Cyrkulator do gotowania sous vide – wskazówki przed zakupem

Marcin

Cyrkulator do gotowania sous vide odpowiada za obieg wody w naczyniu i zapewnia równomierną temperaturę w każdym miejscu garnka. Urządzenie wykorzystywane jest w technologii gotowania posiłków w woreczkach próżniowych. Cyrkulator kuchenny i próżniowa pakowarka pozwalają na przygotowanie soczystych, zdrowych i aromatycznych posiłków.

Gotowanie z cyrkulatorem kuchennym zamocowanym do garnka

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. co to jest technologia sous vide
  2. na co należy zwracać uwagę, kupując cyrkulator do gotowania sous vide
  3. jak wybrać woreczki do gotowania sous vide

Na czym polega gotowanie sous vide?

Kobiera przygotowuje posiłek metodą sous vide

Sous vide to francuskie określenie na gotowanie w niskich temperaturach i specjalnych woreczkach próżniowych. Optymalny czas i temperatura przyrządzania posiłków wpływają na to, że mięso, warzywa oraz owoce zachowują wyrazisty smak i soczystość. Ta technika gotowania wymaga dwóch urządzeń: pakowarki próżniowej i cyrkulatora sous vide. Korzystając z pakowarki, umieszczamy dowolną porcję jedzenia w woreczku próżniowym i pozbywamy się powietrza, jakie znajduje się wewnątrz opakowania. Czynność ta pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych, witamin, soków i aromatów w produktach, zamiast ich ulatniania się do wody w trakcie gotowania. Tak zapakowaną porcję wkładamy do garnka, w którym musi panować stała temperatura (jej poziom nie powinien przekroczyć temperatury wrzenia). Osiągnięcie takiego stanu umożliwia cyrkulator kuchenny. Urządzenie mocujemy na krawędzi naczynia do gotowania i odpowiednio ustawiamy temperaturę (pomocą w doborze temperatury jest specjalna tabela czasów dołączona do instrukcji obsługi urządzenia). Proces gotowania metodą sous vide może zająć nawet kilka godzin, zależnie od tego, jaką potrawę przyrządzamy.

Cyrkulator do gotowania sous vide – wskazówki przed zakupem

W sprzedaży znajdziemy dwa typy sprzętu do gotowania sous vide. Pierwszy to innowacyjne urządzenia dostosowane do gotowania próżniowego. Posiłki umieszczane są w specjalnej komorze, która jest szczelnie zamykana od góry pokrywą, i tam gotują się przez określony czas. Taki proces przyrządzania eliminuje ryzyko rozgotowania potraw i ich rozdrobnienia się w wodzie. Urządzenia do gotowania próżniowego, takie jak Caso Germany SV900, pozwalają na ustawienie temperatury z dokładnością do 0,1 stopnia w zakresie od 30 do 90 stopni Celsjusza. Sprzęt ma wbudowany wężyk umożliwiający odsysanie powietrza z wnętrza worków foliowych. Model SV900 ma pojemność 9 litrów wody, co pozwala na umieszczenie w nim 5 porcji potraw. W sprzedaży znajdziemy także urządzenia bardziej kompaktowe, np. Caso Germany SV500 o pojemności 6 litrów.

  • 199,99 zł
  • 189,99 zł
  • 159,99 zł
  • 107,99 zł
  • 169,99 zł
Zamykana maszyna do gotowania sous vide

Drugi rodzaj to cyrkulator sous vide. Jest to uniwersalne urządzenie, które możemy zamocować niemal do każdego garnka (najlepiej sprawdza się garnek o głębokości co najmniej 15 cm). Pojemność decyduje o tym, ile woreczków z żywnością będziemy mogli umieścić w naczyniu. Cyrkulator kuchenny, taki jak Sam Cook Termo cyrkulator Sous Vide PSC-20, ma wbudowaną końcówkę z elementem grzejnym. Po zanurzeniu go w wodzie grzałka utrzymuje stały poziom ciepła przez cały czas gotowania posiłków. Wysokość temperatury możemy regulować dzięki programatorowi i wygodnemu wyświetlaczowi LCD, jak w urządzeniu Anova Cyrkulator Anova Precision Cooker V2. Cyrkulator zanurzeniowy sous vide najczęściej jest wyposażony w zabezpieczenie przed przegrzaniem i wymaga stałego dostępu do źródła prądu. W tym przypadku do przygotowania posiłku metodą gotowania sous vide potrzebujemy także próżniowej zgrzewarki, która umożliwi nam hermetyczne zapakowanie poszczególnych porcji. Przykładowym modelem jest Caso Germany VC10, która ma na wyposażeniu 10 foliowych torebek oraz funkcję STOP, przydatną podczas pakowania delikatnych składników.

Walory użytkowe urządzeń do gotowania w woreczkach próżniowych poprawiają dodatkowe funkcje. Jedną z nich jest sygnał akustyczny, który informuje nas o zakończonym procesie gotowania.

Woreczki do gotowania sous vide

Woreczki do gotowania technologią sous vide powinny być wyprodukowane z bezpiecznego materiału (wolne od BPA), który ma atest kontaktu z żywnością. Istotna jest także tolerancja na rozdarcia i wysoką temperaturę, dzięki czemu folia nie uszkodzi się w trakcie nawet wielogodzinnego gotowania. Szukając woreczków próżniowych do sous vide, zwracajmy uwagę na ich grubość i przepuszczalność. Praktycznym rozwiązaniem są opakowania z podwójnym zamkiem, przeznaczone do mycia w zmywarce, np. Bosch MSZV0FB3. Są to opakowania z zaworem próżniowym, który łatwo dopasowuje się do pomp próżniowych oraz blenderów ręcznych i kielichowych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!