Nóż santoku – do czego służy i jak go używać?

Autor: Joanna

Wiele osób ceni sobie specjały kuchni japońskiej. Jednak nie każdy z nas wie, że oferuje ona nie tylko sushi i inne potrawy, ale także świetny sprzęt kuchenny, np. nóż santoku. Do czego on służy i jak go w praktyce używać?

Nóż na głównym planie, w tle deska do krojenia, cebula w krążkach.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak wygląda nóż santoku i skąd wzięła się jego popularność;
  2. jak i do czego używać noża santoku;
  3. jaki model noża santoku warto wybrać.

Jak wygląda nóż santoku i skąd wzięła się jego popularność?

Trzy różnego rodzaju noże, leżące na desce do krojenie, wokół ułożone są różne warzywa.

Kuchnia japońska jest różnorodna pod względem smaków i potraw. Aby wygodnie je przygotowywać, warto zainwestować w odpowiedni sprzęt. Jednym z najpopularniejszych akcesoriów wykorzystywanych do robienia tradycyjnych japońskich potraw (i nie tylko) jest nóż santoku. To wielofunkcyjny model, którym można posiekać różne produkty od warzyw i owoców po ryby.

Na pewno warto zwrócić uwagę na kształt noża. Jest to kompozycja typowego noża szefa kuchni, zwanego przez wielu kucharzy nożem gyuto, z niedużym tasakiem. Połączenie to sprawia, że santoku jest niezwykle uniwersalny i ma wiele funkcji – od siekania i szatkowania po krojenie mięsa w idealne kształty. Spośród innych noży kuchennych model ten wyróżnia specyficzne ostrze – proste z zakończeniem w kształcie łuku. Santoku ma też ciekawe rozwiązanie, jeśli chodzi o technikę krojenia („od siebie” i „do siebie”) i szatkowania. Jego atutem jest to, że nie męczy dłoni nawet przy długotrwałym użytkowaniu, choć oczywiście trzeba się do niego przyzwyczaić.

Jak i do czego używać noża santoku?

Noże santoku charakteryzuje określony rozmiar ostrza. To japońska precyzja. Mniejsze modele mają ostrze o długości 14 cm, większe – od 16 do 18 cm. Klinga noża pozwala operującemu swobodnie go używać. Wiele osób, które poznały noże santoku, ceni je w codziennej pracy. To modele nie tylko dla zawodowych kucharzy, ale też dla amatorów lubiących tworzyć w kuchni potrawy rodem z Azji i nie tylko. Z racji tego, że świetnie nożem tym kroi się warzywa i owoce, będzie on dobrym wyborem przy przygotowywaniu produktów, np. na sałatki warzywne i owocowe. Poradzi sobie równie dobrze z każdym rodzajem mięsa (np. na gulasz) czy rybami. Na rynku dostępne są też specyficzne noże o nazwie santoku granton. Pojęcie to odnosi się do rodzaju żłobień, które znajdują się na ostrzu noża. Dzięki takiemu rozwiązaniu żaden materiał (szczególnie mięso) nie przywiera do klingi noża, swobodnie się po nim zsuwając. System ten znany jest szczególnie z dużych noży kucharskich, tzw. nóż do porcjowania. Technologia granton znana jest od pierwszej połowy XX wieku. Kupując nóż santoku z wycięciami granton, zwróćmy uwagę na jakość wcięcia. Tylko najlepsi producenci są w stanie zrobić je dobrej jakości. Z reguły wymaga to dużej wiedzy metalurgicznej i użycia specjalnych maszyn.

Polecane noże kuchenne
  • 49,90 zł
  • 1 299 zł
  • 109,99 zł
  • 164,99 zł
  • 69,99 zł

Na jakie modele warto zwrócić uwagę?

Nóż wspierajacy się o otwarty futerał.

Na rynku znajdziemy kilka modeli noży santoku godnych polecenia. Warto zwrócić uwagę na Tefal K2320614. Jest przeznaczony głównie do krojenia i filetowania. Ma ostrze o długości 18 cm. Klinga wykonana jest ze stali nierdzewnej, a uchwyt z tworzywa sztucznego. Sprawdzi się w krojeniu każdego gatunku mięsa. Dobrze poradzi sobie również z filetowaniem ryb.

Kolejna propozycja to Fiskars 978331 Edge. Nóż ma ostrze o długości 17 cm, wykonane ze stali nierdzewnej, ze specjalnym szlifem i rękojeścią z tworzywa sztucznego. Sprzęt ten należy do linii Fiskars Edge (komplet 5 modeli z tej serii, w tym nóż typu santoku dostępny jest tutaj), która znana jest nie tylko z funkcjonalności, ale również z unikalnego designu. Zaletą jest jego trwałość. Siekane mięso czy inny produkt nie przywiera ponadto do brzegów noża. Model kosztuje 69,99 zł. Kolejnym nożem godnym uwagi jest Zwilling Twin Chef. Przeznaczony jest do krojenia, siekania i filetowania. Idealny do warzyw, owoców, nabiału, mięsa, ryb. Ma ostrze o długości 18 cm, wykonane ze stali nierdzewnej, oraz wygodną w użyciu, odporną na korozję rękojeść z tworzywa sztucznego. Model jest poręczny, łatwy i przyjemny w prowadzeniu, co na pewno jest jego atutem. Idealny dla pasjonatów kuchni japońskiej. Można nim pracować przez kilka godzin, nie odczuwając zmęczenia. Czwartą propozycją może być nóż Zwilling nóż santoku Professional S. Posiada ostrze o długości 18 cm wykonane ze stali nierdzewnej. Jest elastyczny i odporny na działanie korozji. Rękojeść, podobnie jak w przypadku pozostałych modeli, została wykonana z lekkiego tworzywa sztucznego. Oznaczenie S wskazuje na laserowe ostrzenie noża. Idealny do krojenia i siekania, przeznaczony do warzyw, owoców i mięs. Zestawienie zakończy model Tefal K1530414. Posiada ceramiczne ostrze o długości 13 cm (odporne na działanie wszelkich kwasów) i rękojeść z tworzywa sztucznego. Idealny nóż do filetowania.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link