Fotografia kulinarna, czyli jak fotografować jedzenie

Ola

Fotografowanie jedzenia stało się bardzo popularne – zdjęcia dań coraz chętniej umieszczane są w mediach społecznościowych i na blogach z przepisami lub z recenzjami restauracji. Jest to doskonała forma dzielenia się i inspirowania innych własną twórczością kulinarną oraz zachęcania do spróbowania nowych dań – w domu lub na mieście. Jeśli i Ty chcesz zacząć przygodę z blogiem lub własnym profilem na Instagramie, koniecznie dowiedz się, jak fotografować jedzenie!

Zdjęcia jedzenia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- czym robić zdjęcia jedzenia,

- jak zadbać o odpowiednią kompozycję,

- jakie tło będzie pasowało do fotografii kulinarnej,

- jakie akcesoria przydadzą się przy robieniu zdjęć jedzenia.

Fotografia kulinarna – czy potrzebny jest profesjonalny sprzęt?

Robienie zdjęć jedzenia może być prawdziwie artystycznym zadaniem – ważne, aby na fotografii kulinarnej uchwycić nie tylko to, jak dana potrawa wygląda, ale sprawić, by chciało się ją od razu zjeść! Czy taki efekt można osiągnąć zwykłym aparatem fotograficznym, czy potrzebny będzie specjalistyczny sprzęt do robienia zdjęć? Przyjrzyjmy się różnym typom urządzeń.

Lustrzanka cyfrowa Nikon D5300 + 18-105 VR

  • Lustrzanka – zdjęcia jedzenia robione lustrzanką będą wyróżniały się wysoką jakością i ostrością. Co więcej, aparaty cyfrowe tego typu dają olbrzymie możliwości tworzenia niebanalnych efektów czy kadrowania, szczególnie w rękach profesjonalisty, który jest w stanie dopasować ustawienia ręczne do swoich potrzeb oraz dobrać do apartu fotograficznego odpowiednie obiektywy i inne akcesoria. Do fotografii kulinarnej świetnie nadaje się lustrzanka Nikon D5300 + 18-105 VR. Nie jesteś przekonany do tego wyboru? Sprawdź zatem nasz artykuł: Nikon czy Canon – który aparat wybrać.
  • Bezlusterkowiec – aparaty bezlusterkowe cechują się przede wszystkim o wiele mniejszymi rozmiarami w porównaniu do lustrzanek. Są też bardziej intuicyjne w obsłudze i przyjaźniejsze dla amatorów, którzy dopiero zaczynają przygodę z fotografią kulinarną. Jeśli więc chcesz robić zdjęcia jedzenia najwyższej jakości, ale boisz się, że nie poradzisz sobie z lustrzanką, zacznij od bezlusterkowca takiego jak Sony Alpha a6000.
Aparat bezlusterkowy Sony Alpha a6000 (ILCE-6000LB) + 16-50 mm (czarny)
  • Aparaty cyfrowe – te urządzenia są wciąż bardzo popularne, przede wszystkim ze względu na swoje kompaktowe wymiary i spore możliwości. Często okazuje się jednak, że aparaty w smartfonach z górnej półki mogą dorównywać cyfrowym aparatom fotograficznym – takie telefony są jednak przeważnie o wiele droższe od aparatu cyfrowego.
  • Aparaty natychmiastowe – te urządzenia sprawdzą się wtedy, gdy postawisz na fotografię kulinarną w stylu vintage. Nie możesz w tym przypadku liczyć na perfekcyjnie ostre i wysokojakościowe zdjęcia jedzenia, jednak takie fotografie będą idealnym elementem wystroju knajpek i restauracji.
  • Smartfony – bardzo wiele osób ostatecznie decyduje się na robienie zdjęć jedzenia za pomocą telefonu. Nie jest to wcale zły wybór, pod warunkiem, że posiadasz smartfona z bardzo dobrym aparatem fotograficznym, np. Huawei P20 Pro. Wyposażony w 3 tylne kamerki o łącznej rozdzielczości 68 Mpix i oferujący bardzo dużo możliwości ustawień ręcznych, automatycznych i obrabiania zdjęć będzie idealnym wyborem dla tych, którzy chcą publikować zdjęcia jedzenia prosto z restauracji na całym świecie!
Dobry smartfon Huawei P20 Pro

Sprawdź kilka polecanych modeli do fotografii kulinarnej:

tabela

Kompozycja na talerzu – czy jest ważna w fotografii kulinarnej?

Chcesz, żeby innym na widok Twoich zdjęć jedzenia ciekła ślinka? Zadbaj o to, aby fotografowane potrawy były tego warte! Poświęć chwilę przy robieniu śniadania lub obiadu, by talerz wyglądał estetyczne, a jedzenie apetycznie. Jeśli zamierzasz wrzucać na swój profil na Instagramie zrobione na szybko kopytka polane sosem, nie licz na duże grono fanów – postaw na finezję i dobranie kolorów jedzenia. Na śniadanie zjadasz granolę ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym? Nie mieszaj wszystkiego ze sobą, a zamiast tego poukładaj wszystkie składniki obok siebie, zachowując w miarę możliwości symetrię, i zrób zdjęcie jedzenia. Dopiero po tym całość wymieszaj i zjedz tak, jak lubisz.

Fotografia kulinarna

Czy to znaczy, że wcześniej wspomniane kopytka nie nadają się na bloga? Nie, ale musisz się bardziej wysilić, by uwydatnić ich apetyczność. Możesz np. wylać sos na talerz i na nim poukładać kopytka. Pamiętaj o kolorach – na talerz nałóż również sałatkę ze świeżych warzyw: sałaty, pomidora, ogórka i rzodkiewki.

PORADA EKSPERTA

Niezależnie od tego, czy robisz zdjęcia zupie w misce, czy też wieloskładnikowej potrawy na talerzu, zadbaj o to, by ranty naczyń były czyste!

W fotografii kulinarnej istotną rolę odgrywa też kadrowanie. Nie musisz zawsze robić zdjęcia całego talerza czy miski – często wystarczy tylko fragment naczynia wypełnionego potrawą, szczególnie jeśli zadbałeś także o odpowiednie otoczenie swojego dania!

  • 4 099 zł
  • 10 499 zł
  • 4 699 zł
  • 5 989 zł
  • 5 699 zł

Jak fotografować jedzenie? Wyjątkowo ważne jest tło!

Tło, na jakim umieścisz swoje jedzenie, jest w stanie całkowicie odmienić odbiór fotografii kulinarnej. Co więcej, nie musisz obawiać się swojej przestrzeni roboczej w kuchni, choć zalecane jest jej delikatne podrasowanie. Świeżo upieczony chleb będzie bardziej przekonujący, jeśli zrobisz jego zdjęcie przy rozsypanej na blacie mące i wałku. Przy misce zupy mogą znajdować się składniki użyte do jej zrobienia – papryczki chili, marchewki, pomidory, czosnek – warzywa wybieraj pod względem kolorów, których brakuje Ci do uzyskania perfekcyjnej harmonii zdjęcia. Równie udane mogą okazać się fotografie robione już bezpośrednio na stole, zaraz przed spożyciem – wówczas zadbaj o neutralny wygląd obrusu i wybranie pasującej zastawy.

Jak fotografować jedzenie?

UWAGA!

Choć odpowiednio dobrane tło jest bardzo ważne w fotografii kulinarnej, nie pozwól, by zdominowało ono zdjęcie. Na pierwszym planie zawsze powinna się znaleźć Twoja potrawa, a cała reszta ma za zadanie być ciekawym dodatkiem.

Akcesoria przydatne w fotografii kulinarnej

W zdjęciach jedzenia dużą rolę odgrywa ostrość fotografii – aby była ona jak najlepsza, aparat, którego używasz, musi być idealnie stabilny. Dlatego też bardzo przydatnym akcesorium okazuje się statyw – zaopatrz się zarówno w podstawowy model, jak i w mniejszy statyw stołowy oraz gimbala, jeśli planujesz robić swoje zdjęcia telefonem.

Bardzo ważne jest także zadbanie o odpowiednie oświetlenie podczas robienia zdjęć jedzenia. Dobrym wyborem jest fotografowanie potraw przy naturalnym świetle dziennym, jednak uzyskanie perfekcyjne zbalansowanego oświetlenia jest dość trudne, dlatego też warto wykorzystać blendy, które możesz zastąpić też dużymi kartkami papieru, szczególnie jeśli fotografia kulinarna jest jedynie Twoim hobby realizowanym w domowym zaciszu.

Fotografia jedzenia

Co więcej, do doświetlania niektórych elementów zdjęcia jedzenia, które chcesz bardziej wyeksponować, może Ci posłużyć także lusterko, odbijające światło i kierujące je dokładnie tam, gdzie tego potrzebujesz! Wielu fotografów lubi eksperymentować z obiektywami przy fotografowaniu jedzenia, choć z pewnością nie jest to konieczne, aby uzyskać zadowalające efekty. Niezwykłe zdjęcia potraw możesz robić nawet bardzo podstawowym sprzętem, jeśli tylko będziesz mieć sporo cierpliwości, ciekawe pomysły oraz odrobinę talentu do komponowania potraw na talerzu.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!