Przekąski na ciepło i na zimno na każdą imprezę. Porady

Autor: Joanna

Przekąski na imprezę, poza muzyką i doborowym towarzystwem, to jedna z największych atrakcji udanego przyjęcia. Dla gospodarzy ważne jest, aby móc przyrządzić je szybko i w łatwy sposób. Poniżej znajduje się kilka propozycji na smaczne i przede wszystkim proste w wykonaniu przystawki i dania na imprezę.

Na pierwszym planie znajduje się półmisek z przeskąskami. W tle przyjęcie i rozmawiający ze sobą goście.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak szybko przygotować przekąski na imprezę
  2. jakie dania podać na ciepło, a jakie na zimno

Przekąski na imprezę na ciepło

Przyjaciele przy wspólnym stole stukają się kieliszkami z czerwonym winem.

Dania na imprezę nie muszą być czasochłonne, jednak te na ciepło najlepiej podawać od razu po ugotowaniu lub upieczeniu. Jedną z najprostszych przekąsek są talarki z ziemniaka zapieczone w piekarniku i podane z sosami, np. tysiąca wysp. Najlepiej smakują, gdy są cienko pokrojone. Inną przekąską na imprezę domową, która smakuje każdemu są kawałki kurczaka zapiekane z pieczarkami i mozzarellą. Wystarczy pokroić kawałki mięsa na drobne kawałki, położyć na nie pokrojone grzyby i posypać serem. Całość w brytfannie wstawić do piekarnika na 180°C i zapiekać przez 25 minut. Dużą popularnością na przyjęciach cieszy się danie o nazwie „chlebek imprezowy”. Jest ono tanie, szybkie i przede wszystkim bardzo smaczne. Lekko czerstwy chleb należy ponacinać ostrym nożem w ukośną kratkę. Najlepiej zrobić to tak, aby nie przeciąć spodu pieczywa. W powstałe otwory trzeba włożyć sporą ilość masła czosnkowego (najlepiej domowej roboty) i startego sera. Całość zapieka się przez 20 minut w piekarniku. Tego rodzaju przystawkę na imprezę można jeść rękoma, odrywając kawałki chrupiącego, ciepłego i aromatycznego pieczywa. Takie danie idealnie komponuje się z kubkiem ciepłego, domowego czerwonego barszczu, przyprawionego dużą ilością pieprzu. Latem, zamiast barszczu można zaproponować gościom gazpacho, czyli chłodnik wykonany z dojrzałych pomidorów, czosnku, cebuli i oliwy z oliwek.

Jeśli podczas imprezy goście planują seanse filmowe, niezastąpioną przekąską na ciepło będzie popcorn, podawany z dużą ilością masła. Szybko wykona się go w specjalnej maszynce do popcornu, co pozwoli zapobiec bałaganowi związanemu z przygotowaniem tej przekąski na patelni czy w kuchence mikrofalowej. Sprawdzonym pomysłem na drobną przekąskę na przyjęcie są też miniaturowe tosty zapiekane z szynką, serem i warzywami. Można też wykonać je w wersji dla jaroszy. Miłośnicy słodkości z pewnością będą zadowoleni z gofrów z dodatkiem kremu czekoladowego i świeżych owoców. Aby jednak mieć pewność, że wyjdą chrupiące i puszyste, należy zrobić je w gofrownicy.

Polecane gofrownice
  • 169 zł
  • 109,99 zł
  • 459 zł
  • 429 zł
  • 429 zł

Przekąski na imprezę na zimno

Stół na przyjęciu zastawiony jedzeniem. Przy stole goście wznoszą toast.

Smaczne przekąski na zimno podjadane są przez gości przez całą imprezę. Najczęściej są to niewielkie, pojedyncze porcje, które można zjeść „na raz”. Standardem są miniaturowe kanapeczki, babeczki z nadzieniem wytrawnym oraz roladki z ciasta naleśnikowego. Do klasyki zaliczyć można również muffinki na słodko (np. z bananami, dżemem czy płatkami czekolady) i słono (np. z boczkiem, brokułami, szpinakiem i mozzarellą).

Aby urozmaicić gościom szwedzki bufet, dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku past do grzanek, a następnie ustawienie ich w osobnych miseczkach. Ponieważ istnieje wiele preferencji kulinarnych, warto zadbać o to, aby każdy znalazł coś, co wpisuje się w jego gusta smakowe i dietę. Dlatego proponuje się wykonanie co najmniej 4 szybkich past. Jedną z nich może być pasta rybna z makreli. Wystarczy zmieszać ze sobą pokrojoną cienko rybę (obraną z ości) z posiekanym jajem na twardo, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem, cebulką i majonezem. Miłośnicy diety wegańskiej i wegetariańskiej z pewnością będą zadowoleni z hummusu. Jego wykonanie jest szybkie i proste. Wystarczy zmiksować w blenderze ugotowaną soczewicę, tahini, czosnek i sok z cytryny. Całość następnie należy doprawić solą. Inną opcją jest zastąpienie soczewicy czerwoną fasolą, a zamiast tahini można dodać świeże listki mięty. Co ciekawe, dobrą pastę można wykonać również z mięsa, które zostało po rosole. Do blendera wrzuca się mięso, kilka ząbków czosnku, małą cebulę, łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz przyprawy do smaku. Wykonując kilka rodzajów past, gospodarz może mieć pewność, że każdy gość znajdzie coś, co lubi najbardziej.

Szybką i sprawdzoną przekąską na imprezę są oczywiście koreczki. Ich skład ogranicza jedynie wyobraźnia gospodarza. Można bowiem łączyć smaki słodkie i słone, owoce z serami, wędliny z warzywami lub kiszonkami. Dużym plusem jest szybkość ich wykonania. Krojenie w kostki i nadziewanie na patyczki nie zajmie dłużej niż 10 minut. Goście mogą także sami wykonywać swoje koreczki z wcześniej przygotowanych i postawionych na stole składników. W osobnych miseczkach warto postawić na stole marynowane grzybki, ogóreczki czy cebulki. Są to przekąski uniwersalne i lubią je prawie wszyscy.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link