|
| Rosół | 35–40 min | Intensywny smak |
| Zupa jarzynowa | 4–6 min | Warzywa szybko miękną |
| Gulasz wołowy | 15–20 min | Mięso duszone z warzywami |
Kasze i ryż
| Produkt | Czas gotowania | Uwagi |
|---|---|---|
| Ryż biały | 5–7 min | Proporcja ryżu do wody 1 do 1,5 |
| Ryż brązowy | 15–20 min | Proporcja ryżu do wody 1 do 2 |
| Kasza gryczana | 8–10 min | Proporcja kaszy do wody 1 do 2 |
Jak gotować na parze w szybkowarze
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania posiłków – sposób na zachowanie jędrności, kształtu i koloru produktów spożywczych z zachowaniem maksimum wartości odżywczych. Dzięki specjalnemu koszykowi lub wkładce parowej możesz przygotować w szybkowarze na przykład warzywa, ryby czy azjatyckie pierożki.

Instrukcja krok po kroku
- Wlej do garnka ciśnieniowego wodę. Ile? Mniej więcej 2–3 cm. Dla pewności sprawdź to w instrukcji obsługi szybkowaru. Pamiętaj, że koszyk do gotowania na parze nie powinien dotykać powierzchni płynu.
- Umieść koszyk z produktami w naczyniu.
- Zamknij pokrywę i włącz urządzenie. Gdy osiągnie pożądaną wartość ciśnienia (usłyszysz syk przy zaworze), odmierz czas pracy zgodnie z tabelą gotowania dla danego produktu. Przykładowo brokułom wystarczą 3 minuty.
Jak gotować w szybkowarze na indukcji
Większość nowoczesnych modeli jest wyposażona w dno ferromagnetyczne, dzięki czemu szybkowary można stosować na płytach indukcyjnych. Efekt? Jeszcze szybsze tempo przygotowywania posiłków (płyta indukcyjna nagrzewa się szybciej niż gazowa).

Instrukcja krok po kroku
- Postaw garnek z potrawą na płycie indukcyjnej.
- Ustaw wysoką moc grzania i poczekaj, aż w garnku wytworzy się odpowiednie ciśnienie (zawór zacznie świstać lub gwizdać).
- Zmniejsz moc płyty. Kontynuuj gotowanie zgodnie z tabelą czasów.
Jak gotować w szybkowarze elektrycznym
Korzystanie z urządzenia tego typu oznacza największą wygodę – wystarczy wybrać odpowiedni program na panelu sterującym i włączyć start. Reszta odbywa się automatycznie.
Instrukcja krok po kroku
- Wlej odpowiednią ilość płynu do naczynia (zgodnie z instrukcją producencką).
- Umieść produkty spożywcze w koszyku lub wkładzie do gotowania na parze. Włóż parownik do szybkowaru. Zamknij pokrywę.
- Wybierz funkcję gotowania na parze i odpowiedni program, np. mięso, warzywa. Wciśnij start. Szybkowar sam wybierze ustawienia i rozpocznie pracę. W przypadku braku programów automatycznych ustaw czas pracy manualnie.
- Po zakończeniu urządzenie przejdzie w tryb podtrzymywania ciepła.
Czy gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne
Tak. Nowoczesne szybkowary są zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie użytkowników i wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia – zawory, które regulują ciśnienie wewnątrz garnka, czy blokady otwarcia pokrywy (gdy ciśnienie jest zbyt wysokie).
Zawsze jednak – jak w przypadku każdego urządzenia kuchennego wytwarzającego parę wodną, wysokie ciśnienie i temperaturę lub podłączanego do prądu – należy zachować ostrożność i przestrzegać instrukcji obsługi. Kluczowe dla bezpieczeństwa są też regularna konserwacja i dbałość o sprzęt.
Czego unikać podczas korzystania z szybkowaru?
Warto pamiętać o kilku zasadach bezpieczeństwa:
- nigdy nie otwieraj pokrywy pod ciśnieniem; poczekaj, aż zawór wskaże spadek ciśnienia;
- nie przepełniaj garnka – zostaw miejsce na parę;
- regularnie sprawdzaj stan uszczelki oraz zaworu bezpieczeństwa;
- nie używaj uszkodzonego sprzętu;
- unikaj gotowania produktów niezalecanych przez producenta szybkowaru, np. groszku zielonego (może zatkać otwór, przez który wydobywa się para).
Dania z szybkowaru – sprawdzone przepisy
Jeżeli szukasz pomysłów na szybkie i pyszne dania z szybkowaru, może się zainspirujesz poniższymi przepisami.

Risotto z grzybami
Składniki: 200 g ryżu arborio, 150 g pokrojonych grzybów świeżych lub suszonych (namoczonych w wodzie), cebula pokrojona w kostkę, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka masła, łyżka parmezanu, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę z grzybami podsmaż na maśle.
- Dodaj przepłukany wodą ryż. Zalej składniki bulionem. Dopraw solą i pieprzem.
- Zamknij pokrywę szybkowaru i gotuj danie ok. 7 minut pod wysokim ciśnieniem.

Chili con carne
Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego, puszka fasoli czerwonej, puszka pomidorów krojonych, papryka czerwona pokrojona w kostkę, cebula pokrojona w kostkę, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, szczypta przyprawy chili, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki.
- Zamknij pokrywę szybkowaru i gotuj danie ok. 12 minut.

Gulasz wołowy
Składniki: 500 g wołowiny pokrojonej w kostkę, 2 marchewki (w plastrach), cebula pokrojona w kostkę, łyżka oleju, 250 ml bulionu, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę na oleju. Dodaj mięso i marchewkę. Przez chwilę smaż dalej.
- Wlej bulion i zamknij pokrywę szybkowaru.
- Gotuj 20 minut.

Rosół drobiowy
Składniki: porcja rosołowa z kurczaka, włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, połówka selera, kawałek pora itp.), liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umieść składniki w garnku.
- Wlej wodę do połowy wysokości garnka.
- Gotuj 35 minut.
Szybkowar – twój nowy pomocnik w kuchni
Szybkowar to przydatne urządzenie, które ułatwi ci gotowanie – skróci czas przyrządzania posiłków, jednocześnie pozwalając zachować wartości odżywcze przygotowywanych potraw. Bez względu na to, czy zdecydujesz się na model tradycyjny (garnek ciśnieniowy), czy nowoczesny szybkowar elektryczny, pamiętaj o przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa i zapoznaniu się z instrukcją obsługi.
Aby korzystanie z szybkowaru było proste, szybkie i przyjemne, a serwowane dania – pyszne, warto uwzględnić podczas ich przyrządzania nasze wskazówki i tabele czasów gotowania.
