Lubimy dobre, zdrowe jedzenie, i to nie tylko w wersji restauracyjnej, ale także domowej. Nie dziwi zatem, że stale wzrasta popularność gotowania w domu, a co za tym idzie – sprzętu, który to gotowanie ma nam ułatwić. Dlatego przetestowaliśmy dla was Termorobota MPM iCoook MRK-28 z dwiema misami. To zaawansowany, wielofunkcyjny sprzęt, który dzięki swojej wszechstronności może sprawić, że kolejne kuchenne wyzwania będą dużo przyjemniejsze. Zobaczcie, jaki jest, co potrafi i w czym może wam pomóc.
Ale od początku. Estetyczny czarny korpus robota kuchennego jest dosyć lekki (waży 4 kg) i opiera się na czterech gumowych nóżkach z mocnymi przyssawkami, dzięki czemu robot jest stabilny nawet wtedy, gdy urządzenie pracuje na najwyższych obrotach. Wszystkie elementy iCoooka MRK-28 mające kontakt z żywnością zostały wykonane z wysokiej jakości materiałów – stali nierdzewnej i tworzywa bez zawartości bisfenolu (BPA free). Akcesoria można myć w zmywarce, z wyjątkiem dzbanków i wałka napędowego, które trzeba umyć ręcznie. Włączenie i zakończenie pracy sygnalizowane jest dźwiękiem, a po pięciu minutach bezruchu robot wyłącza się samoczynnie. Ponadto iCoook ma alert wysokiej temperatury oraz zabezpieczenie przed włączeniem przy nieprawidłowym montażu elementów, sygnalizuje np. brak misy. To sprawia, że jest bezpieczny w użytkowaniu i pod nadzorem dorosłych mogą z niego korzystać nawet dzieci. Do urządzenia dołączona jest też przyjaźnie napisana instrukcja ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania i bezpieczeństwa, zarówno w wersji papierowej, jak i elektronicznej. Obsługę iCoooka warto zacząć właśnie od niej.
Panel sterujący
MPM iCoook MRK-28 wyposażony jest w czytelny, pięciocalowy ekran dotykowy. Po włączeniu dostępne jest menu główne z zakładkami: przepisy, ustawienia własne, automatyczne programy, aktualizacja przepisów. Po ich wyborze możemy kolejno przejść do przepisów dostępnych w urządzeniu, indywidualnie programowanych trybów pracy, programów zdefiniowanych w urządzeniu i do panelu, w którym możemy pobrać aktualizacje oprogramowania i bazy przepisów. Komunikat o takiej konieczności pojawia się po połączeniu z internetem, które dzięki funkcji wi-fi jest bezproblemowe. Poruszanie się w menu urządzenia jest intuicyjne i nawet osoba bez zacięcia technologicznego jest w stanie swobodnie z niego korzystać. Warto zaznaczyć, że dostępne są aż trzy wersje językowe: polska, angielska i ukraińska.
Co może iCoook MRK-28?
Termorobot MPM jest bardzo uniwersalny i może zastąpić w kuchni kilka oddzielnych sprzętów, bo producent połączył ich funkcje w jednym, kompaktowym urządzeniu. Co konkretnie potrafi iCoook? Podgrzewa, gotuje w wersji klasycznej, na parze i metodą sous vide, smaży, blenduje, miesza, ubija, zagniata, wyrabia i miksuje, sieka, szatkuje, ściera i kroi na plastry, może także skruszyć lód. Ma wbudowaną wagę (pomiar w granicach 0–5 kg, co 5 g) z funkcją tarowania – możemy naszykować i odważyć składniki przed rozpoczęciem gotowania czy pieczenia bądź w trakcie trwania programu, z którego akurat korzystamy. Jest to bardzo praktyczna funkcja, bo waga dostępna jest każdej chwili – możemy ważyć w misie, bezpośrednio na pokrywie czy np. w misce na niej ustawionej.
W iCoooku MRK-28 dostępnych jest sześć automatycznych programów: ugniatanie, gotowanie na parze, sous vide, gotowanie, szatkowanie i siekanie, które sugerują optymalny czas obróbki produktów, co ułatwia wybór konkretnej opcji. Ponadto są tryb Turbo zwiększający obroty do maksimum oraz wspomniana już waga.
Elementy wyposażenia
Z wszystkich wymienionych powyżej funkcji pozwala skorzystać bogate wyposażenie termorobota. Do dyspozycji mamy:
· pokrywę dzbanka z otworem umożliwiającym dodawanie produktów w czasie pracy,
· nóż do siekania i wyrabiania,
· przystawkę do mieszania,
· motylek do ubijania, np. majonezu czy lekkich kremów,
· naczynie do gotowania na parze z dodatkową tacą, dzięki czemu możemy przygotowywać produkty na dwóch poziomach,
· koszyk do gotowania produktów sypkich, np. kasz, ryżu, makaronu,
· dwustronną, pełną tarczę do krojenia w plastry i siekania,
· dodatkową pokrywę z popychaczem,
· łopatkę,
· miarkę z podziałką, która jest także uchwytem do wyciągania koszyczka – 10 ml, 20 ml, 30 ml.
Baza przepisów
Termorobot MPM iCoook MRK-28 ma wgraną książkę kucharską. W pamięci urządzenia znajdziemy 256 przepisów, które krok po kroku poprowadzą użytkownika przez kolejne etapy przygotowania potrawy. Każdy przepis składa się z dokładnej listy składników i sposobu wykonania. Dodatkowo wymienione są akcesoria, które będą potrzebne, a niekiedy dołączone są także wskazówki szefa kuchni dotyczące konkretnego przepisu. Na kolejnych ekranach pojawiają się kolejne etapy, a wszystkie ustawienia i parametry są już zaprogramowane i wystarczy je tylko uruchomić w odpowiednim momencie.
Przepisy w wersji elektronicznej można wyszukiwać po kategoriach, według nazwy (są ułożone alfabetycznie) lub składnika. Dodatkowo wybrane przepisy możemy przenieść do sekcji z ulubionymi przepisami, a te ostatnio wybierane są też dostępne w historii.
Do urządzenia dołączona jest drukowana książka kucharska z 60 wybranymi przepisami w dwóch wersjach językowych, polskiej i angielskiej, oraz druga książka z przepisami, których zrealizowanie wymaga użycia dwóch mis.
Nasz test
Żeby sprawdzić iCoooka w praktyce, postanowiliśmy ugotować w nim czterodaniowy posiłek: na przystawkę hummus w wersji klasycznej, z zup wybraliśmy krem z brokułów, na danie główne pstrąga na parze, a na deser – ciasto drożdżowe.
Przepisy są jasne, a składniki powszechnie dostępne, dzięki czemu są to propozycje na każdy dzień. iCoook z ciecierzycą poradził sobie bardzo dobrze, a hummus miał odpowiednie strukturę, konsystencję i smak. Żeby nie było za łatwo, zanim przystąpiliśmy do robienia klasycznej pasty z ciecierzycy, iCoook przygotował tahinę. Choć niełatwo doprowadzić sezam do konsystencji pasty, to i ten etap przebiegł pomyślnie. Krem z brokułów wyszedł gładki i smakował nawet dzieciom. Sporym pozytywnym zaskoczeniem był pstrąg gotowany na parze – mięso było jędrne i łatwo odchodziło od ości. Na koniec sprawdziliśmy, jak iCoook radzi sobie z ciastem drożdżowym. W przepisie łączny czas mieszania ciasta to zaskakujące półtorej minuty. I rzeczywiście po jego upływie ciasto było jednolite. Pół godziny wyrastania, pół godziny pieczenia plus espresso i popołudniowa przekąska była gotowa.
Podsumowanie
Termorobot MPM iCoook MRK-28 to wygodne, intuicyjne, kompaktowe urządzenie o stosunkowo niewielkich rozmiarach i wadze, ale jego moc (1300 W) jest całkowicie wystarczająca, by uzyskać na przykład gładką zupę krem czy zagnieść ciasto drożdżowe w czasie zdecydowanie krótszym niż podczas wyrabiania ręcznego. W trakcie pracy na wysokich obrotach urządzenie co prawda jest głośne, ale są one używane dosyć rzadko i krótko. Na niższych i średnich obrotach generowany hałas nie jest kłopotliwy. Ponadto iCoook ma estetyczną czarną obudowę i naprawdę bogate wyposażenie. Dwie misy zaś znacznie ułatwiają przygotowywanie większych i bardziej skomplikowanych posiłków. To wszystko sprawia, że iCoook odnajdzie się w każdej, nawet – a może zwłaszcza – niewielkiej kuchni.
Termorobot iCoook MRK-28 to także dobre rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają przygodę ze sztuką kulinarną, w kuchni czują się niepewnie, zwyczajnie nie mają czasu na gotowanie albo w prosty sposób chcą urozmaicić codzienny jadłospis. Dzięki iCoookowi, prowadzone krok po kroku, będą mogły odkryć nowe smaki i możliwości oraz bez wysiłku przygotować nawet bardziej skomplikowane potrawy, jak np. tarta cytrynowa z bezą czy kotleciki ziemniaczane z mięsem i sosem pomidorowym. Z Termorobotem MPM szybko nabiorą doświadczenia i nieraz zaskoczą rodzinę i znajomych. Korzystanie z iCoooka to także oszczędność czasu i uwolnienie głowy. Automatyzacja i precyzyjnie opisane kolejne etapy przygotowania potraw sprawiają, że gotowanie może być przyjemne i bezproblemowe.