Soki z sokowirówki – wybrane przepisy. Na co zwrócić uwagę w wyborze sokowirówki?

Autor: Iza

Soki z sokowirówki to doskonała alternatywa dla kupowanych gotowych napojów. Stanowią cenne źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników odżywczych. Najpopularniejszymi składnikami własnoręcznie przygotowywanych soków są: jabłko, marchew, pomarańcza, burak.

Sokowirówka wyciska sok pomarańczowego koloru

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co zwrócić uwagę w wyborze sokowirówki
  2. jak przygotować smaczne i zdrowe soki z sokowirówki

Soki z sokowirówki – podstawowe informacje

Matka i dzieci wyciskają razem sok

Soki z sokowirówki poleca się do picia każdemu, o ile nie istnieją żadne ku temu przeciwwskazania. Nie powinno się ich spożywać między posiłkami, a najlepiej wkomponować w przekąskę. To skoncentrowana dawka witamin i minerałów, która pozwala rodzicom przemycić nielubiane przez pociechy produkty. Specjaliści zalecają soki owocowo-warzywne lub warzywne z sokowirówki.

Soki z sokowirówki – wybrane przepisy

Soki, w zależności od użytych składników, będą mieć różne właściwości. Wszystkie wykorzystywane do ich sporządzenia składniki należy dokładnie umyć i osuszyć. Jeśli są duże, trzeba pokroić je na mniejsze kawałki, usunąć ewentualną grubą skórkę i gniazdo nasienne. Oto wybrane przepisy na soki z sokowirówki.

Pierwsza propozycja działa moczopędnie, detoksykująco i reguluje wartość ciśnienia tętniczego krwi. Mowa o soku z selera naciowego z sokowirówki.

Składniki:

  • 2 garście szpinaku,
  • 2 ogórki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 jabłko.

Powstały napój jest bardzo gęsty, stąd można wymieszać go z ½ szklanki wody.

Kolejny ciekawy przepis to oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka z sokowirówki.

Składniki:

  • 1 średni burak (najlepiej podłużny),
  • 3 jabłka,
  • 2 marchewki.

Po wyciśnięciu owoców do powstałego napoju dodaje się ½ łyżeczki oliwy z oliwek, która usprawnia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Sok z ananasa i pomarańczy z sokowirówki to świetna przekąska, która zastąpi słodkie niezdrowe batoniki. Ananas ze względu na zawartość bromelainy działa przeciwzakrzepowo, przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy tętnic. Jest bogaty w błonnik, magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, cynk.

Składniki:

  • ½ ananasa,
  • 3 pomarańcze,
  • 2 jabłka.
Polecane sokowirówki
  • 249 zł
  • 799 zł
  • 799 zł
  • 299 zł
  • 329 zł

Pigwowy sok z sokowirówki

Kobieta przelewa z pojmenika sokowirówki do szklanki zielony sok

Niezwykle interesującą propozycją jest sok z pigwy z sokowirówki, który wspomaga leczenie przeziębień i grypy. 2–3 łyżeczki dodaje się do herbaty lub rozpuszcza na wodzie. Pigwa (tzw. polska cytryna) zawiera duże ilości witaminy C (15 mg w 100 g), stąd jej cenny wpływ na układ odpornościowy. Działanie to intensyfikują obecne w owocu witaminy z grupy B, które chronią przed pojawieniem się i rozwojem infekcji.

Oto przepis na pigwowy sok z sokowirówki. 2 kg owoców pigwy myje się, kroi w ćwiartki i usuwa z nich nasiona. Po przyciśnięciu przez urządzenie otrzymany sok przelewa się do garnka, dodaje 1 kg cukru i gotuje. Gorący sok przelewa się do buteleczek i opcjonalnie pasteryzuje 10–15 minut.

Soki z sokowirówki – na co zwrócić uwagę w wyborze urządzenia?

Najważniejszą częścią sokowirówki jest wirująca płyta z ząbkami. To na nią upuszcza się z góry produkty do mielenia. W wyniku jej pracy oddzielone zostają sok i suche części produktu, które wpadają do osobnych pojemników. Maszyna szczyci się szybkim czasem pracy i niezwykłą klarownością uzyskanego soku. Minusem sokowirówek jest dość głośna praca i odrzucanie bogatej w błonnik owocowej pulpy. Urządzenie nie sprawdzi się przy warzywach liściastych i drobnych owocach jagodowych.

Wybór odpowiedniej sokowirówki do soków to nie lada wyzwanie. Mimo iż zadaniem wszystkich modeli jest wyciśnięcie soku, sam ten proces i jego efekt bywają różne. Ważne, by urządzenie posiadało regulację obrotów, dzięki czemu można dostosować prędkość do twardości surowców. Im więcej jest poziomów pracy, tym lepiej. Urządzeniem wartym polecenia jest Gastroback Design Multi Juicer Digital Plus 4 w 1 40152, mający aż 5 poziomów pracy.

Należy zwrócić uwagę na pojemność pojemnika na sok i owocową pulpę. Im są większe, tym rzadziej trzeba je opróżniać przy przygotowywaniu większej ilości soku. Przykładowo w modelu Sage BJE820 wynoszą one odpowiednio 2 i 3 l. Ważne, by podczas pracy urządzenie emitowało mało ciepła. Powinno się wybierać te z Cold Spin Technology, która przenosi tylko 1,8°C ciepła. Dzięki temu utrata witamin i wartości odżywczych jest minimalna. System posiada m.in. Sage BJE430SIL.

Sokowirówka powinna mieć szeroki otwór, by móc wrzucać do niej duże kawałki owoców i warzyw. Przykładowo Sage BJE200, mimo kompaktowych wymiarów, ma aż 75 mm otworu wlotowego. Warto, by sprzęt wyposażony był w blokadę kapania. Ta specjalna zatyczka zapobiega wydostawaniu się resztek soku po skończonej pracy. Posiada ją m.in. Philips HR1919/70.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów